香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: DR_Dre
打印 上一主題 下一主題

今日終於"的"起心肝跑步減肥,但係真係跑得唔多..

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-6-19 10:30 發表
有一兩個星期冇上黎
因為近排冇乜跑步 (各位唔好打我)
不過想同樓主分享下我尼一個月既成果

我既 BMI 最高過樓主
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4970
最勁既時候 over 240lb (我 175cm)
一 ...

大家一齊加油

升級   6.32%

該用戶從未簽到

今日又去左跑,今次堅持到15分鐘,初頭跑OK既,去到6,7分鐘左右,就慢左好多
速度可能只係快過人地行路少少,因為我跑果度1個人都無,所以只係估計
真係行路既un下un下版...sosad
希望後日再跑可以keep到15分鐘,唔好退步

仲有各位師兄,聽講跑步,控制呼吸好似好重要,其實要點先控制得好..
我已經全程只有鼻呼吸,全程合埋口 ,但係呼吸得好急促,吸氣同呼氣都好快
有無咩"hill門"可以控制得好D呢?

最後就係,呢幾個星期都只係飲水,覺得真係DRY左D...
如果飲D比較清淡既飲料會唔會影響到減肥呢?
例如維他果隻菊花茶咁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-20 00:35 發表
維他果隻菊花茶咁

ching.. 慢慢來啦...
你 d 脂肪都唔係一朝一日儲番來啦... 佢地唔會一朝半晚會走晒...
加油

btw.. 其實你睇番食物標籤 (盒上有) 呢隻菊花茶 100ML 當中多過 5g 糖.. 即係飲一盒等於食兩至三茶匙既糖.....
都係會致肥... btw, 低糖果 d 都係呃人... 只係少好少糖

如果你口淡... 可以飲茶 (咩都唔落.. 茶包) 無糖豆漿....

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-20 00:35 發表
今日又去左跑,今次堅持到15分鐘,初頭跑OK既,去到6,7分鐘左右,就慢左好多
速度可能只係快過人地行路少少,因為我跑果度1個人都無,所以只係估計
真係行路既un下un下版...sosad
希望後日再跑可以keep到15分鐘,唔好 ...

hill門係... 跑多d... 跑慢d, 就唔會喘得過份. 心急不來. 我就係成日太心急. 太介意自己慢到傻, 介意俾人笑...
但你睇 rovertse 媽媽, 慢慢一樣可以減到磅. 好似rover媽咁, 慢慢跑, 日子有功跑到瘦下來.
睇黎唔係跑步無用, 只係我無恆心去跑, 俾太多藉口自己去放棄.
一齊努力, 努力!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

嗚哇,幾日無上黎啦!!

今朝磅下個磅,188磅,小弟進度都仍然好慢...不過去番18x都已經好開心..

跑步仍然跑唔到好耐,今日到只係持續跑到18分鐘...
仍然唔識控制個呼吸,d人又話跑跑下自然識

仲有我想問一下最大心跳率問題,係咪運動完10秒既心跳次數x6?
我今日跑到頂唔順就停低數下,係10秒35次,x6=210
但係我跑得18分鐘,咁係咪姐係我運動無功用?
我跑左18分鐘,行左32分鐘,我係跑完18分鐘就數

另外跑完步可唔可以飲多d水,因為我次次跑完都飲好多...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-26 22:44 發表
嗚哇,幾日無上黎啦!!

今朝磅下個磅,188磅,小弟進度都仍然好慢...不過去番18x都已經好開心..

跑步仍然跑唔到好耐,今日到只係持續跑到18分鐘...
仍然唔識控制個呼吸,d人又話跑跑下自然識

...

恭喜你成功番去18X磅呀! 努力係有回報o架!

你想問心跳問題係咪指減肥心率呢? 我睇過網上有資料話220- age X 60%  = 最佳減肥心率(60-70%),如果你跑跑步機的話,雙手扶住前面o既測心跳金屬扶手就可以顯示到心跳, 如果你跑街,或者可以考慮買心率錶連心率帶,將心率帶箍o向胸下佢會幫你測心跳o架!減肥都係慢跑比較有較+容易去到fat burn zone, 所以唔洗跑咁快o架!

至於呼吸~真係人人唔同o架喎, 我自己跑順左之後就兩吸一呼, 你慢慢跑~應該會感覺到邊種呼吸法會適合自己同埋最舒服!繼續努力呀!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

大獲,過左一段時間,到依家仲停係186~188磅,完全減唔到

我每次跑都係以距離黎做一個目標,每日加上去,因為唔想睇時間,睇時間硬係覺得好快無力
但係,明明一日比一日跑得多,但係跑步時間又無長度,有時仲少左...
依家都只係keep住跑到24~25分鐘左右.......

咩事啊,先前明明好快輕左10磅,依家咁耐都停左係度

升級   6.32%

該用戶從未簽到

對上一次留言都成個月,Update下先

依家終於去到176~178磅

雖然跑既距離愈黎愈長,持續時間就跑到40分鐘...但係就依然跑得好慢
真係超慢果隻,跑果時條腰感覺特別重同有d痛,搞到個人跑到成隻"死狗"咁..
都唔知點改善,無從入手啊 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-8-15 16:57 發表
對上一次留言都成個月,Update下先

依家終於去到176~178磅

雖然跑既距離愈黎愈長,持續時間就跑到40分鐘...但係就依然跑得好慢
真係超慢果隻,跑果時條腰感覺特別重同有d痛,搞到個人跑到成隻"死狗"咁..
...

首先要贊下閣下既成績,繼續努力! 加油! 成功在望了!
跑果時條腰感覺特別重同有d痛,咁就要小心,唔好弄傷,可能條腰扭得犀利得滯。

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-8-16 21:44 發表

首先要贊下閣下既成績,繼續努力! 加油! 成功在望了!
跑果時條腰感覺特別重同有d痛,咁就要小心,唔好弄傷,可能條腰扭得犀利得滯。

thz ching

升級   37.37%

該用戶從未簽到

一個月輕左10磅,唔錯吖!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

大家好AR!
呢排開左學,又要番pt,已經停跑左2個月..
但係睇番體重好似無反彈,keep住係164左右

我想問係BMI點計,我高167,75KG
BMI有無公式呢?

升級   77.6%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

W = 體重 (公斤)
H =  身高 (公分)

其實有好多網址都有 BMI 計算. 在"鴉烏" Search BMI 就有好多選擇.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-11-7 17:35 發表 我想問係BMI點計,
我高167,75KG
BMI有無公式呢?

http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm

http://www.ccpass.edu.hk/~tc08/body%20mass%20index.htm

http://www.scpo.nccu.edu.tw/show/part1/b/B2/bmi.htm

師兄,參考下、玩下喇。

不過唔好太認真。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 DR_Dre 於 2009-11-7 17:35 發表
    大家好AR!
    呢排開左學,又要番pt,已經停跑左2個月..
    但係睇番體重好似無反彈,keep住係164左右

BMI有無公式呢?

ching 真係勁
    跑左三個月就由 198 去到 164 減左 34lb
    我都係跑左三個月
    就只係由 220 去到 197 減得 23lb 咋......

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

我都係跑左三個月
    就只係由 220 去到 197 減得 23lb 咋......

Reduction of 23 lbs in 3 mths is very good already - add oil!

hkmenshealth provides the BMI calculation tool :

http://www.hkmenshealth.com/b5/lifestyle/fit.aspx

BMI有無公式呢?

BMI = 26.8 (Fat) - still have to add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 blurmax 於 2009-11-12 13:37 發表

Reduction of 23 lbs in 3 mths is very good already - add oil!

我既基數大
    23lb 唔算多囉........