香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 何老四
打印 上一主題 下一主題

跑步新丁

升級   0%

該用戶從未簽到

CKLeung 兄,我已決定咗全馬,一齊啦。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 21# 的帖子

個心真係好想,但係怕心有餘而力不足。

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-3-2 12:12 發表
唉!你估跑全馬咁易咩!首先需要好多時間練習,另外又要好有恆心,最緊要夠氣, 重有......好多好多條件!以我呢個懶人,半馬還可以應付,至於全馬真係心有餘而力不足,到時唔夠氣,跑唔到全程。
至於保姐,你說到 ...

四哥、ck:你哋係咪講笑呀? 全馬喎 ﹗我梗係想去青馬大橋兜番轉啦,但驚未去到青馬就要上白車lu ,半馬我都要諗呀…  

升級   73.7%

該用戶從未簽到

其實不用心急決定出年跑什麼路程,現在多D練習,到九月十月左右在視乎自己的能力再去考慮吧。

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2008-3-2 20:18 發表
其實不用心急決定出年跑什麼路程,現在多D練習,到九月十月左右在視乎自己的能力再去考慮吧。

ching:講真果句,個心好想報半馬  ,但唔係話想就得,要睇吓今年練成點,仲要對腳仔聽話至得

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 謝二保 於 2008-3-2 20:56 發表

ching:講真果句,個心好想報半馬hjhvbj" />  ,但唔係話想就得,要睇吓今年練成點,仲要對腳仔聽話至得  

做多D長課,看看年尾的進度,急不來的。加油!

升級   45.45%

該用戶從未簽到

Welcome "何老四" and "謝二保"  
I am also a newbie (although I have left so many messages here )
I am training for half marathon currently.
as awyh said, just try to train more 長課 these days before weather getting hotter.
hope you will enjoy your training process
add oil
( sorry I can't type chinese character here).

升級   17.89%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-3-2 12:12 發表
唉!你估跑全馬咁易咩!首先需要好多時間練習,另外又要好有恆心,最緊要夠氣, 重有......好多好多條件!以我呢個懶人,半馬還可以應付,至於全馬真係心有餘而力不足,到時唔夠氣,跑唔到全程。
至於保姐,你說到 ...
CK:擒日去行山,聽到兩個師兄師姐都有跑半馬,即時訪問佢o地戰果同操練情況,一個後生靚女話佢都無練過,不過平日做o下健身同埋跑步機,賽果係2粒鐘跑完。 另一個C hing話平日一星期約跑24k,賽果係唔使兩個鐘 仲話明年報全馬,我即刻自卑起上o黎,唔敢出聲。 所以你話條件都係人言人殊,每個人情況不同,我夠羡慕你同阿保無腳痛o各,最多到時唔夠氣,我帶埋架揼氣機同你o地打氣得o拉

升級   17.89%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-2-29 20:20 發表
歡迎閣下!!!
我跑咗5年幾
最近先有膝傷....
但上年試過骨傷
以後應該都會有@@
C hing: 請問乜o野係骨傷,仲以後都會有o甘嚴重 ,係o米好似姚明o甘因為運動過量而勞損呢

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 何老四 於 2008-3-3 16:22 發表
CK:擒日去行山,聽到兩個師兄師姐都有跑半馬,即時訪問佢o地戰果同操練情況,一個後生靚女話佢都無練過,不過平日做o下健身同埋跑步機,賽果係2粒鐘跑完。 另一個C hing話平日一星期約跑24k,賽果係唔使兩 ...

每個人的身體機能和運動水平都不同,不用自卑跟別人的成績不同,自己有信心便去做就可以。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 何老四 於 2008-3-3 16:35 發表
    C hing: 請問乜o野係骨傷,仲以後都會有o甘嚴重 ,係o米好似姚明o甘因為運動過量而勞損呢

姚明係點就唔清楚....
    果次應該係應力性/疲勞性骨折

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-3-3 19:37 發表

姚明係點就唔清楚....
    果次應該係應力性/疲勞性骨折

c hing 可否說說上述的骨折與一般的創傷性骨折有何不同,是如何造成,以及如何避免。謝謝指教。

升級   17.89%

該用戶從未簽到

回復 31# 的帖子

聽講姚明就係應力性骨折,而家為o左要趕及北京奧運,所以要選擇做手術或其他治療,但是兩者都最少要休息四個月,即係o岩o岩趕到奧運o羅,所以C hing 不用擔心,人o地奧運都可以康復後出賽,現今醫學發達,有適當的休息和治療,明年渣打你一定無問題。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

四哥,你對腳因乜攪成咁呀????? nm" />

升級   17.89%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

CK:今次我真係犧牲色相,希望版主o吾好當係淫照剷o左佢o拉!

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 何老四 於 2008-3-4 15:57 發表
    CK:今次我真係犧牲色相,希望版主o吾好當係淫照剷o左佢o拉!

放心,我諗最多係列作「不雅」o者!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗

原帖由 ckleung 於 2008-3-3 21:19 發表

c hing 可否說說上述的骨折與一般的創傷性骨折有何不同,是如何造成,以及如何避免。謝謝指教。

唔多識....
    不過果陣冇做保護措施(唔著鞋跑咗一排)
    跟住有一次越跑越痛(之前都痛開) 都唔知咩事
    停低後就中咗招...舉步維艱
    果陣唔知係骨傷
    兩個禮拜後陸運會照跑1500米跑完後話比同學聽傷咗就送我去救護站
    之後坐白車去咗急診室.....

所以而家搞到少少痛都好敏感

避免方法其實好簡單...唔舒服就休息下....

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 38# 的帖子

謝謝

升級   0%

擦汗

對了
    如果係初初開始練唔咁博命應該唔會咁傷的