香港長跑網  - 長跑長友

樓主: DR_Dre

今日終於"的"起心肝跑步減肥,但係真係跑得唔多..

升級   74.21%

該用戶從未簽到

我最初跑步時都有成180幾磅. 同事叫我跑步減, 我好驚自己好重, 隻腳會頂唔順. 但都係去左試, 最初跑時真係好辛苦, 仲慢過龜, 阿婆都跑得快過我. 但我同自己講, 你比我減多60磅時我就快過你啦  !於是我晚晚十點落街跑, 有時返晏仲會12點幾去跑. 一次跑40分鐘左右, 跑慢D, 就唔會喘氣架啦, 速度約係比快行快少少, UN下UN下. 過左幾個月就瘦左30磅啦, 而速度都快左, 40分鐘的路程30分鐘就完成左啦, 約4公里, 最初跑得辛苦時, 我會唸主禱文, 求神比D力量我. 宜家我一星期keep住跑3,4晚, 每次8-10公里左右. 瘦得慢左, 但個人健康左好多, 開始挑戰下長D的路, 你都加油, 唔好太急, 食野正常3餐, 千祈唔好食零食. 記得唔好食太少, 因為要食左野先有力跑, 即係以脂滅脂! 好似講到好勁咁tim!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rovertse 於 2009-6-12 03:54 發表
我最初跑步時都有成180幾磅. 同事叫我跑步減, 我好驚自己好重, 隻腳會頂唔順. 但都係去左試, 最初跑時真係好辛苦, 仲慢過龜, 阿婆都跑得快過我. 但我同自己講, 你比我減多60磅時我就快過你啦  !於是我晚晚十點落街跑, 有時返晏仲會12點幾去跑. 一次跑40分鐘左右, 跑慢D, 就唔會喘氣架啦, 速度約係比快行快少少, UN下UN下.過左幾個月就瘦左30磅啦, 而速度都快左, 40分鐘的路程30分鐘就完成左啦, 約4公里, 最初跑得辛苦時, 我會唸主禱文, 求神比D力量我.宜家我一星期keep住跑3,4晚, 每次8-10公里左右. 瘦得慢左, 但個人健康左好多, 開始挑戰下長D的路, 你都加油, 唔好太急,食野正常3餐, 千祈唔好食零食. 記得唔好食太少, 因為要食左野先有力跑, 即係以脂滅脂! 好似講到好勁咁tim!

非常同意,其實你開頭既慢跑,等如我們的急步行,最重要係一定要超過30分鐘之後才消脂的。

升級   17.89%

該用戶從未簽到

非常同意, 剛開始時十分鐘都跑不到, 現在 一三五慢跑40mins (健身室), 有時跑街 (30mins), 第二天腳底無事. 慢慢來. 您一定得!!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

岩岩頭先落左去試下急步...
唔知我咪我既"急步"太慢...
運動完返黎,磅一磅,完全無輕過
但出左好多汗,但喘氣就無咁勁...
係咪我急步唔夠快呢...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-13 00:02 發表

如果運動完之後磅重,即刻輕幾磅,失去果d唔係脂肪,係水份黎架,所以唔好咁心急,注意飲食,無咁喘就好囉,咁可以行耐d,因為30分鐘以後先開始消脂。
小弟通常跑前磅重,如果跑後磅,我試過輕3-5磅,但係一飲番足夠既水份後,打回原形。

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-13 00:02 發表

一跑完即瘦, 你估變魔術咩

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 rovertse 於 2009-6-13 09:10 發表

一跑完即瘦, 你估變魔術咩

不是.我怕我急步唔正確,咁咪浪費左整整成個鐘
一諗到咁又灰左D

升級   73.33%

該用戶從未簽到

無咁快架,比一個月時問你自己啦, 到期時有D成績,就有心機一路減落去.
小弟跑左成個月都無乜點減到磅.因為我無乜介口,不過我有信心.
keep 住做, 你有無信心 ?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

快步行一個月先,慢慢來啦不要心急。
    夏天是辛苦,很難跑得長, 你都跑到15min已很好!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-13 12:09 發表

不是.我怕我急步唔正確,咁咪浪費左整整成個鐘
    一諗到咁又灰左D

DR_Dre師兄,急步無話正唔正確的,要幾快---無答案,等如有d人既慢跑係一小時10K,有d人既慢跑係一小時5K,無準則的,最重要係師兄你急行得黎唔好喘到透唔到氣,更重要既係保護對腳。
    我以前有個女同事,佢生過BB,個仔幾歲了,佢依然未收肚,也是用行路減肥,佢唔係行得好急,無跑(佢話驚跑步小腿變粗),每日行兩個鐘,兩個幾月後,fit到判若兩人。
    師兄比d恆心,一定得既!
    每日量體重,並用簿仔記低,三個月後比較,咁你就好開心架啦!
    祝你減肥成功!

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-6-13 20:56 發表

DR_Dre師兄,急步無話正唔正確的,要幾快---無答案,等如有d人既慢跑係一小時10K,有d人既慢跑係一小時5K,無準則的,最重要係師兄你急行得黎唔好喘到透唔到氣,更重要既係保護對腳。
    我以前有個女同事,佢生過BB ...

同意ching的說法,行路同跑步係人的本能,不同太介意點行,比D時間自己就一定得。我有個同事的阿媽日日跑左一年多,佢的跑比年青人的快行還要慢得多,但宜家瘦過之前幾十磅,仲非常健康tim,你加油,唔好心灰,一定ok!!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

各位師兄大家好,今日決定都係跑番..
    我忍受唔住我果d所謂急步(速度仲慢過人地行路..sosad)
    跑番,始終覺得實際D...(並唔係指急步無用..只係跑既話我自己心理覺得實際舒服D)

今日堅持到盡..都係跑得9.x分鐘... 就忍唔住停左落黎
    而且搵到一個無咩人既地方等自己慢慢練..不過我夜晚跑,果度都幾恐怖
    希望自己堅持到落去

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-17 22:57 發表
    各位師兄大家好,今日決定都係跑番..
    我忍受唔住我果d所謂急步(速度仲慢過人地行路..sosad)
    跑番,始終覺得實際D...(並唔係指急步無用..只係跑既話我自己心理覺得實際舒服D)

今日堅持到盡..都係跑得9.x分鐘... ...

咁ching你加油呀, 就住跑, 跑跑下就可以越跑越耐. 同自己講, 瘦多20磅我就快過你地架啦, 跑著瞧吧!!!

升級   74.21%

該用戶從未簽到

仲有仲有, 我阿媽都成200磅, 佢見我跑瘦左佢又跑. 佢只係係屋企原地跑2000下, 跑左兩個月, 有次仲試過落球埸跑左5個圈, 用左半個鐘. 佢一路跑時, 我老豆一路係佢身邊行來吋佢慢. 宜家佢開始見成績啦! 肚腩第一次細過胸, 總之就係要有恆心, ching你一定得架, 加油!!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rovertse 於 2009-6-18 02:15 發表
    仲有仲有, 我阿媽都成200磅, 佢見我跑瘦左佢又跑. 佢只係係屋企原地跑2000下, 跑左兩個月, 有次仲試過落球埸跑左5個圈, 用左半個鐘. 佢一路跑時, 我老豆一路係佢身邊行來吋佢慢. 宜家佢開始見成績啦! 肚腩第一次細過 ...

ctse... 提提你
    如果唔係工作關係就最好早 d 休息
    夜訓影響新陳代謝...減得慢 d ...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 rovertse 於 2009-6-18 02:15 發表
    仲有仲有, 我阿媽都成200磅, 佢見我跑瘦左佢又跑. 佢只係係屋企原地跑2000下, 跑左兩個月, 有次仲試過落球埸跑左5個圈, 用左半個鐘. 佢一路跑時, 我老豆一路係佢身邊行來吋佢慢. 宜家佢開始見成績啦! 肚腩第一次細過 ...

rovertse, 你同你媽媽都好叻呀!!
    我都要加油努力!
    多謝你分享經驗呀! 你媽媽個經驗的確振奮人心! (振到我)

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-18 10:05 發表

ctse... 提提你

比ching你知道左我個惡習,黎緊都係要戒夜訓啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rovertse 於 2009-6-18 23:18 發表

比ching你知道左我個惡習,黎緊都係要戒夜訓啦。

ee_tpk 也是ctse黎架,唔係ching。

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-18 10:05 發表

ctse... 提提你

知道, 謝謝姨姨提醒.
    我都要改呢個陣年惡習-夜訓.

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

有一兩個星期冇上黎
    因為近排冇乜跑步 (各位唔好打我)
    不過想同樓主分享下我尼一個月既成果

我既 BMI 最高過樓主
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4970
    最勁既時候 over 240lb (我 175cm)
    一個月前 keep 住 230lb
    咁我就開如跑步
    不過尼度既 ching 叫我急走唔好跑
    咁我就著住對 nike max air 跑鞋上跑機急走 (speed 4.0) 50mins

開頭果兩三個星期
    一個星期最多得兩日得閒跑
    因為我星期四晚要練籃球 (其實仲辛苦過跑長跑)
    而體重只係 225-227 浮沈

但係近尼一兩個星期唔得閒冇跑
    不過仲有練波
    但係仲要食左兩三次自助餐
    而今朝鎊下
    竟然去到 220lb!!!!!

我覺得減肥唔係一跑就減
    係你 keep 住跑
    咁你d細胞就會活躍
    新陳代謝勁左
    咁先減到
    而唔會今日跑聽日就減到
    最少都要一個月後先見效!!!

所以樓主加油呀
    我下星期會得閒d
    都會跑多d (急走已經夠)
    我籃球教練都叫我跑多d
    我短期目標係 BMI < 30