香港長跑網  - 長跑長友

Rain Cover

升級   0%

該用戶從未簽到

請問各位師兄/師姐有無rain cover好介紹呢? 因為想去影龍舟比賽,但係怕天雨關係或者落灘會整濕部機, 所以想買或自制膠袋rain cover~
另外有無師兄/師姐可以分享龍舟攝影技術呢?   萬分感激~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-27 16:50 發表
請問各位師兄/師姐有無rain cover好介紹呢? 因為想去影龍舟比賽,但係怕天雨關係或者落灘會整濕部機, 所以想買或自制膠袋rain cover~
另外有無師兄/師姐可以分享龍舟攝影技術呢?   萬分感激~

用個保鮮袋包住架機...遮光罩連同保鮮袋照落實..之後了穿個窿....

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-27 17:06 發表

用個保鮮袋包住架機...遮光罩連同保鮮袋照落實..之後了穿個窿....

我應該明師兄講o既rain cover要點整,等我試下先~唔該晒師兄!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-27 22:58 發表

我應該明師兄講o既rain cover要點整,等我試下先~唔該晒師兄!!!

真的落雨....放心啦..我從未失過手...相機一件..自己去7仔買件...爽呀..
(我相機袋長期放7仔便利雨衣)...
另外..點影..個個都有不同心水...不過..如果我影..我會玩拉爆龍頭/鼓手囉...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-27 23:06 發表

真的落雨....放心啦..我從未失過手...相機一件..自己去7仔買件...爽呀..
(我相機袋長期放7仔便利雨衣)...
另外..點影..個個都有不同心水...不過..如果我影..我會玩拉爆龍頭/鼓手囉...

新手始終有D緊張~但係又唔想咁快落本,所以會試試師兄個方法先 ~謝謝您

其實我未去現場睇過扒龍舟, 連可以o向邊個位影都唔知道 , 我知赤柱可以落灘影, 如果想影得動感D, 係咪都係光圈先決F8左右呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-27 23:30 發表

新手始終有D緊張~但係又唔想咁快落本,所以會試試師兄個方法先 ~謝謝您

其實我未去現場睇過扒龍舟, 連可以o向邊個位影都唔知道 , 我知赤柱可以落灘影, 如果想影得動感D, 係咪都係光圈 ...

看過你相簿也非新手啦...
如果只想增加動感...可試玩拉爆..比較易有滿足感...
兩張爛相...只作參考...

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-27 23:40 發表

看過你相簿也非新手啦...
如果只想增加動感...可試玩拉爆..比較易有滿足感...
兩張爛相...只作參考...

登錄/註冊後可看大圖

我連影燈飾拉爆都拉得肉酸過人....舞獅/龍舟會郁我無信心拉到呢~

師兄兩張相都影到動態o既一面, 如果有攝影團, 我都想跟大家影相學習一下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-27 23:47 發表

我連影燈飾拉爆都拉得肉酸過人hgjD092" />" />hj....舞獅/龍舟會郁我無信心拉到呢~

師兄兩張相都影到動態o既一面, 如果有攝影團, 我都想跟大家影相學習一下

試下啦...一年一度...反正全日大把機會試...拉到又開心...拉唔到無損失...
用1/50...好穩陣..如果有信心..1/40或以下仲好...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-27 23:53 發表

試下啦...一年一度...反正全日大把機會試...拉到又開心...拉唔到無損失...
用1/50...好穩陣..如果有信心..1/40或以下仲好...

唔該晒師兄~等我練習一下先!我應該係去支持活活師姐6月o既比賽, 正日無緣出現o向赤柱

手持1/50嗎?? 咁我要練一練手定先得嚕, 多謝師兄解答我咁多問題 謝謝

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-28 00:01 發表

唔該晒師兄~等我練習一下先!我應該係去支持活活師姐6月o既比賽, 正日無緣出現o向赤柱

手持1/50嗎?? 咁我要練一練手定先得嚕, 多謝師兄解答我咁多問題 謝謝

是..我慣手持..因為機動性高...
札行馬..右手握機...左臂夾實"加拿大"(靜心D會感到心跳)....左手指靈活轉動..
石膏手都是咁練出來...練得多..百發百中..

是日晚安....88

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-28 00:06 發表

是..我慣手持..因為機動性高...
札行馬..右手握機...左臂夾實"加拿大"(靜心D會感到心跳)....左手指靈活轉動..
石膏手都是咁練出來...練得多..百發百中..

是日晚安....88

多謝師兄過招,  我會練習下, 希望可以順便減byebye肉

晚安 & 端午節快樂~~~~~ !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-28 00:09 發表

多謝師兄過招,  我會練習下, 希望可以順便減byebye肉

晚安 & 端午節快樂~~~~~ !

CTSE....有沒赤柱龍舟比賽相睇 ?
我果日係個度比賽....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-2 00:05 發表

CTSE....有沒赤柱龍舟比賽相睇 ?
我果日係個度比賽....

師兄都有爬龍舟?!!!o黎緊仲會唔會有比賽呀?

我正日無去到呀~~~希望6月可以去睇活活師姐比賽+影相啦! 如果你有比賽資料,可唔可以話我知時間地點等我學下影龍舟相呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

CTSE, 活活幾時爬龍舟? Where ? 有興趣影o...

係赤柱影爬龍舟有難度,因為龍舟係幾百米以外迎面而來..我諗要400mm先影到D人爬龍舟.
赤柱多鬼佬..藉得鬼馬,好有氣氛,但海灘好多人,好迫...影snap shoot一流
我去赤柱爬龍舟..只影了一d相.以魚眼為主.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-2 12:31 發表
CTSE, 活活幾時爬龍舟? Where ? 有興趣影o...

係赤柱影爬龍舟有難度,因為龍舟係幾百米以外迎面而來..我諗要400mm先影到D人爬龍舟.
赤柱多鬼佬..藉得鬼馬,好有氣氛,但海灘好多人,好迫...影snap shoot一流
我去赤 ...

活活師姐好似614赤柱有比賽呀,不過我都要問一問活活俾唔俾我去影先

我未影過扒龍舟呀,如果師兄都去我可唔可以跟師兄學影呀?不過我長鏡得70-200....

魚鏡, 請問係邊支魚呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-6-2 13:12 發表

活活師姐好似614赤柱有比賽呀,不過我都要問一問活活俾唔俾我去影先

我未影過扒龍舟呀,如果師兄都去我可唔可以跟師兄學影呀?不過我長鏡得70-200....

魚鏡, 請問係邊支魚呢?

佢好似係西貢比賽.... 唔俾影 ? 唔會ge...佢甘靚...見到鏡頭即刻擺pose la..
你千期咪話跟我學影扒龍舟...是關我影得二次扒龍舟甘大把......
魚鏡係我而家的最愛:我個支係 : Sigma 15mm F2.8 EX DG DIAGONAL FISHEYE http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=232
我都有長鏡得70-200.....同2x...勉強應付下.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-2 13:27 發表
佢好似係西貢比賽.... 唔俾影 ? 唔會ge...佢甘靚...見到鏡頭即刻擺pose la..
你千期咪話跟我學影扒龍舟...是關我影得二次扒龍舟甘大把......

魚鏡係我而家的最愛:我個支係 : Sigma 15mm F2.8 EX DG DIAGONAL FISHEYE http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=232
我都有長鏡得70-200.....同2x...勉強應付下.

我想影活活師姐呀,明晚問下師姐先,到時睇下師兄你有無興趣一齊影

請問有無魚眼相可以欣賞下呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

赤柱爬龍舟..魚眼相 (主要個後後面)

http://terrysze.no-ip.org/Party/ ... at/album/index.html

反而上星期同邪神遊船河..個d魚眼相得意d.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-3 19:42 發表
赤柱爬龍舟..魚眼相 (主要個後後面)

http://terrysze.no-ip.org/Party/ ... at/album/index.html

反而上星期同邪神遊船河..個d魚眼相得意d.......

我開唔到個相簿....GOOGLE話"糟糕! 此連結已毀損。"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-6-4 00:40 發表

我開唔到個相簿....GOOGLE話"糟糕! 此連結已毀損。"

唉....自家server成日死..
cmui如果唔介可上我facebook睇d相 : [email protected]  ..