香港長跑網  - 長跑長友

新手想買跑鞋一問,唔該晒

升級   0%

該用戶從未簽到

我係男, 168cm, 135磅
想買對跑鞋
想跑到半馬拉松

我諗都係想買美記架啦,其他品牌又有咩好介紹岩我

其實厚同薄鞋底有咩分別?

有咩好介紹呀各位前輩? 唔該

升級   0%

該用戶從未簽到

我同ching身高&體重都差唔多
買鞋之前都刨過下文

厚底比較合適作慢跑/練習用,防震&保護較好(e.g.rider12)
薄底就比較練速度/比賽用,個人感覺係比較適合高手著,
因美都官網都係suggest for 3hrs 完成全馬人仕 (e.g. idaten4, spacer)

我開頭初步睇中美記 precision9(10) / aero8
去買鞋時就試晒2個款然後 listen to my my legs 買左 aero8 (因著上感覺比較似自己舊果對了巴能仕)

所以結論都係睇ching因返自己所需(目標)同著上腳後既feeling去決定(即係我講左一大論廢話 )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tkwun 於 2009-6-29 00:38 發表
我同ching身高&體重都差唔多
買鞋之前都刨過下文

厚底比較合適作慢跑/練習用,防震&保護較好(e.g.rider12)
薄底就比較練速度/比賽用,個人感覺係比較適合高手著,
因美都官網都係suggest for 3hrs 完成全馬人仕 ...

好貴喎你買果對

如果係Nike,又有咩好介紹?
Free系列?

唔該ching