香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

減肥兼練氣, 會唔會太大貪?

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

首要想減磅
    所以一星期一至兩次在跑機上急走 (speed 4.0) 一個鐘
    逢星期四仲會地獄式練籃球 (因為有地獄教練!)
    一個月後由 230lb 去到 220lb

但係好似練唔到氣
    仲係跑兩三分鐘就斷氣
    其實急走係咪練唔到氣呢?
    因為我急走時唔算好索氣

想問問各 ching/ctse
    我現階段係咪 foucs on 減磅而唔好練氣住呢?
    仲諗住下年跑渣打 10k
    我怕到時跑唔夠 1k 就企左係度...........  
    +1 0
    上一篇︰停課了下一篇︰跑運動場左邊基肉的問題

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 瘋瘋 於 2009-6-23 13:48 發表

打籃球又跑步? 即同小弟之前一樣?
    睇怕師兄會遲早愛上跑步放棄籃球...

真係唔知會5會  
    不過雙向發展都唔錯
    但係睇黎我跑步冇乜天份
    跑 1k 都唔夠氣
    反而打籃球就跑下停下咁可以回氣  

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

打籃球, 我就唔識.
    減肥+練氣.......係我跑步首兩個目標, 我有5大目標同步進行.
    以跑步減肥及練氣, 好正路, 兩樣都係急不得,
    多跑長距離慢跑(最少30mins), 注意飲食, 日子有功, 一定成功.

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-25 00:05 發表
    打籃球, 我就唔識.
    減肥+練氣.......係我跑步首兩個目標, 我有5大目標同步進行.
    以跑步減肥及練氣, 好正路, 兩樣都係急不得,
    多跑長距離慢跑(最少30mins), 注意飲食, 日子有功, 一定成功.  

謝 叮叮噹

岩岩去左運動場跑圈
    我衰
    唔聽各 CHING 話
    慢跑而唔係急走
    因為急走個動作實在好累
    所以我頭先係跑半圈行半圈咁
    都攪左 40 MINS
    因為公司附近有運動場
    所以諗住 LUNCH 冇雨落就去跑
    跑完返黎食面包!  

大話夾好彩
    頭先跑完返到公司先落大雨
    唔通連個天都鍾意我??
    不過我諗尼幾日都冇得再跑囉...............

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

加油! 繼續努力!
    不如開個跑步blog, 記錄跑步減肥進度, 等大家鞭策你, 鼓勵你.
    我地有唔少減肥戰友架!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-6-23 13:45 發表
    首要想減磅
    所以一星期一至兩次在跑機上急走 (speed 4.0) 一個鐘
    逢星期四仲會地獄式練籃球 (因為有地獄教練!)
    一個月後由 230lb 去到 220lb

但係好似練唔到氣
    仲係跑兩三分鐘就斷氣
    其實急走係咪練唔到氣呢 ...

ctse, 要慢慢來,跑一兩分鐘,停一停,再跑。過一段時間,就會有明顯的進步。

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 叮叮噹 於 2009-8-3 23:08 發表
    加油! 繼續努力!
    不如開個跑步blog, 記錄跑步減肥進度, 等大家鞭策你, 鼓勵你.
    我地有唔少減肥戰友架!

等我跑多幾日先
    因為 lunch 鼠出去跑步唔知會唔會畀人鬧.................  

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-4 08:35 發表
    ctse, 要慢慢來,跑一兩分鐘,停一停,再跑。過一段時間,就會有明顯的進步。

我都係咁希望啦...............