香港長跑網  - 長跑長友

HTC Magic GSM 四頻 WCDMA 手機 (本港首部 Android 手機)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

系  統: GSM 四頻 WCDMA
尺寸重量: 113 x 55 x 13.65 mm / 118.5 g
螢  幕: 320 x 480 pixels3.2 吋 TFT
相  機: 320 萬像素 CMOS
記憶插卡: microSD
使用時間: 通話 450 分鐘 / 待機 660 小時
上市日期: 2009-06-05
建議售價: HK$ 4680
電  池: 1340 mAh
顏  色: 白

HTC Android 第二擊 沒了鍵盤
HTC Magic,它可看做是 HTC Dream (T-Mobile G1) 的無鍵盤後繼款,亦是他們與 Google 合作的第二款 Android 系統手機。HTC Magic 與 Dream 主要改變在外型,少了鍵盤的 Magic 身型更輕巧,全機內外也有少許更動。HTC Magic 這次依舊是直立造型,配備 3.2 吋 320 x 480 觸控式螢幕,機面按鍵較 Dream 增加,除了多向操控的 Trackball 軌跡球、HOME、通話鍵,它還加入了一個放大鏡功能鍵和 MENU 鍵。HTC Magic 體重縮減到 118.5g,比 Dream 少了近 40g,厚度也低於 14 mm,更貼近輕薄型智能手機的型體。

完整連線與多媒體能力
HTC Magic 具備 GSM 四頻、3G 雙頻、7.2 Mbps HSDPA 與 2 Mbps 上行速度,也都內建有 Wi-Fi 無線網路,連線能力相當完整。HTC Magic 採用高通 Qualcomm MSM7201A 528 MHz 處理器,內建記憶體分別是 192 MB RAM 與 512 MB ROM,其中儲存記憶體是一代機 Dream 的一倍,同時也能夠使用 microSD 記憶卡擴充容量。

多媒體方面,HTC Magic 配備 320 萬像素相機,支援自動對焦,但和許多 HTC 智能手機一樣,相機均不配備照相燈,在面對光線不足的場景時比較吃力;手機支援 MP4、MP3、AAC、AAC+、WMA 多種影音檔案,也內建了 G-Sensor,可自動幫你轉正螢幕,怎麼拿都看見正確顯示的畫面。

更強大的社交網路服務
而 Android 手機強打的 Google 應用服務,在 HTC Magic 身上也可以一一得到應用,像是 Google Maps 街景、Google 搜尋、YouTube 影片直播,還可以到 Android Market 下載更多應用程式,使手機功能更強大。HTC Magic 讓使用者只要點選幾個連結,就能找到並下載各式各樣的創新軟體應用,從遊戲到社交網站和行動購物,以個人化他們的手機,並強化個人行動風格。

相關功能列表:
•支援 GSM 四頻及 WCDMA 雙頻
•支援 7.2 Mbps HSDPA / 2 Mbps HSUPA
•內建 Wi-Fi 802.11 b/g 無線網路
•使用 Android 作業系統
•內建 Qualcomm MSM7201A 528 MHz 處理器
•內建 192MB RAM,512MB ROM
•內建 3.2 吋 320 x 480 觸控式 TFT 螢幕
•內建 320 萬像素相機,自動對焦
•支援 AAC、AAC+、AMR-NB、MP3、WMA、WAV、AAC-LC、MIDI、OGG 音樂
•支援 MP4、3GP 影片
•內建 FM 收音機,支援 RDS
•內建 GPS、電子羅盤
•內建 Trackball 軌跡操控球
•內建 G-Sensor 重力感應器
•內建 HTC ExtUSB 傳輸埠 (USB 2.0,耳機共用)
•支援藍牙 2.0 + EDR
•支援 microSD 記憶卡

HTC Magic 於 2009 年 6 月 05 日上市
◎ 以上產品之功能規格以實機為準

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日玩過同事嗰部,
都幾過癮,
但係試過開相機時hang咗要拆電再開,
同埋開機勁慢!

不過我諗用google嘅application應該幾唔錯!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-6-13 13:21 發表
尋日玩過同事嗰部,
都幾過癮,
但係試過開相機時hang咗要拆電再開,
同埋開機勁慢!

不過我諗用google嘅application應該幾唔錯!

智能電話開機一定會慢...無論行咩system都係一樣...wm/i-phone/android...

我上其他科林講呢部機都係讚多喎...真係有dd心動....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-13 13:49 發表

智能電話開機一定會慢...無論行咩system都係一樣...wm/i-phone/android...

我上其他科林講呢部機都係讚多喎...真係有dd心動....

咁我用緊wm, 我都知,
不過尋晚玩嗰陣感覺係慢過我部hd,
但係我冇將2部機放埋一齊比較,
唔敢肯定,
或者下次再試下!

billy, 如果你有咩想試,
我可以幫你問下我同事!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-6-13 14:17 發表

咁我用緊wm, 我都知,
不過尋晚玩嗰陣感覺係慢過我部hd,
但係我冇將2部機放埋一齊比較,
唔敢肯定,
或者下次再試下!

billy, 如果你有咩想試,
我可以幫你問下我同事!

真係唔知有咩好試...未玩過 android 機...唔知同wm機有咩唔同...不過聽人講部機好流暢...好爽...

升級   0%

該用戶從未簽到

咁我得閒再攞同事部機玩下,
有咩發現再話你知...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-6-13 14:38 發表
咁我得閒再攞同事部機玩下,
有咩發現再話你知...

好呀....

部機底部彎出黎個部份...個觀感點呢...令唔令仔呀...定係好古怪呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-13 14:41 發表

好呀....

部機底部彎出黎個部份...個觀感點呢...令唔令仔呀...定係好古怪呢?

尋日又揸過上手玩下,
機底部彎出嚟我覺得都幾好,
觀感冇乜問題,
反而揸起上嚟覺得幾就手, 唔錯!

機主就話上網速度反應快過wm,
冇直接compare過, 唔敢肯定!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-6-21 23:32 發表

尋日又揸過上手玩下,
機底部彎出嚟我覺得都幾好,
觀感冇乜問題,
反而揸起上嚟覺得幾就手, 唔錯!

機住就話上網速到反應快過wm,
冇直接compare過, 唔敢肯定!

早日我都去過數碼通玩過部機~覺得部機個反應又唔係想像中咁快~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-22 14:28 發表

早日我都去過數碼通玩過部機~覺得部機個反應又唔係想像中咁快~

有冇諗住裝wm6.5?  好似話反應快咗dd...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-6-23 11:34 發表

有冇諗住裝wm6.5?  好似話反應快咗dd...

我部機唔知有無得官方升級(因為已經有d2, daimond唔知重有無得升)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-23 12:51 發表

我部機唔知有無得官方升級(因為已經有d2, daimond唔知重有無得升)

剛剛將自己部HD同部magic 拍埋一齊上同一個網,
magic 真係快d,
上youtube畫面好靚。