香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手第一次跑步,好多野想請人指教呢!

升級   30%

該用戶從未簽到

我係女仔 ~本身好少好少做運動 身體都算係比較差
我今日第一次去左跑步 (以前都有跑過一兩次)
我做完熱身之後 跑左400米 , 抖左5 分鐘之後
再跑左400米, 但呢次就已經好辛苦好辛苦..
最後既50米我係捱住跑...

我跑步既目標係想練氣 .. 我目標係跑到6個圈(2400米)
因為無人教我 我想問下 擺手果d有無咩技巧?
抖氣呢??? 我想練氣既話 下次應該點跑呢??

thank you!!!!
+1 0
上一篇︰NIKE10公里跑 上海8.8 武漢8.8 西安9.13 成都9.20下一篇︰大埔新手報到!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mcf617 於 2009-6-20 10:25 發表

...

若然平時少運動,我本人的建議係先慢跑...
例如第1次慢跑15分鐘,之後再加慢慢加時間...
當你有一定的氣量去跑步時,才練速度...
若驚自己一個慢跑時容易放棄,可以搵個fd一齊陪你呀...

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-6-20 12:23 發表

若然平時少運動,我本人的建議係先慢跑...
例如第1次慢跑15分鐘,之後再加慢慢加時間...
當你有一定的氣量去跑步時,才練速度...
若驚自己一個慢跑時容易放棄,可以搵個fd一齊陪你呀...

thanks  
咁我下次去慢慢跑先  ..

想問下
點樣可以唔係用死小腿力呢??
我跑果陣剩係感覺到小腿用力..
點樣既跑先可以用埋大腿???
係咪張隻腳提高DD??

仲有就係落地果下 , 我覺得自己好快就會好用力咁踏地
好累果陣就有D左搖右擺...
我睇過有人話岩岩開始跑可以試下用腳尖掂地先, 岩嗎?

唔該哂咁多位..

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 mcf617 於 2009-6-20 10:25 發表

...

祕決就是要慢跑,千万不要跟人去沖圈。慢慢之后,你就會越來越有力。

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 mcf617 於 2009-6-21 03:10 發表
    thanks  
    咁我下次去慢慢跑先  ..
    想問下點樣可以唔係用死小腿力呢??
    我跑果陣剩係感覺到小腿用力..
    點樣既跑先可以用埋大腿???
    係咪張隻腳提高DD??
    仲有就係落地果下 , 我覺得自己好快就會好用力咁 ...

起初跑唔需要理咁多技巧,只要慢慢跑,慢慢加距離,
    當身體強壯,跑姿自然會改善,自然會練到氣.
    放鬆慢慢跑啦!