香港長跑網  - 長跑長友

今日終於"的"起心肝跑步減肥,但係真係跑得唔多..

升級   6.32%

該用戶從未簽到

小弟大約167cm高..但係上年到依家過住頽廢既生活,眼見體重不斷上升,已經去到198磅,為左唔到200磅,真係要剎一剎車..
其實我在開始跑步前1個禮拜左右已經開始控制食量
依家:早餐 - 1個橙+飲水
     午餐 - 1碗米粉+飲水
     晚餐 - 煮咩食咩,但係已經食少左好多肉,多左食菜,亦都係淨飲水

過左幾日,體重keep住左係196磅...

然後到左今日,終於真係走落去跑步..
跑之前亦都上網睇過下關於跑步既資料,知道跑前後兩個鐘唔好食野,所以依家set左8點食完飯,10點就跑步
咁我就住天水圍,近天恆果度,所以都係選擇左去臭河跑...
上網睇資料真係感覺好輕鬆,但係跑落真係完全另一回事...
我真係跑行跑行咁,
老實講,開始真係盡晒力只係可以連跑5~6分鐘唔停,然後又行左幾分鐘,跑左2~3分鐘又頂唔住又行咁...
前後加埋我諗只係跑左得12~13分鐘左右..真係自己諗起都覺得丢架..
但係都起碼堅持無停低,不斷行行行行...當然唔會行太慢,都追過到其他行既人..
咁我總共係去左47分鐘,跑得13分鐘..姐係行左成34分鐘 ...
但係講到跑唔郁原因,其實並唔係因為跑痛,反而係喘氣,喘得真係太緊要...真係喘到想死咁濟..頂唔住跑唔到

其實有咩方法係可以令自己無咁快唔夠氣..我一開始已經盡量控制呼吸,但始終真係喘得太厲害控制唔到..
我出身到依家都未認真去跑過1次步,今次真係第一次...再咁落去我形住自己真係會好快放棄..
因為見到其他人跑得咁厲害,自己信心反而大減...唉

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

跑得快跑友都唔係一朝一夕的事, 日子有功, 個個起步都係咁架啦!
    跑吓行吓跑吓行吓, 堅持下去, 可以越跑越遠, 越跑越fit, 越跑越輕鬆.
    起初辛苦, 喘氣係好正常, 好平常的現象.
    天氣熱, 跑步更加吃力, 可以試吓游水同踏單車, 一樣可以減磅.
    輕身一點再跑步會輕鬆一點, 加油! 努力!

戰友

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-11 00:17 發表
    跑得快跑友都唔係一朝一夕的事, 日子有功, 個個起步都係咁架啦!
    跑吓行吓跑吓行吓, 堅持下去, 可以越跑越遠, 越跑越fit, 越跑越輕鬆.
    起初辛苦, 喘氣係好正常, 好平常的現象.
    天氣熱, 跑 ...

好多謝你,但係我都係想堅持繼續跑步

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 00:10 發表
    小弟大約167cm高..但係上年到依家過住頽廢既生活,眼見體重不斷上升,已經去到198磅,為左唔到200磅,真係要剎一剎車..
         午餐  ...

其實可以試下急步行, 比慢行快少少, 唔覺得身體有不適先開始慢跑, 慢跑時間亦都係續步加上去!

同埋你早午餐會唔會吃得太少呢? 食咁少無能量去應付一日O既工作喎, 我係女仔早午餐都食得比你多呢~

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-6-11 09:11 發表

其實可以試下急步行, 比慢行快少少, 唔覺得身體有不適先開始慢跑, 慢跑時間亦都係續步加上去!

同埋你早午餐會唔會吃得太少呢? 食咁少無能量去應付一日O既工作喎, 我係女仔早午餐都食得比你多呢~

其實咁食法有無問題...
    因為我咁樣食都唔覺得肚餓,反而因為比平時食少左感覺仲舒服左..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 09:56 發表

其實咁食法有無問題...
    因為我咁樣食都唔覺得肚餓,反而因為比平時食少左感覺仲舒服左..

你0岩0岩開始當然無問題.. 但長時間係咁可能會因為肚餓開始亂食野...
    個人覺得早午餐要食多 d ...
    反而晚餐戒食飯面都得

堅持唔係唔好.. 但你本身太重... 硬夾跑會令你膝蓋負荷唔到
    識唔識游水 ? 家中有無單車 ?
    如果兩者都可行.. 先用單車/游水減減磅..
    如果兩者都唔得.. 咁以急步行減磅先
    唔識游水可以趁呢個 summer 學識佢...

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-11 10:30 發表

你0岩0岩開始當然無問題.. 但長時間係咁可能會因為肚餓開始亂食野...
    個人覺得早午餐要食多 d ...
    反而晚餐戒食飯面都得

堅持唔係唔好.. 但你本身太重... 硬夾跑會令你膝蓋負荷唔到
    識唔識游水 ? 家中有無單 ...

單車可以去買,但係其實踩單車對減肥有效嗎?
    我硬係覺得踩單車減唔到肥

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 10:51 發表

單車可以去買,但係其實踩單車對減肥有效嗎?
    我硬係覺得踩單車減唔到肥

一小時慢踩單車可以 burn 到大約 300 calories

如果你試過健身室既單車班, 一堂可以 burn 到 600-700 calories...

ching 唔識游水?!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-11 11:01 發表

一小時慢踩單車可以 burn 到大約 300 calories

如果你試過健身室既單車班, 一堂可以 burn 到 600-700 calories...

ching 唔識游水?!

我由細到大都好怕游水 ..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 11:20 發表

我由細到大都好怕游水 ..

更加要學啦
    唔單只係0左減肥
    其實游水係求生技能

升級   6.05%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-6-11 09:11 發表

我初初都係由呢個方法開始
    慢慢就跑到之後就可以慢跑...再快跑
    唔放棄就係成功既開始

升級   7.37%

該用戶從未簽到

小弟o岩o岩跑果陣都好似你咁
    一開始好似你咁跑下行下都只可以維持 20 mins
    跑左幾個月, 宜家可以一口氣跑1.5 hrs

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 00:10 發表
         午餐  ...

升級   21.4%

該用戶從未簽到

千奇唔好灰心!3年前開始跑步時,我跑左2個圈,就氣喘如牛,現在可跑長d啦!
    一個人至少都要1,000 calories/day.樓上講得無錯,你的早及午餐太少啦!
    跑步前可吃一至兩小片白麵包,或吃條香蕉都可以.
    同理,”10點就跑步”我唔知糸晚上或早上,如果糸晚上就太遲了,並且此時不是最佳消脂時間!有時跑得勁,晚上可能會睡不到..
    你想跑步就去跑啦!做好熱身動作,10至15分鐘,再慢慢跑15分鐘,如果得就加上去啦!(加5分鐘或10分鐘),如果5分鐘加唔到就由加1分鐘開始,一直加上去,真糸加唔到,就keep番之前的時間,唔好被佢drop.所以每次跑步的目標及時間都唔同加!
    努力!總會成功

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

DR_Dre兄,唔使灰心。
    兩年幾前我最初跑步時,每次只跑到約370m就冇氣 ,你冇睇錯,真係370米。
    之後先慢慢進步,時間同里數都可以加長,而體重亦減輕到。
    游水,踏單車,長跑等帶氧運動對減肥同心肺功能都有幫助,不防試吓。

升級   100%

該用戶從未簽到

CHING:
    你的起心肝跑步,已經係成功既一半啦~~~加油...
    我之前d體能都好差(雖然而家都好水皮~~),我以前落街跑樓下既公園,超慢跑都只可以跑3-4個圈就收工....而家,練多左就慢慢好d啦~現在半馬都可以跑到....
    所以,ching你要俾心機,唔好放棄呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

DR_Dre師兄,閣下根本就係節緊食黎減肥,這個係小弟最反對的,這個方法係唔得架,好容易反彈不但止,搞得唔好仲會厭食,會死人的。
    小弟大約兩年前(2007年7月15日)開始減肥(當時160磅),開始時只是急步行30mins以上(速度係會令你氣羅氣喘週身汗個種),食量不變,只係自己煮,唔食任何脂肪(包括動物、植物、飽和、不飽和、反式脂肪),唔食甜。用左兩個半月,減左30磅。
    減左磅之後先至敢跑步,因為咁樣對腳無痛過,到而家我跑過五個馬拉松七、八個半馬,好多個10K,而家都係每日約跑一個鐘頭,完全無反彈,現時體重係125磅,BMI 21.6。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-6-11 21:18 發表
    DR_Dre師兄,閣下根本就係節緊食黎減肥,這個係小弟最反對的,這個方法係唔得架,好容易反彈不但止,搞得唔好仲會厭食,會死人的。
    小弟大約兩年前(2007年7月15日)開始減肥(當時160磅),開始時只是急步行30mins以上 ...

急步減30磅你很厲害..

好感謝咁多位的鼓勵!
    看來真的要先減一減磅再跑..

另外想問一下,如果急步的話,日日跑也沒有問題吧?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 22:05 發表

急步減30磅你很厲害..

好感謝咁多位的鼓勵!
    看來真的要先減一減磅再跑..

另外想問一下,如果急步的話,日日跑也沒有問題吧?

小弟既意見係:唔好跑住,減番30磅先啦,你BMI over 32,咁重磅好易跑傷對腳,以後無得玩。
    其實如果能夠每日急步行30-60分鐘,減肥效果好過快跑,只有超過30分鐘以上既帶氧運動先可以消脂,慢跑同埋急步行既效果一樣,快跑係消唔到脂的。記住頭果30分鐘係未到消脂階段的,所以想好似我咁減肥成功,最好能夠每日花一個鐘,行行下你覺得身輕左就會自動變慢跑,跟住變長跑架啦,唔好心急,對腳暫時負荷唔到你咁重既身體跑步的。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-6-11 22:26 發表

小弟既意見係:唔好跑住,減番30磅先啦,你BMI over 32,咁重磅好易跑傷對腳,以後無得玩。
    其實如果能夠每日急步行30-60分鐘,減肥效果好過快跑,只有超過30分鐘以上既帶氧運動先可以消脂,慢跑同埋急步行既效果 ...

OK,好感謝你咁有耐心指導

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 22:28 發表

OK,好感謝你咁有耐心指導

唔好客氣,因為我覺得減肥一d都唔難,好想閣下都能成功,擁有健康,長跑長有!
    仲未歡迎你加入長跑網大家庭添。
    歡迎你! 祝你長跑長友!
    記住多d入黎跑步減肥討論區,講下你既進展同難題,等我地互相勉勵。個減肥龍虎榜將會係你架啦!