香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手請教買美記跑鞋

升級   65.55%

該用戶從未簽到

大家好!

小女子對剔牌由06年著到而家, 平時練跑, 渣打10km, 半馬都係用佢, 最近練跑時膝頭哥痛, 覺得對鞋唔太舒服(唔知對鞋要換定係心理問題), 想買返對美記.

爬左好多關於美記的文, 好多師兄/師姐推介wave rider 12 / aero 8 / spacer, 小妹今日去左sogo睇, 可惜今日著左拖鞋冇著蔑所以冇試著, rider 12個底好似好厚, 同埋個身好笨重咁, aero 個底就薄d&輕身d, 而spacer就更加薄同輕, 請問spacer係咪用黎比賽/速度訓練用好些呢? 平時練習係咪用rider 12 or aero 8好些呢?

小妹 163cm, 98lbs, 20%跑街, 80%跑運動場, 黎緊會加強練習, 目標係渣打全馬2010.

請各位俾些意見 , 感激不盡!
+1 0
上一篇︰aaaaaaaaaaaaaaaaaaa下一篇︰毅行者0764隊,0791隊及十卜組揮手約操山區(現招募後備及十卜)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-6-24 01:52 發表
大家好!

小女子對剔牌由06年著到而家, 平時練跑, 渣打10km, 半馬都係用佢, 最近練跑時膝頭哥痛, 覺得對鞋唔太舒服(唔知對鞋要換定係心理問題), 想買返對美記.

爬左好多關於美記的文, 好多師兄/師姐推介wave ri ...

準備全馬 80%跑運動場 ?!
如果你將來都要跑街跑長課, 不如買對保護性好 d 既鞋...
aero, precision 都係保護性較好同埋輕身
再買多對 spacer 用來跑運動場同埋比賽用...

升級   45.6%

該用戶從未簽到

LSD << wave rider 12
Speed training << Spacer

升級   0%

該用戶從未簽到

ching... 小妹認為呢位 ctse 咁輕.. 唔駛著 rider 12 呢 d 咁重既鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-24 10:07 發表

準備全馬 80%跑運動場 ?!
如果你將來都要跑街跑長課, 不如買對保護性好 d 既鞋...
aero, precision 都係保護性較好同埋輕身
再買多對 spacer 用來跑運動場同埋比賽用... " />" />

同意!!!

aero輕身但保護強, 是一對好的練習鞋. rider太重了, ctse輕身不用穿rider了.

spacer更加輕, 如果用它作練習會否很快會"舌"呢?? 可以考慮買多對spacer作比賽鞋!!!

升級   18.42%

該用戶從未簽到

初學者,里數唔夠,速度唔高,建議不要用Spacer,容易脚痛.
precision 比較重,適合初學者和高體重人仕
體重輕人仕,即使係初學者, Aero 都係唔錯之選.

升級   65.55%

該用戶從未簽到

美記aero 8 size問題 - help!

多謝大家的寶貴意見!

尋晚幾經轉折, 去左好幾個地方, 最後係允X買左aero 8, 正價8折, 但係我有個關於size的問題想請教各位:

24號: 腳趾位岩岩好, 所餘空間很少, 仍可以"舌"到一隻手指落鞋踭, 但係鞋身(尤其係鞋舌側個d位)就好窄, 著左對薄的貼腳蔑都感到對靯好逼, 鞋底同我著的剔牌跑鞋個鞋底size一樣大, 如果唔著蔑係最舒服, 空間岩岩好, 但跑步無理由唔著蔑吧?

24.5號: 腳趾位多左好多空間, 估計可以"舌"到2隻(前後放, 不是打橫)手指入去鞋踭(實際情況我唔記得左試), 鞋身位比起24號有足夠空間, 没有焗促的感覺, 但係綁左鞋帶後感到後踭個位有點兒鬆

sales哥哥的意見係運動鞋貼腳些好, 另鞋身跑多2次會就返我個腳型鬆返, 所以建議我買24號

鞋盒寫住24cm, 意思係咪適合24cm長的腳掌穿著呢!?我用尺量度了我的腳掌大約23cm.

因為我唔可以著住黎跑, 就咁行行企企我試唔到邊對岩d...我未著過美記鞋, 唔知道應該貼腳些定鬆d好, 請各位給些意見!

之前見過有位師姐的post提及買aero時試唔真, 跑左幾次後發覺對鞋買細左, 我也好擔心買細左, 我已經買了24號, 我應唔應該去換24.5號呢?

ps: 我試左rider 12 的24號, 好fit, 好舒服, 腳趾及鞋身的空間岩岩好, 但我覺得對鞋都幾重下!

唔好意思, 內容比較煩長, 請見諒!

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

Maybe Aero8 Wide Version is better for U... You are too light in weight... Rider12 is too heavy for U. Also, from your description, your size should be 24cm.

升級   22.63%

該用戶從未簽到

我認為你買對SPACER好D....
第一   你體重唔過一百磅...
第二   你係運動場跑步多
第三   運動場本身個地下己經有防震既作用
第四   落得運動場, 都係練速度課為主

不過都係個人意見....最終都係睇你自己穿得舒唔舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

新手白痴一問

運動場係邊度有唔駛錢既運動場練?

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-6-29 05:25 發表
新手白痴一問

運動場係邊度有唔駛錢既運動場練?

econecon ching, 你跑開邊頭?

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-6-25 04:33 發表
多謝大家的寶貴意見!

尋晚幾經轉折, 去左好幾個地方, 最後係允X買左aero 8, 正價8折, 但係我有個關於size的問題想請教各位:

24號: 腳趾位岩岩好, 所餘空間很少, 仍可以"舌"到一隻手指落鞋踭, 但係鞋身 ...

pptang ctse 我覺得24.5号會好d.
最緊要揀對最舒服既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-6-29 08:20 發表

econecon ching, 你跑開邊頭?

我係西環個海度自己跑咋. 果頭都有d人跑架

你呢? Turalyon ching

而家想買對跑鞋黎跑

試過着去街波鞋同着涼鞋跑添,着涼鞋跑係會有少少痛,所以知道唔慳得啦

升級   28%

該用戶從未簽到

我跑開南區, 多數由鴨脷洲至淺水灣...

聽你講想知邊到有運動場,係唔係想計個哩數, 知道跑咗幾多
如果係, 呢條link 幫到你
http://42.195km.net/e/jogsim/

econecon ching, 功欲善其事, 必先利其器.
唔好再著涼鞋跑, 萬一整傷, 可能有排都唔洗跑..

升級   0%

該用戶從未簽到

.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-6-25 04:33 發表
24號: 腳趾位岩岩好, 所餘空間很少, 仍可以"舌"到一隻手指落鞋踭, 但係鞋身(尤其係鞋舌側個d位)就好窄, 著左對薄的貼腳蔑都感到對靯好逼, 鞋底同我著的剔牌跑鞋個鞋底size一樣大, 如果唔著蔑係最舒服, 空間岩岩好, 但跑步無理由唔著蔑吧?
24.5號: 腳趾位多左好多空間, 估計可以"舌"到2隻(前後放, 不是打橫)手指入去鞋踭(實際情況我唔記得左試), 鞋身位比起24號有足夠空間, 没有焗促的感覺, 但係綁左鞋帶後感到後踭個位有點兒鬆  ...

以你既形容, 可能係鞋形夾唔夾你對腳既問題, 24號啱腳長唔啱腳闊, 24.5號啱腳闆唔啱腳長......
其實每款鞋都有唔同既鞋形, 真係要自己試真先知, 如果可以換款既話, 不妨再試其他型號.
睇番你考慮既model, 如果你想介乎rider同spacer之間, 亦可以試一試 idaten, 都唔錯架, 早排我都係幫老婆買哩對 ^^

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-6-29 21:32 發表

econecon ching, 功欲善其事, 必先利其 ...

有邊對鞋較適合我呢,ching
我男,168cm,135磅約

唔該 ching

Nike free岩唔岩呢? 如果係美記,有咩好介紹? 我係初學者,唔該ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-6-29 21:32 發表

econecon ching, 功欲善其事, 必先利其 ...

ching,個網好正呀,計到哩數呀

同時想問係街度跑同係跑道上係咪好唔同? 我主要想練氣

最後想問香港有冇免費跑場? 我真係問緊白痴問題, sorry thx ching

升級   65.55%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

多謝各位的意見!

著左aero 8跑左2次, 真係覺得好細好逼, 仲有少少頂腳趾. 擦返乾淨對鞋拎返去換, 佢地淨係打開個盒望下就換俾我.

試左大半碼的aero 8 & idaten 4, 結果係aero 8都覺得係比較逼, 尤其係前掌最闊個個位, 我諗真係鞋型唔岩, aero 8個鞋頭比較尖, idaten比較闊, 試著比較下, 最終換左對idaten走.

夜晚去左斧山試鞋, 好fit !