香港長跑網  - 長跑長友

神腿7式 是什麼??

升級   73.33%

該用戶從未簽到

各位ching & ctse 好.
見好多post 都有講神腿7式.
其實是什麼 ?
熱身運動? 強化腳部肌肉?
如果小弟去斧山道運動場, 有無ching 教我呢 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

係一系列的擺腿動作.....

有7個動作,最後加到有8個....

以增加關節的靈活度和協調性.....

你去斧山練習的話....

我幫你問下人吧......

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

現在不只7式了
    我在不停練
    我逢星期三晚上會到斧山練
    有機會一齊來練練

請看:
    咁夜仲要去斧山練踢腿
    https://www.longrun.hk/forum/view ... 5355&extra=page%3D1

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

堅堅...

有機會的話....

一齊玩會開心d....

升級   0%

該用戶從未簽到

節奏跳...
    I like it
    1234 5678
    2234 5678
    ....... ........
    ....... ........

升級   73.33%

該用戶從未簽到

多謝邪神ching解答,仲幫我問人.
    多謝Kin ching 幫忙,仲約我一齊練,
    仲有 Alex ching 打節奏添
    明天(Wed) 晚上, 去唔到會 Kin ching,
    因為要返工, 睇o下下個Wed去唔去到先.
    我今日第一次去斧山場跑,大約6:10 PM
    見到好多人,不過跑左一個圈就走,
    因為驚返唔到屋企....期間四圍望o下有無人做踢腿動作
    不過見唔到....

升級   98.95%

該用戶從未簽到

神腿7式 係咪則係馬克操?
    D回覆答左仲亂

升級   59.8%

該用戶從未簽到

請問神腿OR馬克操有何用處?謝謝

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 LMF 於 2009-6-23 22:52 發表
    請問神腿OR馬克操有何用處?謝謝

馬克操其實係一種速度訓練法
    最初來源係二戰一個叫mark ge 人
    之後馬克操不斷發展, 至今已有很多種不同方法!

升級   98.95%

該用戶從未簽到

http://ivan1119.pixnet.net/blog/post/19461979

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 tslney 於 2009-6-23 22:53 發表

這訓練好像缺小了長跑最主要訓練的 月+市(長氣袋)
    腳唔掂有月+市頂住-.- 月+市唔掂有腳頂住" />" />
    如果兩樣都欠缺點頂  死硬

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-6-23 23:15 發表

這訓練好像缺小了長跑最主要訓練的 月+市(長氣袋)
    腳唔掂有月+市頂住-.- 月+市唔掂有腳頂住" />" />" />" />
    如果兩樣都欠缺點頂" />" />hjfghft  死硬

我唔明你講緊咩
    馬克操係要向你真係跑之前做, 而唔可以直接replace左訓練內容!
    亦分為不同種類, 短操, 長操等!
    只係訓練ge 一part!

升級   40.15%

該用戶從未簽到

tslney ching/ctse 個blog 非常 useful ,小弟感激不言中

升級   59.8%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-6-23 22:53 發表

多謝CHING
    咁喺咩時間做好?熱身前/後?慢跑前/後?定係間歇跑前/後?

升級   98.95%

該用戶從未簽到

要強調一样野
    玩跑步, 就係就咁跑就ok
    玩田徑, 就要注意埋各方面ge訓練

跑步 - 唔係你想像中咁簡單 " />" />

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 LMF 於 2009-6-23 23:36 發表

多謝CHING" />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" />
    咁喺咩時間做好?熱身前/後?慢跑前/後?定係間歇跑前/後?" />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" />

我返開ge田徑隊就係咁lo:
    以最普通 為例啦
    1. 熱身 - 僈跑 千零兩千米
    2. 拉下筋la, 吹下水啦
    3. 短操
    4. 正式訓練內容
    5. 拉筋, 放鬆
    6. 影相 @ 完成

如預練體能, 素質 或其他訓練方案就要改一改ga la

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:37 發表
    要強調一样野
    玩跑步就係就咁跑就ok
    玩田徑就要注意埋各方面ge訓練

跑步 - 唔係你想像中咁簡單

小弟深深感受到 ching/ctse 您那份對跑步的專業及精神,有機會多多指教喎 .

小弟亦有個問題想請教您既,假如身體上有過量既類固純而有骨膜炎,請問有什麼 suggest 可以令到個情況好得快d既呢?例如飲或食方面.etc.... 唔該哂

升級   59.8%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:42 發表

我返開ge田徑隊就係咁lo:
    以最普通 為例啦
    1. 熱身 1600 米
    2. 拉下筋la, 吹下水啦
    3. 短操
    4. 正式訓練內容
    5. 拉筋, 放鬆
    6. 影相 @ 完成

如預練體能, 素質 或其他訓練方案就要改一改ga la

十分感激
    睇嚟都要好好計劃下至得

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-6-23 23:43 發表

小弟深深感受到 ching/ctse 您那份對跑步的專業及精神,有機會多多指教喎 .

小弟亦有個問題想請教師兄,假如身體上有過量既類固純而引致身體上有骨膜炎,請問有什麼 suggest 可以令到個情況好得快d既呢?例如飲或食 ...

呢一點我都唔係好清楚, 但我聽過有D人有咁ge問題
    係幾麻煩, 我都唔敢亂咁up, 還望請教專業教練為佳!

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:47 發表

呢一點我都唔係好清楚, 但我聽過有D人有咁ge問題
    係幾麻煩, 我都唔敢亂咁up, 還望請教專業教練為佳!

多謝 ching 專業的解答, Thanks very much .
    PS: tslney ching 你真的很 Pro .