香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步減肥三個月

升級   14.21%

該用戶從未簽到

跑步新手加入!!大家好!

小弟25歲,175CM,214LBS, 三月初開始跑步減肥,多菜多生果,少肉少油少糖,每星期跑三晚35-40MIN,加一晚踢波,三星期前198LBS左右,近三星期沒有再減,是否應該加大運動量?

但我膝蓋有少少痛是否不宜再跑,要休息下?

我目標是175lbs...
+1 0
上一篇︰[轉貼]三項運動訓練聖經(節譯)下一篇︰求 跑往西貢路線

升級   74.21%

該用戶從未簽到

加油呀!你已好犀利,慢慢來!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 teruyoshi 於 2009-5-31 00:14 發表

小弟25歲,175CM,214LBS, 三月初開始跑步減肥,多菜多生果,少肉少油少糖,每星期跑三晚35-40MIN,加一晚踢波,三星期前198LBS左右,近三星期沒有再減,是否應該加大運動量?

但我膝蓋有少少痛是 ...

teruyoshi ching, 好犀利呀!!! 2個月減了接近20磅. 繼續努力

我覺得可以慢跑至45-60min, 燃燒脂肪. 當然如果腳痛便要停了, 長跑長有.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

Well-done! 兩個月已經減左16磅, 成績唔錯.
    減肥係會經歷平原期/停滯期架!
    堅持做適量運動同節制飲食, 忍耐吓, 過左就會再減磅架啦!
    如果身體適應左運動量, 可以試吓慢慢加少少, 可以去游水踏單車.
    堅持到底, 目標達到.

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

嘩嘩!!, 勁呀! 二個月減成16磅,
    如膝蓋有少少痛, 應增加休息時間, 以免惡化

升級   68.42%

該用戶從未簽到

建議減少跑步,改去游水,可減少膝蓋壓力。

升級   0%

該用戶從未簽到

贊成改為急步行或游水,唔好弄傷,否則後悔莫及,到時想減磅就難了!

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 allanccl 於 2009-6-1 23:13 發表
    贊成改為急步行或游水,唔好弄傷,否則後悔莫及,到時想減磅就難了!

X2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 teruyoshi 於 31-5-2009 00:14 發表
    但我膝蓋有少少痛是 ...

身體在短時間內減磅通常會於某一磅數停留一段時間, 待身體適應!
    這段期間應順其自然, 唔好急!一步一步來啦!

升級   50%

該用戶從未簽到

我個半月都減左差不多10pds, 但睇落唔似, 而且有d平台期.

而家想加埋做重訓(啞鈴), 減多10pds, 有無師兄姐有經驗同意見.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

呢個時期是身體的調整期. 減唔減到肥就睇你有無耐性過唔過到呢關嘞!! 減肥初期, 因運動和節食的關係, 身體可能會有些脫水現象. 所以體重減得很快. 所減的其實只是水份. 所以一般減肥中心可保證你頭一兩個月必可減到10磅8磅. 不過, 過了這段時間, 體重減輕是燃燒脂肪的結果, 所以沒有之前那麼快, 此外, 由於肌肉的增加, 體重會上升, 所以, 平台期甚至會出現不跌反升的慘況. 很多人因此而灰心放棄, 所以你必須有耐性. 不要像早期每天過磅, 我相信那時你會很有成功感. 現在, 只需隔一兩個星期才過磅, 這樣體重變化會較明顯, 有幫增加信心.

祝好運!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-6-5 14:19 發表
    呢個時期是身體的調整期. 減唔減到肥就睇你有無耐性過唔過到呢關嘞!! 減肥初期, 因運動和節食的關係, 身體可能會有些脫水現象. 所以體重減得很快. 所減的其實只是水份. 所以一般減肥中心可保證你頭一兩個月必可 ...

絕對同意!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kopo1128 於 2009-6-5 14:19 發表
    呢個時期是身體的調整期. 減唔減到肥就睇你有無耐性過唔過到呢關嘞!! 減肥初期, 因運動和節食的關係, 身體可能會有些脫水現象. 所以體重減得很快. 所減的其實只是水份. 所以一般減肥中心可保證你頭一兩個月必可 ...

x3, 唔係單靠體重量度減肥進度, 有時體重會回升, 但身型係修身了,
    運動強化肌肉, 脂肪減少, 而肌肉比脂肪重, 肌肉增長卻有助進一步消脂.
    忍耐, 堅持到底, 減肥成功.

升級   17.89%

該用戶從未簽到

x4, 我有小老鼠仔了, 身型係修了小小,
    堅持到底, 祝您減肥成功.

升級   14.21%

該用戶從未簽到

多謝各位俾意見,UPDATE下大家..而家都係195-196左右...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

U've done a very good job already - add oil ah!

I have to loose 10 pounds too - add oil together then.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax