香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan
打印 上一主題 下一主題

6月20日行山逍遙樂(大嶼山西南部)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

對,此路線唔多大上大落,只是路程較長,要帶多d水 ~~

升級   93.33%

該用戶從未簽到

好吸引ar...可惜要返工
唯有等睇你地靚相止咳啦

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 nc 於 2009-6-11 09:51 發表

runrun姐更係有很多爬石回憶了. 好野, 又有故仔聽

很期待 未去過東龍島啊!!!

我去東龍島起碼超過一百次以上,以前攀石的那一段日子,很多時每個星期日大清早就去,
    尾班船才走,遇着有兩天以上的假期,更會在島上露營和攀石,當真日出而攀石、日入而息。

東龍島最迷人的時候就是接近黄昏、遊人散去的時間;那時曾有打算放一星期
    假,在島上住足一星期,但始終沒有實行,但我有些朋友真的這樣住過,我好像最多都只是
    在過年時一連住過4天而已。

但東龍島去得多,總是留連於攀石場和假日士多,認真在島上週圍去行就真係
    冇兩三次。對上一次去東龍島都應該起瑪是五、六年前了,那次是特登帶細仔
    去見見假日士多的李生李太,他她們都應該年紀很大了,不知道還有沒有繼續
    經營假日士多呢?他她們都是叫我做「小玲」,但是除了他她們,從來都
    冇人這樣叫我的,我反而覺得這兩位長輩很親切。

如果他她們還有繼續經營假日士多,真的很想探望他她們。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-6-12 22:31 發表
    我去東龍島起碼超過一百次以上,以前攀石的那一段日子,很多時每個星期日大清早就去,
    尾班船才走,遇着有兩天以上的假期,更會在島上露營和攀石,當真日出而攀石、日入而息。

東龍島最迷人的時候就是接近黄昏、遊人散去的時間;那時曾有打算放一星期
    假,在島上住足一星期,但始終沒有實行,但我有些朋友真的這樣住過,我好像最多都只是
    在過年時一連住過4天而已。

但東龍島去得多,總是留連於攀石場和假日士多,認真在島上週圍去行就真係
    冇兩三次。對上一次去東龍島都應該起瑪是五、六年前了,那次是特登帶細仔
    去見見假日士多的李生李太,他她們都應該年紀很大了,不知道還有沒有繼續
    經營假日士多呢?他她們都是叫我做「小玲」,但是除了他她們,從來都
    冇人這樣叫我的,我反而覺得這兩位長輩很親切。

如果他她們還有繼續經營假日士多,真的很想探望他她們。

精彩精彩

可能因為未去過東龍島, 所以不大清楚. 反而令我想起鴨洲, 一個非常寧靜的小島, 鄰近有吉澳 - 吃墨魚丸 還有印洲堂簡直是天堂, 獨木舟去更加是very good ar...

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-6-12 22:57 發表

精彩精彩

可能因為未去過東龍島, 所以不大清楚. 反而令我想起鴨洲, 一個非常寧靜的小島, 鄰近有吉澳 - 吃墨魚丸 還有印洲堂簡直是天堂, 獨木舟去更加是very good ar...

今時今日,成個鹽田港碼頭响對面,大洋船不停出入,小島已不再寧靜, 東平洲亦係咁
    印洲塘還勉強可以保持!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

人工智能報名︰

1. cfchan
    2. nc
    3. 叮叮噹
    4. Lulu
    5. cc
    6. chairman
    7. 迪迪仔
    8. 大圍新跑手
    9. 快活人
    10. runrun
    11. dannylun
    12. 晒草會長 ( 有理無理,報咗先有Jetso )
    13. emma (我想去好耐啦!!!)
    14. mill 各位我都來呀!
    15. mill 朋友小宏

升級   100%

鬱悶

原帖由 leisurer 於 2009-6-13 10:55 發表

你應識亞鬼, 方冰

對不起,我似乎並不認識你這兩位朋友,他們都是攀石朋友嗎?

我是很早期參與攀石這運動,最發燒時期大約是在上世紀85 - 91年間 ( 年代久遠矣 ),
    可能你兩位朋友那時都只是小朋友吧!

那時的攀石朋友現在還活躍在圈子的大約只有鍾健民、湛易佳、廖嘉華等。

和我同期攀石的女將真的不多,當時最活躍的有岳峰的廖潔(廖大姐)、婆婆(鍾健民太太),
    通常女子組的比賽,都是我們三人之争,那時的比賽場地都是在東龍島,所以
    那裹實在有我最深刻的回憶。

我比較喜歡爬天然石場,經常去的有東龍島、石澳、飛鵝山、南丫島、畢架山等,
    寄攀石於享受大自然,那時一班朋友鍾意週圍去開發新的石牆,
    随着人工石牆的流行,越來越多人不喜歡日曬雨淋地去野外攀石,我又不大喜歡攀爬
    人工石牆,便漸漸地淡出了。
    最後一次攀石應該是在99年時,跟湛易佳等一群朋友去陽朔攀,那時大家都有帶同自己
    的小朋友一起去教他她們攀石。

升級   0%

該用戶從未簽到

想問下當日大概幾多點鐘完成整個行程

因為當晚約了我家長輩享用FATHER'S DAY 晚餐.

升級   0%

該用戶從未簽到

吾好意思~~當日下午有事.不能來~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-6-13 21:45 發表
    吾好意思~~當日下午有事.不能來~~~

oh... no... 咁下次啦

升級   0%

該用戶從未簽到

人工智能報名︰

1. cfchan
    2. nc
    3. 叮叮噹
    4. Lulu
    5. cc
    6. chairman
    7. 迪迪仔
    8. 大圍新跑手
    9. runrun
    10. dannylun
    11. 晒草會長 ( 有理無理,報咗先有Jetso )
    12. emma (我想去好耐啦!!!)
    13. mill 各位我都來呀!
    14. mill 朋友小宏
    15.

升級   0%

擦汗

我當時會係上海....
    來唔到
    惟有等下次啦~

升級   90%

該用戶從未簽到

對對對唔住呀 nc ....
    我.... 唔記得左自己下晝有事要做

期待大家的靚靚照片等我止止渴 >_<

人工智能報名︰

1. cfchan
    2. nc
    3. 叮叮噹
    4. Lulu
    5. cc
    6. chairman
    7. 迪迪仔
    8. 大圍新跑手
    9. runrun
    12. mill 各位我都來呀!
    13. mill 朋友小宏
    14.
    15.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-6-14 01:51 發表
    對對對唔住呀 nc ....
    我.... 唔記得左自己下晝有事要做

期待大家的靚靚照片等我止止渴 >_<

人工智能報名︰

1. cfchan
    2. nc
    3. 叮叮噹
    4. Lulu
    5. cc
    6. chairman
    7. 迪迪仔
    8. 大圍新 ...

唔駛咁嚴重ar...

放心!!! 我地會影好多靚相等去唔到的chingctse流口水

升級   100%

鬱悶

原帖由 leisurer 於 2009-6-13 20:33 發表
    是的 .
    ic , 原來是前輩. 玩石真的好好玩, 又要用頭筋來玩的. 不過我覺得天然石牆係好玩d , 人工的比不到的. 不過人工就真的方便同可以玩得巔dd . 當時你地有冇 bouldering 的呢?

哈哈!前輩不敢當,是老嘢才真。
    天然石牆真的好玩好多,要有技術+體能+平衡力好+柔輭度高+忍痛能力大+自信心強(冇自信心就lead唔到),
    最重要是要用腦筋去爬,因每個人的身材及力度都唔同,要揾最啱自己的攀法及路線。
    人工石牆最重要就是手長脚長和夠力,
    很多攀石techniques如jam手jam脚、chimmey、layback等在人工石牆都發揮不到,所以不大好玩。

那時我地都有bouldering,很多時行經一些大石頭或小石牆,甚或至市區中的一些護土牆,
    我地都會爬得一歺,荃灣的蓮花山有很多大石適合bouldering,曾有一段時間我們經常去。

我諗很多天然石牆而家都少了人去,好似飛鵝山的 ( main crag, carol crag, Skyline, Suicide Wall, Aqua crag, September ),
    獅子山,長洲,南Y島,布力徑,太平山頂,魔鬼山,畢架山,馬鞍山,金鍾石,石澳等。

有否聽過或去過這些石牆嗎?
    有否聽人說過一位前輩叫伍世維( 信毅攀石會)的嗎?他是天生的攀石奇才,
    仲要係經常solo,solo climbing up 已經不易,他還要climbing down,
    我估冇人可以像他般solo爬華爾兹凹糟上獅子山頂,仲要經常是星期六夜晚爬上去
    會合其他人在山頂打邊爐,除了要技術、體能、胆色,還要夠痴線!

如果你有機會同他攀石,你就會知道攀石有幾好玩!

升級   20.35%

該用戶從未簽到

人工智能報名︰

1. cfchan
    2. nc
    3. 叮叮噹
    4. Lulu
    5. cc
    6. chairman
    7. 迪迪仔
    8. 大圍新跑手
    9. runrun
    12. mill 各位我都來呀!
    13. mill 朋友小宏
    14.小華(明天番去請假,不知請不請道呢?)
    15.

升級   0%

難過

原帖由 小華是也! 於 2009-6-14 19:37 發表
    小華(明天番去請假,不知請不請道呢?)

等你好消息

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-6-13 21:25 發表 因為當晚約了我家長輩享用FATHER'S DAY 晚餐.

至快都要四點左右先行得完。

升級   0%

難過

Runrun & Leisurer講攀石好正喎!
    可惜, 未玩過. 相信天然石好玩.