香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~偉~
打印 上一主題 下一主題

coxswain 跑步記錄 (順利村)

升級   73.33%

該用戶從未簽到

多謝 foobar ching 鼓勵
跑左4個月, 9月份開始懶,
有可能唔夠100 KM

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 coxswain 於 2009-9-19 23:03 發表
利安道/新清水灣道跑去壁屋方向,去到井欄樹對面有個路口入村,好似可以通到去將軍澳,
試o下新路先,不過有D驚狗.入到去村都係斜落多,跑左一陣就去到寶琳路, 再跑去秀茂坪方向,
經曉光街,協和街返去順利體育館, Ú ...

CHING ~~~
依條是 澳頭村 . 我地上次逍遙團都跑依條路.但 由 tko 上不過 辛苦好多
依條村有樹陰ok 好 跑ga  

升級   73.33%

該用戶從未簽到

澳頭村呀 ?
唔該活活 ctse, 我都係鐘意平路多D
TKO 跑大圈就啱晒我o勒, 可惜我唔係住TKO區.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

2009-09-24 23:10. 7 Km. 46'38" 27-28度

收左工去順利 420M 緩跑徑,跑左1個圈
之後跑入壁屋方向,去到金苑就回程,唔上壁屋,
回程再返入去緩跑徑跑一個圈.

因為有四五日無跑,驚肌肉痛,所以唔上壁屋.
又因為星期六約左將軍澳逍遙團,如果今晚唔跑,到時跑完10k對腳會勁痛.

Sep so far 72.4 KM

升級   73.33%

該用戶從未簽到

2009-09-26 08:15. 9.5 Km. 1h 08' 30-32 度

今日參加將軍澳逍遙團 - 10K 不過 jogging_cat ctse 話大約 9.5 K.
仲有唔該晒 Chairman ching 攞網衫比我o地,
十.一有網衫著住黎跑喇.

Sep so far 82 km.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

2009-09-01. 1700 hrs 11K. 76 mins
2009-09-03 22:00. 9.5 Km. 1h 08" 28-30度
2009-09-07 2225 hrs 14 KM. 1h 43'30"
2009-09-10 2300 hrs 7 KM. 45mins
2009-09-14 17:40 hrs 7.5 KM. 49mins 三號風球
2009-09-17 17:00. 8 Km. 58"45. 30-32度
2009-09-19 17:10. 8.45 Km. 1 hour 30-33度
2009-09-24 23:10. 7 Km. 46'38" 27-28度
2009-09-26 08:15. 9.5 Km. 1h 08' 30-32 度

Total 82 KM

升級   73.33%

該用戶從未簽到

2009.10.1 國慶長跑 10公里比賽 (大美督). 63'12"

祝大家國慶及中秋節快樂

第一次參加大型比賽 氣溫由27,28度昇到上32-33度都有.

之前一晚訓唔到, 唔係因為緊張.係因為自己生活習慣唔好, 又夜訓,
所以要早起身時就訓唔著.0330 先至訓先得著,0530 就起身,而且好似無訓過咁..

0620已經去到九龍塘等上車,食左一大條香蕉+水當早餐.
上車時都幾混亂,等左20分鐘都未見有旅遊巴, 又唔見有工作人員,
D人見到旅遊巴, 就沖過去"目弟"下係咪大會車,
車頭又無任何記認,唯有人上我上,上車時先至有工作人員查票,

0720巳經去到大美督,換左網衫,早少少熱身同埋影下相(感謝各位師兄師姐義工)
仲見到好多O係網上面見過O既師兄師姐,
記存行李時,見大部份人都有準備大膠袋黎防水, 又學到野,

0830 奏起國歌後比賽立即開始,起跑時天陰涼快,自己知自己事,跑得慢,企係人群較後o既位置起步,
頭段有氣有力,仲嫌人跑得慢,過左好多人,我記得仲過左KIN ching 添, 去到水壩大約一半就見到有跑手回程,
而我去到2哩迴旋處回頭仍然大把氣力,
點知大約跑到第5哩就好似跑極都唔去咁,好似度步咁,跑到轉入去山路果邊仲死,
係咁比其他跑手追過, (KIN ching 過返我頭,一路跑仲一路大叫加油,勁!!)好似係呢個時候就開始出猛大陽,好熱, 好晒 !

好喇~ 最後兩哩由壩尾跑返去終點仲狂比人過頭,
而且係keep唔到平時o既腳步,仲係好似度步咁,
last 幾百米, 有一位長跑網攝影義工幫我影相,之後同我講:師兄加油,
仲有幾百米咋,仲 give me 5 添. (當時時間一大約係60分鐘多o的)
就係因為呢位師兄,(多謝你o既打氣呀) 我就衝返去,卒之用63'12過終點,
一停步o既時候我就反胃,個胃抽抽下,想嘔,可能衝得勁過頭,立即就跑去左邊無咁多人o既地方諗住嘔梗 gala,不過好彩卒之又無嘔到.
咁見到有人排隊我又排啦,排左好耐先至知係"羅"記念品同埋交晶片o既,

咦?? 好口渴喎... 過左終點無水飲o既?
見到好遠果度有人派水,又唔行得開,驚要由龍尾排過隊咪死,
唯有叫我後面位仁兄幫幫我睇住個位,先至敢去"羅"支水飲,之後又要再排一次隊"羅"行李.
排左兩條隊又晒又"支力"個胃又唔舒服,都係走人先, 去到大埔就食大X樂早餐,食完個胃先至好D.

今次比賽, 有視力障礙人士參加,我覺得佢地真係跑得好好,小弟自愧不如.
唔知大家有無佢地o既web比小弟參考一下呢?
期間見各跑手都有互相鼓勵,真係好好氣氛.
另外覺得好奇怪, 點解無警察封路都無單車入去主壩? 果度假日簡直就係單車徑黎.

Oct so far 10K.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

2009-10-04 20:45. 6 Km. 40 mins 26-28度 乾燥.

西貢對面海村 - 康健路 - 西貢公路 至 白沙灣回頭 (來回)
Oct 16k

升級   73.33%

該用戶從未簽到

2009-10-07 16:40. 10 Km. sub 60. 28-30度 乾乾地燥.

卒之都有機會上去晒草灣試o下.
緩跑徑好似好彈o下, 又夠濶,而且係單向, 好正, 我跑開順利緩跑徑係雙向o既,又要 U turn.
第一次黎,跑o左一個圈視察環境同埋熱身, 入左樽水先發現有好多飲水機,
隨時可以飲, 幾方便,而且呢道係500米場, 計數好方便, 20個圈就10K, 咁一於跑10K啦.

計時 keep 到三分鐘內走一圈, 計一計, 咦 ? 咁咪可以60分鐘內完成? 好 ~ 比心機 keep 住.
卒之...59'16完成, 剛好60分鐘內, 真係好開心,而且呢次唔無好似十.一.果次咁,谷到嘔咁滯.
完成後好舒服, 拉一拉筋, 冲涼走人.
20圈時間 :

0303.補水

晒草真係好地方

十月份  26K

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

師兄好野~~相信下次頭段唔放得太快~~sub60冇問題~~keep住

升級   56%

該用戶從未簽到

ching
    我就住哂草既山腳, 搵次黎同你跑丫

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-10-7 22:32 發表
    師兄好野~~相信下次頭段唔放得太快~~sub60冇問題~~keep住

sleung ching,
    有機會試o下你o既方法 ~
    thx

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-10-8 00:24 發表
    ching
    我就住哂草既山腳, 搵次黎同你跑丫

finewong 原來你住得咁近哂草架,
    好呀, 下次再去call 埋你,
    你上開去就 call 我啦

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 coxswain 於 2009-10-4 00:40 發表
    ...
    今次比賽, 有視力障礙人士參加,我覺得佢地真係跑得好好,小弟自愧不如.
    唔知大家有無佢地o既web比小弟參考一下呢?

....

在下非常同意,有機會的話,我也想幫視力障礙人士做pacer,我覺得會是很有意義的事情.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-10-8 01:49 發表

在下非常同意,有機會的話,我也想幫視力障礙人士做pacer,我覺得會是很有意義的事情.

相信佐治兄經過專人訓練後必定可以和他們一起參賽

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

勁野!  無睇你blog一排就去到10K

升級   73.33%

該用戶從未簽到

foobar ching 過獎,
    10K 要跑多過一個鐘, 邊係勁呢.
    都係想感受一o下比賽氣氛o者.
    不過o係我無系統訓練至到今時今日,
    不停步跑到10K 真係好開心.
    黎緊仲諗住跑渣打半馬,
    目標係可以o係比賽時間裏面完成.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

2009-10-12 18:00. 55'26" 8Km. 24-26度

4日無跑, 其實今日都吾想跑.....

順利420M 緩跑徑,跑左1個圈2:32
    之後跑入壁屋,上天橋回程,26'51
    回程用左23'20
    再去緩跑徑,跑左1個圈02;41,
    儲夠 8K.

十月 34 Km.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

2009-10-14 19:40. 69'38" 約10 Km. 25-26度

今晚參加o左-將軍澳 Gathering 跑 (新約跑)
    將軍澳運動場→環保大道→坑口道→清水灣道→大埔仔→壁屋→井欄樹→澳頭村→翠林→寶翠公園(可補水及洗手間)→寶康路→運動場.
    不過因為要返夜,跑到去井欄樹就分開,團友仔繼續打後行程,我就返去順利.
    團友仔包括 :
    1. JC
    2. -R- (校長)
    3. 肥脾
    4. 大圍新跑手
    5.零下十度(霸定個位先)
    6. 活活
    7. Kin (好想來,但條路咁金......)
    8. 壞人 (路盲, 射住唔該)
    9. 哥 (趕唔切就好大機會自己 tkw > tko 中途攔截你地)
    10. Terence86
    11. KK (新手---真正的慢腳...)
    12. 偉. 可喜可賀. (唔特訓, 井欄樹分手)
    13. leefs
    14. Wing
    15. 火仔
    16. 波 ching
    17. Catherine

十月份 44Km.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 coxswain 於 2009-10-15 10:20 發表
    今晚參加o左-將軍澳 Gathering 跑 (新約跑)
    將軍澳運動場→環保大道→坑口道→清水灣道→大埔仔→壁屋→井欄樹→澳頭村→翠林→寶翠公園(可補水及洗手間)→寶康路→運動場.
    不過因為要返夜,跑到去井欄樹就分開,團 ...

好開心果晚識到偉師兄兼一齊跑~果晚好多人好熱鬧~
    下次再一齊走晒成段路兼特訓吹下水