香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑10K 時間 及方法

關閉 [複製鏈接]

升級   17.89%

該用戶從未簽到

好想參加下年渣打10K 比賽!! 跑步机用30分鐘跑10個400公尺卷. 一星期跑三晚. 如何可以跑完到10K??心急死人!
師兄師姐有沒有好的方法 ????
+1 0
上一篇︰跑鞋邊個牌子好??下一篇︰祝PierceCheng 生日快樂

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Do more road/trail running lah - at least 30 mins to 60 mins each time

升級   0%

該用戶從未簽到

Yes.
    係跑步機同跑街感覺差好遠.....
    距離下年渣打10K 比賽仲有8個月,大把時候操......唔使心急死....

升級   17.89%

該用戶從未簽到

我會努力及出去跑街!!

升級   17.89%

該用戶從未簽到

我會努力及出去跑街!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   17.89%

該用戶從未簽到

多謝師兄提醒

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我都係一個初學者, 兩個月前係好勉強慢慢跑先跑得晒 10k. 呢兩個月都係落街練, 每星期兩至三次, 每次 45 分鐘. 而家都唔算好快, 個身仲係好重磅, 但係就慢 Jog 一個鐘到好輕鬆能跑晒 10k, 最緊要唔好傷.

我都係剛剛練完番屋企, 一齊努力, 加油.

升級   17.89%

該用戶從未簽到

Ching 一齊努力, 加油

升級   77.6%

該用戶從未簽到

其實都可以揀一 D 特別路段去跑, 會有樂趣一 D. 我剛剛跑完 10 K 一個小時多去左鹿頸食午飯, 在紅榭林旁遙對邊境跑, 風景很好. 個多月前跑左 3 K 左右就返轉頭, 今次做好些準備就跑到了, 去到飲左枝可樂獎勵自已.

ching, 一齊加油.

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我有位物理治療師朋友, 佢以前都好肥, 而家都跑得好好. 佢話過若果你有一定重量的話, 就要對自已負責, 先踏單車及游水減左磅, 否則對雙腳有一定負荷. 佢自已都係游左水同踏單車半年後先開始練跑.

升級   17.89%

該用戶從未簽到

各位CHing & CTse, 我5"5'高, 150磅肥不肥?? 不要笑我!!

升級   6.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Fattyman45 於 2009-5-29 12:23 發表
    各位CHing & CTse, 我5"5'高, 150磅肥不肥?? 不要笑我!!

老實講~ 減返10磅比較理想

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我開始跑時一百八十幾磅, 雙膝都覺得負荷幾大. 去睇跌打, 跌打佬都話你唔駛黎睇, 最好先游水才去跑, 結果錢都唔收就打發我走.
    而家減左十幾磅, 輕鬆很多了...

升級   17.89%

該用戶從未簽到

我己經減了五磅, BMI未達標

升級   55.26%

該用戶從未簽到

heyhey 我呢

181cm 128磅

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 Fattyman45 於 2009-5-27 14:12 發表
    好想參加下年渣打10K 比賽!! 跑步机用30分鐘跑10個400公尺卷. 一星期跑三晚. 如何可以跑完到10K??心急死人!
    師兄師姐有沒有好的方法 ????

方法1:出黎約跑!
    方法2:多D出黎約跑!
    方法3:請經常出黎約跑!

但要慢慢黎^^"最好先由運動場開始

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 小華是也! 於 2009-5-29 19:08 發表

" />" />
    方法1:出黎約跑!
    方法2:多D出黎約跑!
    方法3:請經常出黎約跑!

但要慢慢黎^^"最好先由運動場開始

就方法1而言 : 支持
    就方法2而言 : 支持乘易
    就方法3而言 : 支持乘衫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-5-29 21:51 發表

就方法1而言 : 支持
    就方法2而言 : 支持乘易
    就方法3而言 : 支持乘衫

你地二兄妹又係度玩野...

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-5-29 22:14 發表

你地二兄妹又係度玩野...

哦!有咩?
    邊個玩野?
    我地大家長跑都系從一而終嫁!
    平兄你話系咪?