香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cu83

2.01.2010 廈門國際馬拉松賽

關閉 [複製鏈接]

升級   6.6%

該用戶從未簽到

升級   6.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-18 23:56 發表

nancy , 2011年就由你帶我地出征廈門啦....加油...NANCY,
幾時約埋一齊跑下長課?

傻啦!唔好講邊個帶邊個去
人係平等,無論男女、快腳、慢腳、初哥、老手,開心enjoy跑步就足夠!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

考慮下都好~~~不過水腳都唔平

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-7-20 01:12 發表

鵬兄,初步問過,水腳唔係好貴咋,香港--廈門--香港 機票約HK$900(未包稅),住宿一晚係兩個人一間房,齋跑千幾蚊而矣! 現在講既係由香港機場出發,如果由深圳機場出發仲會平好多。

升級   6.6%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-7-20 01:12 發表

梁兄,
    仲有5個月,而家開始儲錢,1個月留起$300-$400,就可以在廈門見,好好考慮下!

升級   69.47%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-20 08:54 發表

鵬兄,初步問過,水腳唔係好貴咋,香港--廈門--香港 機票約HK$900(未包稅),住宿一晚係兩個人一間房,齋跑千幾蚊而矣! 現在講既係由香港機場出發,如果由深圳機場出發仲會平好多。
    厦门是个特例,由深圳往返厦门的机票价格一直居高不下,贵过香港往返的可能性好大.香港往返厦门不含税$840 ,http://www.ticket.com.hk/search2.php不过在厦门航空网站查不到香港线的价格,你可致电厦航香港办事处查询价格,以免代理加价http://www.xiamenair.com.cn/contactus.htm

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fabio 於 2009-7-20 21:26 發表
    厦门是个特例,由深圳往返厦门的机票价格一直居高不下,贵过香港往返的可能性好大.香港往返厦门不含税$840 ,http://www.ticket.com.hk/search2.php不 ...

謝謝Fabio ching提醒,小弟會認真去格價的了,務求各網友以最廉宜價錢及最方便既途徑,到國內享受馬拉松比賽。

升級   94.3%

該用戶從未簽到

跟巴士團去可能唔駛1K,不過坐到上去可能已經冇乜狀態跑

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 哈利330 於 2009-7-21 11:11 發表
    跟巴士團去可能唔駛1K,不過坐到上去可能已經冇乜狀態跑

唔明白??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-21 23:17 發表

唔明白??

可能唔駛1,000個大洋

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 nc 於 2009-7-21 23:20 發表

可能唔駛1,000個大洋

I see, 我以為坐巴士去唔洗行1k咁近添!
    坐好耐好辛苦架?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-21 23:39 發表

I see, 我以為坐巴士去唔洗行1k咁近添!
    坐好耐好辛苦架?

妳跑得太多了, 逢親見k便是km

升級   69.47%

該用戶從未簽到

坐巴士是比较辛苦,多数选择夜车,在车上睡觉,不过提前一点去,能够恢复过来,今年初深圳几十位跑友基本是巴士去,成绩都不错。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-20 08:54 發表

E個價錢係好平!
    我鄉下係福州(廈門再落3個小時車程),年年都要返鄉下過年
    以前讀書沒$要訓巴士返鄉下,訓10個鐘,好辛苦....一張床位半米寬..轉個身都辛苦。。訓了又醒。。。醒了又訓。。仲未到。。
    夜车第二日到...唔代表慳了半日..因為係巴士訓唔好,第二日周身酸痛,要訓成日先RECOVER。。
    訓巴士唔同坐火車。坐火車大家可以玩牌..時間好快過。
    而家打死我都唔訓巴士,如果機票同車票唔差一千蚊。。。真係無謂刻薄自己。。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-7-22 17:24 發表

E個價錢係好平!
    我鄉下係福州(廈門再落3個小時車程),年年都要返鄉下過年
    以前讀書沒$要訓巴士返鄉下,訓10個鐘,好辛苦....一張床位半米寬..轉個身都辛苦。。訓了又醒。。。醒了又訓。。仲未到。。
    夜车第二日到...唔代表慳了半日..因為係巴士訓唔好,第二日周身酸痛,要訓成日先RECOVER。。
    訓巴士唔同坐火車。坐火車大家可以玩牌..時間好快過。
    而家打死我都唔訓巴士,如果機票同車票唔差一千蚊。。。真係無謂刻薄自己。。

小弟坐過好多次火車去跑馬拉松了,一樣好辛苦的,同坐巴士一樣辛苦....一張床位半米寬,硬掘掘,矮矮車卡有三格床,在床上連坐起身都唔得..轉個身都辛苦。。訓了又醒。。。醒了又訓。好似無訓過咁。仲未到。。第二朝早到達,落車都腳軟,途中很多人抽煙、咳、打乞嗤、除鞋後棟高隻腳一陣陣臭味、空氣污濁到極,好怕染病無得跑。就係這些原因,小弟寧願俾多少少錢,坐飛機,既快捷又舒服。坐飛機不用浪費多一至三日時間在交通及RECOVER上,係好值得的。舉例,上次去山東東營跑馬拉松,我有些朋友坐火車去山東,花了一整天時間坐火車,到了山東已下午,入棧休息,到第三天才上泰山,玩半天後又趕下山,等第四日既車去東營,簡直係將所有時間浪費在交通上,跟住拖住疲累的身軀跑馬拉松,個個人既成積都退步,比平時慢成半個鐘。  反之,我們來回程都係坐飛機的,就大把時間遊玩,在濟南玩一天,遊大明湖、趵突泉等等,跟住去青島玩兩天,時間充裕,個人好似叉足電一樣,跑馬拉松輕鬆很多。

升級   0%

該用戶從未簽到

年尾公眾假期機票可能会仲貴!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-22 23:48 發表

年尾公眾假期機票可能?仲貴!

一定貴過宜家
    我大大話宜家未有年尾機票價錢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-22 21:20 發表

小弟坐過好多次火車去跑馬拉松了,一樣好辛苦的,同坐巴士一樣辛苦....一張床位半米寬,硬掘掘,矮矮車卡有三格床,在床上連坐起身都唔得..轉個身都辛苦。。訓了又醒。。。醒了又訓。好似無訓過咁。仲未到。。第二 ...

抽煙、咳、打乞嗤、除鞋後棟高隻腳一陣陣臭味、空氣污濁到極 <----ALLAN 兄, 我細個係大陸住,E個現象好正常 !
    以前我係坐24個鍾先到鄉下.係坐(唔係訓).坐到十下十下,簡直係童年創傷.個時D人關晒車窗抽煙,我想向司機投訴,可惜司機都有份抽煙 (佢頭頂有個牌:禁止抽煙)
    而家有高速公路公路快好多,雖然訓10個鍾,我一家唔會坐/訓巴士

升級   69.47%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-22 23:48 發表 年尾公眾假期機票可能会仲貴!
    原帖由 wadee 於 2009-7-23 07:49 發表 一定貴過宜家我大大話宜家未有年尾機票價錢
    现在已经可以在此处http://www.ticket.com.hk查到年底的票价,应该即刻可以订购,年底的价格肯定会上涨,但是要是现在就买到了便宜票就没问题了.

升級   0%

該用戶從未簽到

Air ticket price $1120 HK Express