香港長跑網  - 長跑長友

渣打馬拉松之後…

升級   4.67%

無聊
  • 簽到天數: 22 天

唔知有冇ching,ctse好似我咁渣打跑完半馬後練跑,到現在都好像跑唔到之前的水準,以前練跑一般都十幾k,LSD二十幾k都冇問題,現在跑5K以上都辛苦,最長都不到10k,唔知是不是因溫度和濕度影響所至?

升級   6.05%

該用戶從未簽到

夏天練跑當然辛苦d
    可能ching之前以渣打為目標, 所以練跑時有心有力
    但係比賽之後目標完左
    就再無左動力去跑

升級   41.5%

該用戶從未簽到

係呀我都有同感,半馬後我一直keep住練習,不過跑極好似回復唔倒狀態,可能天氣比較熱,現時最多keep住 10k~12k,我諗天氣涼快些會跑得長些,大家努力D,出年查打再見。

升級   7%

該用戶從未簽到

我都係咁...因為天氣熱...無晒心機跑

升級   48.67%

該用戶從未簽到

我又係... 最近淨係6k都用成45分鐘... 痴線
    唯有捱住先等秋天啦...

升級   42.63%

該用戶從未簽到

Hi:跑完渣打到現在狀態還未返????????有冇配合季節性飲食或季節性練習?運動後感覺能力如何?

升級   41.5%

該用戶從未簽到

(有冇配合季節性飲食) 無呀!想請教季節性飲食....要注意些什麽?
    (或季節性練習) 都無呀!我keep 住隔日跑的,多是下午運動場。
    (運動後感覺能力如何) 因天氣較熱及體能要求多咗,跑時會比較吃力,我會跑慢些,跑程會短D 5~10K,跑後無什麽不妥。
    請多多指教。

升級   4.67%

無聊
  • 簽到天數: 22 天

原帖由 lotustower 於 2009-5-30 06:15 發表
    (有冇配合季節性飲食) 無呀!想請教季節性飲食....要注意些什麽?
    (或季節性練習) 都無呀!我keep 住隔日跑的,多是下午運動場。
    (運動後感覺能力如何) 因天氣較熱及體能要求多咗,跑時會比較吃力,我會 ...

我想問的一樣什麼是季節性飲食和練習,以前我慢跑是140-150心跳,跑2-3K開始多汗,跑完10K都唔會濕曬.而且有D未跑夠感覺.
    而家慢跑都155心跳以上,因我165以上就覺吃力,好快就多汗,跑完5K全件衫都濕曬加冇曬力和大腿實曬.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

以前我每年校運會過後都會頹晒....
    但自前年加入本網後經常同其他ching 一齊跑
    就算過咗賽季都仲玩緊
    因此上年首次可成年由頭到尾到保持狀態~
    不過今年要考試而冇練一排又退步不少...

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

夏天練跑會比較辛苦,天氣熱同濕度高

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Freeman - 自由人 於 2009-5-30 23:44 發表
    夏天練跑會比較辛苦,天氣熱同濕度高" />" />

不過我去年夏天已跑到本來只在冬天先跑到ge 距離
    其中之一就係10k~
    時間亦唔算跌好多(其實仲快過往年冬季首次跑ge 時間)

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 lotustower 於 2009-5-30 06:15 發表
    (運動後感覺能力如何) 因天氣較熱及體能要求多咗,跑時會比較吃力,我會 ...
    指教唔敢,分享還可。季節性飲食:要清楚自已體質和食物性質。季節性練習:當清楚自已體質 十 四季天氣特性 十 感覺能力  十  目標(10K  半馬  全馬   50K  雷利78K   毅行100K )。感覺能力要敏銳,收到身軀發出訊息如何處理?人體有五臟.六腑.奇恒之腑(怎樣駕馭?)。自小媽媽教道要.......................健康。本人有運動,但對跑步熱愛情度:又愛又恨.........................

升級   68.42%

該用戶從未簽到

天熱同埋成日落雨,搞到有時咩moon都冇晒啊!

升級   76.8%

該用戶從未簽到

應該是天氣熱影響, 好像昨日走16k,要用個半鐘有多才可完成, 足足比以前慢了15分鐘.

升級   7%

該用戶從未簽到

咁既天氣仲可以走16k...勁

升級   26.32%

該用戶從未簽到

我跑完渣打半馬後, 到四月已經回復正常練跑, LSD跑到20K也沒有問題。