香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

甩甲仲可唔可以跑步

升級   10%

該用戶從未簽到

前排跑步著太細size既跑步鞋,結果搞到腳甲黑左。一直都冇理,近排開始甩甩地,到尋晚就冇痛甩埋(新甲已經生左1/4左右),咁既情況下仲可唔可跑步﹖我冇睇醫生,咁要點樣保護我既腳甲好﹖
+1 0
上一篇︰6月18-6月19請假下一篇︰古天樂減肥

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我覺得唔痛就無問題. 我自已上年行完 Trailwalker 都兩隻腳指公瘀晒, 跟住兩甲甩晒咁滯, 底層都有塊硬膜保護住, 一樣咁跑. 而家都大部份生返好晒啦....  

升級   90%

該用戶從未簽到

唔使擔心, 我都試過,隻甲甩佐冇問題.. 可以照跑...
我就用8個月時間先退晒底層d 瘀血同生返晒一隻新既甲。

升級   10%

該用戶從未簽到

THX~

但我冇瘀血...淨係甩左...又唔覺得痛...不過唔知平時要點保護佢...我係貼膠布咋

升級   0%

該用戶從未簽到

我有一次打籃球時整親,而家隻腳趾公有瘀血,不過平時唔痛,所以照跑 ~~

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我最高峰時期, 無晒腳指公, 同腳指尾四隻甲, 都係要 8 個月左右褪去瘀血, 甩甲同生返新甲, 好明顯會見到後半係新甲, 前半係舊甲, 有少少突起... 無乜特別保護方法, 甩甲後按落去都無痛的感覺....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

小妹12月同1月長課後多左兩隻黑甲, 5個多月後先脫甲, 唔痛冇影響跑步同生活.
    二指果隻已經生番大部份, 指公果隻生番五分三.
    冇咩特別打理佢地, 當佢冇事咁囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

我都多左3隻黑甲, 2隻已經退左1/3, 唯獨二指唔識退...
    跑跑跳跳完全無問題!

升級   0%

該用戶從未簽到

我的趾甲好多都瘀左 / 甩甲,照舊可以跑喎...
    我會建議你換對大少少的鞋,咁d趾甲冇咁易傷~~

升級   0%

該用戶從未簽到

我天冷對鞋size無問題...開始天熱後越來越谷腳...
    過程中..D腳指輪住瘀..放血..滴藍藥水..換甲..又瘀...
    最終因為鞋size問題..腳指痛到跑唔到...買個對大D既鞋...
    經各跑友們指點..話唔應該放血...
    下回再有機會發生...唔會手痕放..

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

總之就是一個循環.....水泡 + 瘀血 + 換甲 + 比賽 + 水泡.......

升級   90%

該用戶從未簽到

不過要注意呀, 如果成日都撞倒隻甲.. 老佐之後會變佐厚甲... 用普通屋企既趾甲拑就會好難處理。
    長遠黎計,都係搵d arm size 既鞋... 又或者可以考慮買d有'wide" 鞋頭既跑鞋款。