香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

* * alfred 跑 步 誌 * *

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-6 10:34 發表
5/8 下午五時 偷跳梅子林

掛一號風球,知道如果打成風就可能一兩日唔會去跑,所以放咗工就去源和路運動塲放低行李跑上梅子林來回,無認真keep住速度,用咗1:13分走完,其間落雨,跑得都幾舒服。 ...

Alfred 兄梗係 7.26 尋花問柳上咗引,其實果段路真係幾吸引,我都要搵日再去走返轉,話唔定有機會撞到 ching。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-6 13:55 發表

Alfred 兄梗係 7.26 尋花問柳上咗引,其實果段路真係幾吸引,我都要搵日再去走返轉,話唔定有機會撞到 ching。1517
其實果日咁多人我都記唔得使,ching果日食飯坐係邊度?1518

alfred兄係開會既其中一人,無記錯應該係kenneth旁邊

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-7-21 13:45 發表

師姐,遲啲無咁熱你都試吓放工跑,特登兜遠D,當係消除工作疲勞,返到屋企抖吓,沖涼,一樂也。
ALFRED 兄, 我收工其實可以比少少錢可以做gym, 我都有諗過,等隻腳好返
收工去做下gym 跑下跑步機再跑返屋企
但如果背住d野跑,會唔會好辛苦 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 6/8/2008 13:55 發表

Alfred 兄梗係 7.26 尋花問柳上咗引,其實果段路真係幾吸引,我都要搵日再去走返轉,話唔定有機會撞到 ching。1517
其實果日咁多人我都記唔得使,ching果日食飯坐係邊度?1518

ching唔記得咗?我咪同你一齊搭港鐵返大圍,跟住要返工嗰個囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 6/8/2008 18:07 發表
ALFRED 兄, 我收工其實可以比少少錢可以做gym, 我都有諗過,等隻腳好返
收工去做下gym 跑下跑步機再跑返屋企
但如果背住d野跑,會唔會好辛苦 ?

紅紅姐,如果我諗住放工跑番屋企,我會特登帶少少嘢番工,身份証、小八、電話同一百蚊,重有水樽就算,用腰包裝就跑番屋企。

升級   35.4%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 Alfred 於 2008-8-6 20:43 發表

紅紅姐,如果我諗住放工跑番屋企,我會特登帶少少

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 7/8/2008 12:41 發表
[quote]原帖由 Alfred 於 2008-8-6 20:43 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

紅紅姐,如果我諗住放工跑番屋企,我會特登帶少少

紅紅姐,點解無嘢嘅?

升級   0%

該用戶從未簽到

見到咁多師兄師姐咁鬼勤力,今日放假當然唔敢偷懶。

時間:8:30分 天氣:25.X一26.X度 濕度:90%

索咗15K用咗1:27:22。 hehe,有啲唔上力嘅感覺,要操番多啲先得。

升級   0%

該用戶從未簽到

12/8 熱、無雨、好微嘅風、2345 hrs.

沙田大會堂侧過河到大埔元洲仔公園用咗1:04:13,12K。比上次快咗少少。

升級   0%

該用戶從未簽到

好耐無update。不過同唔update無分別!因為返通宵原故(藉口),12號之後無跑過,直至18晚放工諗住走番轉沙田至大埔,點知、、、

18/8 11點30分  30度  

沙田大會堂側至大埔廣福,約12K,用咗1:24:29完成!用咗咁耐係因為爆咗!話說起步時見有啲風,好順吓就唔識死走快咗,平時21分幾先至到雙橋,但嗰晚就18分頭就攪掂,懶得戚咁繼續去,點知去到水警基地就開始唔掂(有啲上氣唔接下氣),惟有放慢哂咁捱到科學園公厕洗個面,行咗5分先再慢慢捱返大捕!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-20 08:51 發表
好耐無update。不過同唔update無分別!因為返通宵原故(藉口),12號之後無跑過,直至18晚放工諗住走番轉沙田至大埔,點知、、、

18/8 11點30分  30度  

沙田大會堂側至大埔廣福,約12K,用咗1:24:29完成! ...

大熱天時下, 能夠跑長距已經很好了 咁樣晒發, 人都乾了

升級   0%

該用戶從未簽到

黄昏趁住有啲風去走咗7K,好正。

升級   0%

該用戶從未簽到

上次走完短途,唔知點解左右腳踭同右前腳

升級   0%

該用戶從未簽到

今日腳板雖然重有痛,但俾3個同事约,心痕痕就跟咗去跑馬地走咗6個圈慢嘅唔計餐前小食同飯後甜品。

8:41/8:18/8:10/8:00/8:06/8:20

共49:35

期間見到Stanley一個人逆向跑,無人陪孤令令,唔知佢走左幾多圈呢?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-9-4 22:58 發表
今日腳板雖然重有痛,但俾3個同事约,心痕痕就跟咗去跑馬地走咗6個圈慢嘅唔計餐前小食同飯後甜品。

8:41/8:18/8:10/8:00/8:06/8:20

共49:35

期間見到Stanley一個人逆向跑,無人陪孤 ...

我係度熱身o者......跑兩個圈......
我二四係跑馬地有個跑步班上緊
如果你星期二到...你仲會見到onon

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 4/9/2008 23:08 發表

我係度熱身o者......跑兩個圈......
我二四係跑馬地有個跑步班上緊
如果你星期二到...你仲會見到onon

係呀,我之前見過佢跟人衝添。

升級   0%

該用戶從未簽到

update 吓啲training先!

6/9

跟衆師兄姐跑咗一轉8K,時間40:41,感覺尚可,腳踭痛嘅情況無乜改善,亦未見有轉差,返到屋企就即刻按摩吓,再冷敷,第二朝覺得都幾舒服。

9/9

見上次6/9走完8K都OK,今晚試吓走10K。

跑馬地 1圈熱身跟住拉筋,開始8圈慢跑以免對腳頂唔住,

8:46 / 8:04 / 8:00 / 8:01 / 8:00 / 8:08 / 7:48 / 7:35  共1:04:22

其間見到Stanley兄熱身準備上堂,Onon兄就跟衝1K。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

回復 97# 的帖子

腳踭痛?

could be plantar fasciitis or achilles tendonitis
I had both problems last year and had sidelined for more than three month in total, bloody annoying

maybe by doing some calf muscle training can slowly ease the problem, as stronger calf muscle can take away much workload from the ankle and foot
one thing I tried I find it useful but a bit awkward to do...it's jogging uphill BACKWARD, however due to the funny appearance and endless staring from other runners, I have QUITED this great excercise " />

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 10/9/2008 20:58 發表
腳踭痛?

could be plantar fasciitis or achilles tendonitis
I had both problems last year and had sidelined for more than three month in total, bloody annoying

maybe by doing some calf musc ...

Thank you for your advise. I have consulted the doctor and that was what he said. He told me to run less and slower or do some cross exercise instead.

升級   16.67%

該用戶從未簽到

sounds like your doctor is a fair one.

To be honest, ordinary doctors don't know runners, except sport physicians, seeing GPs for sport injury is a waste of time

they never help you get back on track, also they don't understand our passion in running
normally just say "hurting? don't run then!" prescribe you some anti-inflammatory (NSAD) and then send you off.(being in medical field too I know how they do things)

for mild soft tissue injuries,make sure you avoid speed works! do longer warm up and cool down
running slower but longer (minimize the pain when running), if it still hurts a lot, then stop running, do different cross trainings to strengthen up your body then gradually back into running