香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我設計的 3K 和 6K track

關閉 [複製鏈接]

升級   6.84%

該用戶從未簽到

各位師兄師姊,以下係我設計既長跑路線,大家比些意見呀!
Track 1 (3K):由樂善道王仲銘中學起步,沿彩虹道至大成街,轉入東頭村道,經美東村轉入聯合道,再轉入賈炳達道經九龍城廣場正門,最後回到樂善道。
Track 2 (5.9K) :由樂善道王仲銘中學起步,沿彩虹道至近彩虹村轉入龍翔道,至摩士泳池轉入鳳舞街,轉入東頭村道,經美東村轉入聯合道,再轉入賈炳達道經九龍城廣場正門,最後回到樂善道。

小心馬路位:
Track 1:東頭村道近美東村
Track 2:東頭村道近美東村,彩虹道斧山道交界

呢兩條街Track已經係最少馬路,又有上落斜,都幾好跑架,你地仲有無其他 Track推介呢?
+1 0
上一篇︰免費 冬青膏下一篇︰小西灣運動場2008年3月份緩跑開放時間表

升級   90%

該用戶從未簽到

多謝樓主推界, 我會試試ar

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟覺得都幾危險,因多馬路口要過,同埋有窒住條氣嘅感覺。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

太近馬路及太多廢氣啦!
    何不行遠少少,
    去摩士公園或九龍仔公園(行路當熱身),安全得多又有飲水機及浴室提供。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

我間中都有去九龍仔,設備唔錯,但覺得在晚上,該處的場地光線較暗,要小心睇路。

升級   6.84%

該用戶從未簽到

條 track 咁長,馬路數目比預期少,數盡得兩至三個燈 ...

呢條 track 幾大風架,尤其是龍翔道,逆風都幾甘,所以唔覺好臭 ...

我個人其實好唔鐘意跑回頭路,要我圍住個公園跑十幾個圈,我寧願搭車跑吐露港喇!有時跑馬路幾有趣,靚女和風景不在話下喇,有時又可以跟巴士快爆一段 ...

升級   100%

擦汗

原帖由 Charles 於 2008-2-27 23:54 發表
    條 track 咁長,馬路數目比預期少,數盡得兩至三個燈 ...

呢條 track 幾大風架,尤其是龍翔道,逆風都幾甘,所以唔覺好臭 ...

我個人其實好唔鐘意跑回頭路,要我圍住個公園跑十幾個圈,我寧願搭車跑吐露港喇! ...

咁(橋)!
    我經常放假會於馬鞍山跑去大埔"昨天都有",
    起點設於-錦豐苑經過大水坑,雙橋,水廠街,水警總部,馬尿水,科學園,再沿吐露港,終點設於-大埔元洲仔公園,
    單程11.5公里全平路,只有一个馬路口於水廠街尾,但好少見有車行,兩頭交通都幾方便,
    我通常跑來回一轉23公里…不過今日黃昏會返回主場(斧山道運動場)跑步。

升級   0%

該用戶從未簽到

請問你點安排行李儲存及補給?

升級   100%

擦汗

原帖由 Alfred 於 2008-2-28 11:19 發表
    請問你點安排行李儲存及補給?

馬鞍山中央公園,我見有便衣室,唔知有冇儲物箱呢?
    我有家人住於錦豐苑啊嗎…
    元洲仔公園有飲水機,
    有時飲"水喉水",途中幾個公廁嗎!

升級   0%

該用戶從未簽到

我試過一次飲水喉水,點知疴咗3劑,以後都怕怕。

升級   6.84%

該用戶從未簽到

我就倒轉由大埔起跑, 先同太太係埔租單, 呢個就係我私人流動補給站喇!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   6.84%

該用戶從未簽到

嘩 ...乜有D咁正既野,我都係用繩度地圖計番比例咋 ....試下玩下先!!

3K ... 原來得 2.7K !!

評分

查看全部評分

升級   6.84%

該用戶從未簽到

唔知有無人試過呢兩條 track 呢?應評為難度幾多呢?