香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 711MF

由 tslney 師兄提供..(速度訓練法)...值得推介

升級   0%

該用戶從未簽到

咁當然啦.....

我唔識的時候,都會請教別人的意見及提議....

咁先有改進的空間....

駿駿,努力啦.....

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-6-25 18:05 發表

咁當然啦.....

我唔識的時候,都會請教別人的意見及提議....

咁先有改進的空間....

駿駿,努力啦.....

如果有 tslney 師兄帶住練馬克操,"您"話幾好呢

升級   59.4%

該用戶從未簽到

果然係好正!試下先!

升級   59.8%

該用戶從未簽到

今日試了幾式馬克操,感覺很好,發覺一些肌肉原來平時係冇郁動,變得懶惰 ,

即係依賴了另一些肌肉,增加負擔,唔知敢諗正唔正確?
可以試多幾次,分別應更明顯,不過今日真係好熱!!!
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

如前輩師兄練習踢腿, 可能再快d.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

回復 45# 的帖子

我就好需要踢腿用來鬆下關節AND拉下肌肉
    上星期竟然有課在斧山,一步都無跑
    "齋踢唔跑"

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

我覺得踢腿對跑步有用,不過齋踢腿而唔跑、缺乏速度上的磨練,就無乜用

其實兩樣都不可缺少...

至於踢腿及Interval的比例上,我諗因人而異啦

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 47# 的帖子

去斧山"齋踢唔跑"!?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

回復 49# 的帖子

是呀
    那一課
    齋踢腿無跑步

Kin in Running

升級   98.95%

該用戶從未簽到

!!!
    幾時有個咁ge帖!!!
    大家唔好傳傳下傳到我好勁先得咖 =.=
    幾時有個咁ge帖=.= 我完全唔知ge = =?

升級   98.95%

該用戶從未簽到

我唔敢個個回覆睇曬 (太睇得起我啦)
    睇左D, 其他D唔敢睇
    1. 我係澳門人, 澳門約跑實到
    2. 咩去上海比賽=.= 我係旅行之嘛, 我成個暑期無跟田徑隊, 暫定於下星期一開始玩番
    3. 一定一定, 我有機會一定會親自將田徑隊裏面點practice post 出黎, 同大家分享
    4. http://hk.geocities.com/pttrackandfield/new_page_6.htm
        呢個係我戈隊田徑隊網址, 大家可以入去睇

ps. 各位愛好田徑的朋友們!!不論你們跑得快與慢,跳得遠或近!只要大家對田徑運動有興趣.又不怕辛苦的話! 雪糕田徑隊歡迎大家的加入!!!
                                    如果真的有興趣的話.可以直接聯絡(李SIR) 李sir 的MSN 係 : (for 澳門)

[email protected]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-9-10 13:31 發表
    我唔敢個個回覆睇曬 (太睇得起我啦)
    睇左D, 其他D唔敢睇
    1. 我係澳門人, 澳門約跑實到
    2. 咩去上海比賽=.= 我係旅行之嘛, 我成個暑期無跟田徑隊, 暫定於下星期一開始玩番
    3. 一定一定, 我有機會一定會親自將田徑 ...

tslney兄
    原來是澳門跑友...
    你地雪糕田徑隊個名好有趣...
    長跑網有位版主allanccl(亮哥)熱愛食雪糕...叫佢留意下先.. ..

澳馬12/6日舉行...長跑網好多C兄姐過去..不知C兄會否參與呢...
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4958&extra=page%3D1

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-10 13:40 發表

tslney兄
    原來是澳門跑友...
    你地雪糕田徑隊個名好有趣...
    長跑網有位版主allanccl(亮哥)熱愛食雪糕...叫佢留意下先.. ..

澳馬12/6日舉行...長跑網好多C兄姐過去..不知C兄會否參與呢...
    http://www.l ...

應該會去,
    但要由教練決定報半馬或迷你馬拉松
    我91年出生

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

回復 45# 的帖子

對我呢D基本功欠佳的人來講, 呢D練習好有用喎, 起碼跑姿改善左好多~
    但技術到了一定水平, 應該唔洗練咁多卦~

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-9-10 15:11 發表
    對我呢D基本功欠佳的人來講, 呢D練習好有用喎, 起碼跑姿改善左好多~
    但技術到了一定水平, 應該唔洗練咁多卦~

無論你跑左幾多年,
    熱身能避免嗎? 把這些動作當作熱身吧!