香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸
打印 上一主題 下一主題

Aero 8

升級   1.35%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2009-8-13 22:39 發表
試過穿2對大半個碼,但跑得o乞力d,所以今買對size fit d o既,看看效果如何?

原來係咁, 我而家着既係我第一對跑鞋, 我係着fit size架, 未着大過大半碼

我想請問Ching fit size同大半碼,邊種好? 我而家着fit size 覺得都幾唔錯

升級   1.35%

該用戶從未簽到

回復 42# 的帖子

穿鞋係好主觀o既,穿大半碼,鞋頭虛位多,鞋帶要結緊d,但對腳背做成不適,若能適應fit size,跑起來靈活d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2009-8-13 23:57 發表
穿鞋係好主觀o既,穿大半碼,鞋頭虛位多,鞋帶要結緊d,但對腳背做成不適,若能適應fit size,跑起來靈活d

我着fit size覺得好舒服呀, 但係人地又話要買大半碼,唔知點呀

我而家第一對鞋咋,就試試fit size 幾正感覺 但係聽到d人話要大半碼, 有諗過下一對買大半碼 所以想問下Ching意見

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 43# 的帖子

唔該師兄, 我係新手, 對wave aero 7著左一年竟然俾我著穿左尾指個位, 可能同跑姿有關.
我都成百六磅(已減磅), 跑步時腳掌外側, 雖然而家著對wave aero都好舒適, 想問下其實對鞋岩唔岩我, wave aero 8 又有咩分別?
或者應該著其他系列? 因為我著NB既RT800ARD好似修正左我既步姿 - 即使我嫌佢鞋底厚~

Thank you very much!

升級   1.35%

該用戶從未簽到

回復 45# 的帖子

jlsc ching...穿一年都不用換鞋,o吾知你使用次數有幾多o尼? 舒適已是好好的提示, aero 是好好的訓練鞋,鞋底厚薄適中,我比賽都用佢,aero 8 和aero 7 無大分別。

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 46# 的帖子

多謝你既回覆~

之前我有6,7個月日日跑, 大部分月份跑天水圍每日一個圈(no more than 1 hr), 同有一個月時間谷到跑兩個圈 / 兩個鐘
目前個鞋底依然可以, 係向外傾鈄 ; 如果唔係穿左, 無諗過要買對新
知唔知 precision 10又如何? 摸上手重量差不多, 但後踭的料較硬 ...... ?

Thanks.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jlsc 於 2009-8-16 22:46 發表
多謝你既回覆~

之前我有6,7個月日日跑, 大部分月份跑天水圍每日一個圈(no more than 1 hr), 同有一個月時間谷到跑兩個圈 / 兩個鐘
目前個鞋底依然可以, 係向外傾鈄 ; 如果唔係穿左, 無諗過要買對新
知唔知 prec ...

Ching都跑多過600k架啦喎, 你對鞋幾好喎

我對鞋跑左十幾廿K 個底都開始蝕

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 48# 的帖子

我對鞋底都蝕緊, 不過目前情況個底仲夠用 - mizuno認真唔錯!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jlsc 於 2009-8-17 10:22 發表
我對鞋底都蝕緊, 不過目前情況個底仲夠用 - mizuno認真唔錯!

有D Ching話Mizuno蝕得好快

真係我諗同每個人步姿唔同

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 50# 的帖子

今日係WK買左Wave Aero 8, $50X~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jlsc 於 2009-8-17 19:37 發表
今日係WK買左Wave Aero 8, $50X~

八折? 正常價錢

我都係等斷碼鞋先再買

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-8-17 20:18 發表

八折? 正常價錢

我都係等斷碼鞋先再買

美記斷碼都未必有得平.. 尤其跑季... 斷碼經常發生
二來... 美記唔似 剔牌..三間三幾月出新款...
剔牌..三間一出新款... 舊一季果 d 未斷碼已經做緊七折...

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-8-17 13:32 發表

有D Ching話Mizuno蝕得好快

真係我諗同每個人步姿唔同

有道理
我對鞋就蝕得比較多啦
腳根「左腳左邊」同「右腳右邊」蝕得多, 再蝕落去, 鞋底應該會有啲斜

到時就要買過對啦, 下次試下Aero8

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-8-17 23:09 發表

美記斷碼都未必有得平.. 尤其跑季... 斷碼經常發生
二來... 美記唔似 剔牌..三間三幾月出新款...
剔牌..三間一出新款... 舊一季果 d 未斷碼已經做緊七折...

但係有d特賣場幾平架喎都

不過唔做特價,我咪買 nb NB都好似幾平

我寧願買nB都唔想買三間同剔牌 唔知點解

升級   17.67%

該用戶從未簽到

原帖由 jlsc 於 2009-8-16 20:27 發表
或者應該著其他系列? 因為我著NB既RT800ARD好似修正左我既步姿 - 即使我嫌佢鞋底厚~
...

NB 800, 係專門for 中掌擊地(相信包括腳外側落地), 所以掌厚,heel位較薄.

如果想修正步姿,就要先考慮腳弓高低,有冇內/外翻,去選cushion/support/neutral其中一type. 至於厚薄,同一type入面有再分~ e.g spacer,aero,rider都係neutral type,薄至厚,唔同距離/速度
如果中掌擊地而去買無專for中掌款既品牌, 就搵掌位cushion較足夠之型號 for protection

我都偏向中掌,之前著spacer跑到十幾k以上就覺掌位/腳弓較累,所似最近都買多左對rider for training.試過aero,覺得太近spacer.都係要對厚rider多d protection,較耐用. spacer keep for speed/racing. 有對nb rc1224(support),好滿意鞋底,但如著短襪腳踝位會刮. 反而mizun唔著襪都好舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2009-8-18 11:15 發表

NB 800, 係專門for 中掌擊地(相信包括腳外側落地), 所以掌厚,heel位較薄.

如果想修正步姿,就要先考慮腳弓高低,有冇內/外翻,去選cushion/support/neutral其中一type. 至於厚薄,同一type入面有再分~ e.g space ...

你真係好PRO呀Ching

我完全睇唔明,我係求其買對跑鞋咋

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 56# 的帖子

我係腳外側厚肉, 腳弓唔算高, 對aero7鞋底老早俾我著斜哂, 但又跑到 (可能後生), 但我又鐘意薄底對腳反應夠快(不知所云)其實跑步長遠係米應該做到愈跑愈輕落地?題外話我試過precision 10, 硬身過wave aero, 踭位有小氣墊, 著慣wave aero, 無需要(中掌落地?), 照幫襯wave aero 8

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 52# 的帖子

我琴日係MKWK就見到一對25號wave aero 7賣<$400 ; 只係自己著28.5號

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

桌球術語比喻擊地方法

中掌擊地 - 正西

前掌擊地 - 上西

後掌擊地 - 落西