香港長跑網  - 長跑長友

ching們 救救小弟 心臟跳動有問題

升級   30%

該用戶從未簽到

小弟最近keep著每日有練跑習慣
但係,呢幾個星期覺得坐係到打字果時心臟跳得好慢,
而且,我感到喉嚨果到有"脈動",d血係咁谷,好唔舒服,到底咁樣有冇問題
好驚坐坐下突然冇左心跳

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 s09194 於 2009-6-15 22:49 發表
小弟最近keep著每日有練跑習慣
但係,呢幾個星期覺得坐係到打字果時心臟跳得好慢,
而且,我感到喉嚨果到有"脈動",d血係咁谷,好唔舒服,到底咁樣有冇問題
好驚坐坐下突然冇左心跳

為安全起身,
建議ching 不如去睇下醫生, 做過身體檢查
始終沒有人知你有沒有隱疾

升級   0%

該用戶從未簽到

請你盡快去睇下醫生,做過身體檢查!
心臟既野,可大可小,去問專業意見啦!

升級   7%

該用戶從未簽到

我都係一樣...去睇睇醫生啦 !
但不妨看醫生前做少少紀錄
每朝起身時量度下自己一分鐘心跳有幾多下...寫低落黎
當你覺得心跳好似慢時(即好似係話係公司時) 即刻紀錄黎
同ma有異樣時之前進行緊d乜野都寫低...咁去比ma醫生睇
唔多唔少都會有d幫助...希望你身體健康啦

升級   0%

該用戶從未簽到

盡快去睇醫生!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ringo 於 2009-6-16 09:10 發表
我都係一樣...去睇睇醫生啦 !
但不妨看醫生前做少少紀錄
每朝起身時量度下自己一分鐘心跳有幾多下...寫低落黎
當你覺得心跳好似慢時(即好似係話係公司時) 即刻紀錄黎
同ma有異樣時之前進行緊d乜野都寫低...咁去比 ...

贊同Ringo ching說法,
另外, S09194 ching,
請問你家族有沒有人有此症狀, ( 係"先天" or "後天" )
因為醫生要睇番你平時的生活, 飲食 .... ...等等

但最後都係嗰句, 病向淺中醫,
始終醫生受過專業資格, 盡快約見醫生啦!

升級   30%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

老爸有心臟病,外公都有

多謝各位ching ctse既意見先,小弟遲d去睇醫生
但係應唔應該每日keep著跑呢?同埋應該跑幾多?
小弟一唔跑隻腳係咁un,因為跑到上左癮= =

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 s09194 於 2009-6-16 13:03 發表
老爸有心臟病,外公都有

多謝各位ching ctse既意見先,小弟遲d去睇醫生
但係應唔應該每日keep著跑呢?同埋應該跑幾多?
小弟一唔跑隻腳係咁un,因為跑到上左癮= =

我想跑得太長暫時都唔係太好..因為你都話呢幾星期覺得有唔妥
我個人認為安全起見暫時停一停先...睇左醫生
等佢比專業意見你先啦...
要忍一忍啦 ! 小心起見...咁先長跑長"有" !

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Better seek medical advice 1st lah!

升級   97%

該用戶從未簽到

師兄,就算嘅度有醫生,亦都冇可能响網上幫你,
    最佳,最直接就係立即去看醫生,檢查一下
    雖知病向淺中醫,勿再拖延,馬上行動吧.
    還有小弟建議師兄這段時間暫定跑步
    若结果冇事再慢慢練習吧

升級   17.89%

該用戶從未簽到

Don't Wait !! Seek advice from your Family Doctor - good luck