香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

第一次跑運動場之後,雙腳膝頭內側痛, 求解救方法

升級   16.67%

該用戶從未簽到

話說將軍澳運動場開左咁耐, 我都無去過
琴日得閒就去左跑圈, 起初跑既時候有一種唔太適應既感覺(可能地軟,我跑開街,呢次係人生第一次踏上跑道)
去到第3圈, 開始感覺到膝頭慢慢有點痛, 跑到第4圈我就即刻無再跑落去

今次痛既地方同上次唔同
上次係膝蓋下面, 今次係膝蓋內側
即係左腳膝蓋右邊, 右腳膝蓋左邊
摸落去有兩舊骨, 我係上面個舊骨個個位痛
又係當用力既時候, 膝頭就會痛, 不過無上次咁痛, 而且瞓左一晚之後痛楚比較不太明顯(除非再跑)
唔知呢次傷膝同上一次有無關係?
應該無乜可能未好返呱, 因為跑運動場之前個星期,我有一日跑街跑左15公里都無事

請問原因何在? 下次如何預防? 我傷極都係傷膝, 戴護膝跑會唔會比較好? 長期戴係唔係唔好?
跑運動場唔係應該比較無跑街咁易傷咩!?

麻煩大家

+1 0
上一篇︰2009.11.1苗圃挑戰12小時 (7月1日正式接受報名)下一篇︰Faceboook 專屬個人網址 

升級   0%

該用戶從未簽到

小朋友,之前我都叫過你睇醫生..
可能根本未好番晒你就去跑
小患好易變大患..
我曾經有傷患.. 三個月唔跑得好痛苦...
而家跑得長傷患果個位就有反應... 由改跑姿入手中

至於護具..個人唔 suggest 用...
好易做成倚賴..
使用不當可能會傷0左都唔知

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-13 23:03 發表
小朋友,之前我都叫過你睇醫生..
可能根本未好番晒你就去跑
小患好易變大患..
我曾經有傷患.. 三個月唔跑得好痛苦...
而家跑得長傷患果個位就有反應... 由改跑姿入手中

至於護具..個人唔 suggest 用...
好易 ...

今日已經唔痛,不過我諗應該未好得返晒呱
再有事先去睇下醫生
唔該晒

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 CharlesAF 於 2009-6-14 15:25 發表

今日已經唔痛,不過我諗應該未好得返晒呱
    再有事先去睇下醫生
    唔該晒

我同你的個案十分相似呀,不是內側痛,我是外側痛 " />" />
    正如你所講的訓一晚之後痛楚明顯小了很多
    一跑步時又開始慢慢痛返起........" />" /> 幸好痛的是右腿一只,救命呀" />" />

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-6-17 12:09 發表

我同你的個案十分相似呀,不是內側痛,我是外側痛" />" /> " />" />
    正如你所講的訓一晚之後痛楚明顯小了很多
    一跑步時又開始慢慢痛返起........" />" />" />" /> 幸好痛的是右腿一只,救命呀" />" />" /> ...

我瞓左兩晚之後, 剛剛開始跑就有啲痛(酸酸地,腳軟軟地,某程度黎講唔多算痛 )
    跑左一個圈就唔痛, 之後就無野了