香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: hate4876
打印 上一主題 下一主題

有咩電子器材可以令自己清楚跑左幾遠呢?

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

等多個鐘先用到..... 蚊訓
    二個鐘我都跑完返左屋企沖埋涼

升級   39.47%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-8 17:20 發表
    如果閣下諗住佢同你數圈,咁就會大失所望啦,在運動場跑圈,佢在電腦題示係三角形,d距離又唔會準確的。
    小弟用過同公司的另一型號BT-Q2000,有畫面顯示位置、速度、距離、高度.......,仲可以有藍芽,跑步後既資料 ...

師兄真係唔好彩, 小弟好明白想用GPS但又用唔到o個種希虛嘅情況; 我個BT-Q1300都儍過一次, 代理一星期後歸還, 話已經Reset云云...

BT-Q1300用較新Chipset, 放喺屋企窗台一分鐘內已可定位...

上星期用Garmin 405及BT-Q1300作一次同時測試, 左手腕戴405, 左手臂戴BT-Q1300, 盡量減少誤差...
    開始定位點在場左上角, 11 Lap Track 1 加 10 Lap Track 6...

結果如下:
    BT-Q1300

登錄/註冊後可看大圖

Garmin 405

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-7-8 17:25 發表

亮哥, 上個禮拜六多雲又大雨, 定唔到位都正常喎.
    不如今個禮拜六再試一次, 應該會好好多!

多謝Patrick師兄安慰我,還掂未買到Garmin 310xt,一定再試!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 AlfaR 於 2009-7-8 23:17 發表

師兄真係唔好彩, 小弟好明白想用GPS但又用唔到o個種希虛嘅情況; 我個BT-Q1300都儍過一次, 代理一星期後歸還, 話已經Reset云云...

BT-Q1300用較新Chipset, 放喺屋企窗台一分鐘內已可定位...
    ...

Garmin 405及BT-Q1300既效果唔錯喎,好過Q2000萬幾倍,不過我都係等Garmin310XT,有顯示及50M防水。

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

AlfaR 兄 你覺得好唔好用?     
    準唔準?有D紅線點解出晒跑道?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 AlfaR 於 2009-7-8 23:17 發表

...

不錯,GPS watch在track不會太準.但在路跑,特別是沒有高樓和急彎的話,是非常準的.

若沒有教練的話,Garmin205/305/405 是必需的.

升級   39.47%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-9 00:43 發表
    AlfaR 兄 你覺得好唔好用?     
    準唔準?有D紅線點解出晒跑道?

小弟覺得BT-Q1300係一個多用途嘅GPS Data Recorder, 除用於跑步或行山外, 可以放o係車用BlueTooth接駁PDA, 或當外遊時記錄相片攝影位置...

如純用於跑步或行山等運動, GPS手錶係上上之選, 因為可以知道實時步速及已跑距離等數據...
    其實我對310XT都好用興趣, 希望快D有得賣...

至於跳線問題, 應該係受環境影響, 如觀眾臺, 阻礙衛星訊號...

加多兩張測試路徑作比較...

BT-Q1300

登錄/註冊後可看大圖

Garmin 405

登錄/註冊後可看大圖

升級   95.6%

該用戶從未簽到

BT-Q1300 好吸引, 真係好想買

不過八舊水又買件玩具, 好似貴左d