香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tstcktt

打Golf朋友揮手區

升級   48.42%

該用戶從未簽到

各位Ching 如果有興趣改善球技,可參加這個 free seminar ,但可能會 sell their products after the seminar

www.g4golf.com.hk

升級   48.42%

該用戶從未簽到

工聯會在8月10日公開報名,如有興趣可參加哥爾夫球訓練班

http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

跟個教練打吧
    我以前和幾個人在waterfall 學
    每人都是幾百
    D 教練 1對4教得很好

升級   48.42%

該用戶從未簽到

今年3月跟工聯會學初班,1對6個學員,教練也教得不錯。
    現在也 keep 住每星期打 range 一次,球技進步不大,
    等天氣稍涼就跟工聯會課程落場,順便有教練執球技,
    費用約$1,200,一於報名去馬。

升級   0%

開心

昨天打鳳凰山球場  http://www.fhsgolf.net/en/product.asp
    在做特價 600RMB 包皇崗來回接送
    我11月想再去,,有沒有人一起打呢?

升級   48.42%

該用戶從未簽到

升級   48.42%

該用戶從未簽到

最近維持每星期打一次 range
    已經進步不少,所以都想落場打
    但11月都有頻多比賽,要多練跑
    不知有沒有時間去

升級   0%

開心

我喜歡weekday 去打的
    weekend 太多人了..........

升級   58%

該用戶從未簽到

各位波友好!
    乜厘到咁少golf友?
    我打左超過十年,近半年開始少打左,成兩年無去過driving range。
    跑完東京要認真再次開始番!
    不過,而家d driving range 買少見少。
    都唔知去邊到練!

升級   78%

該用戶從未簽到

各位ching
    我打了三個月driving range,發覺左腳膝頭有少許痛(感覺好似擰鬆了),請問你地有無試過。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-3-30 00:13 發表
    各位ching
    我打了三個月driving range,發覺左腳膝頭有少許痛(感覺好似擰鬆了),請問你地有無試過。

ching 每次打幾耐 driving range?
    同時有幾密?
    左腳喺食力腳,down swing 嘅時候,如果你上半身太多movement, 可能會影響而腳痛。

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 50# 的帖子

師兄swing的動作有問題,腳沒有locked好。轉動是上身和hip一起轉動,腳要locked好。當擊球時身體就好像放鬆彈簧一樣;上身和hip用自然回轉,球便會打得一樣遠。

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-3-30 08:23 發表

ching 每次打幾耐 driving range?
    同時有幾密?
    左腳喺食力腳,down swing 嘅時候,如果你上半身太多movement, 可能會影響而腳痛。

一星期起碼一次打兩小時,如閒日有時間就打多次。你建議的方法等我了解下先。
    thanks

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-3-30 09:55 發表
    師兄swing的動作有問題,腳沒有locked好。轉動是上身和hip一起轉動,腳要locked好。當擊球時身體就好像放鬆彈簧一樣;上身和hip用自然回轉,球便會打得一樣遠。

謝謝ching回覆

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-3-30 11:54 發表

一星期起碼一次打兩小時,如閒日有時間就打多次。你建議的方法等我了解下先。
    thanks

其實我意思係....一星期一兩次唔係好多即,我諗bmc兄係玩三項,應該有咁上下power,
    而你剛打三個月波,好可能會用多左手力同上身力,當upper body 太大power,你左腳有可能handle唔到。
    建議用住half swing 睇下有無再痛,再痛就未必關個swing事。有機會大家driving range研究下。

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-3-30 13:35 發表

其實我意思係....一星期一兩次唔係好多即,我諗bmc兄係玩三項,應該有咁上下power,
    而你剛打三個月波,好可能會用多左手力同上身力,當upper body 太大power,你左腳有可能handle唔到。
    建議用住half swing ...

多謝ching提議,
    而我覺得自己上身不夠柔軟,左手很多時曲了,轉腰及上身不夠多,强行轉多D,經常連波也打不中

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-3-31 00:43 發表

多謝ching提議,
    而我覺得自己上身不夠柔軟,左手很多時曲了,轉腰及上身不夠多,强行轉多D,經常連波也打不中

打golf嘅心魔時常諗要打得遠,周不時用多左手力,用多左手又會影響全個swing。
    其實swing係畫圈,driver長d就畫大圈,就打遠d,短iron短d,圈細d,打短d。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

其實我打波都是用了手力

所以每次打完波,隻右手都好痛及差不多起 "枕"

現在打短桿尚可,但打長桿或 driver 就.........

升級   7.45%

該用戶從未簽到

打波唔系用上身、腰和hip轉動為主,再加上手?用手力擊球沒有用上身、腰和hip轉動擊球擊得那樣遠和穩定。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-3-31 13:37 發表
    打波唔系用上身、腰和hip轉動為主,再加上手?用手力擊球沒有用上身、腰和hip轉動擊球擊得那樣遠和穩定。

Mike兄,
    放假會唔會去打波?我會去打兩天均安,返黎五號同你地跑。