香港長跑網  - 長跑長友

新手想買鞋

升級   34.67%

該用戶從未簽到

本人身高160cm,112磅
想買對跑鞋for比賽用,10公里公路賽。
想請問買咩牌子?去邊度買好?買時要注意d咩?(本人住元朗)
唔該大家俾d建議!

升級   28%

該用戶從未簽到

馬仔 ching, 可以參考吓條link, 同你個case好似

https://www.longrun.hk/forum/view ... 2457&extra=page%3D3

升級   2.67%

該用戶從未簽到

去元朗大馬路雄峰,有幾多選擇。

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

我去睇過來,但雄峰只有Asics一個牌子,一來唔熟呢個牌子,同埋女裝款好少又冇我碼,所以冇收穫……多謝先!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

呢間我前日去過,女裝款唔多,有一對Mizuno(我依家都係著呢個牌子)都幾好,但穿上腳發覺長度足夠但太窄,唔舒服(可能係我對腳ge腳面比較闊)
都係買唔成……
其實呢幾日元朗ge運動鋪差唔多都俾我行完,男裝款就多,但可以選擇ge女裝款就真係唔多…點解呢?
睇怕都係要搵日出去買……

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

多謝ching
其實我依家都係著梗Mizuno Wave Precision 9,主要用來練習
想買對用來比賽

升級   10.53%

該用戶從未簽到

可以去灣仔步X到睇下, 男女裝都好齊款.....Asics, Mizuno D款都好齊....

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝樓上咁多位!
真係好怕出旺角!好似入著迷宫咁…成日都唔知自己係邊!
但呢次唔出都唔得la……

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-7-3 21:47 發表
多謝樓上咁多位!
真係好怕出旺角!好似入著迷宫咁…成日都唔知自己係邊!
但呢次唔出都唔得la……

登錄/註冊後可看大圖

馬仔ching, 其實灣仔都有架 唔駛一定出旺角既

升級   63.16%

該用戶從未簽到

Comparatively, there are less models for ladies than men in most of the brands, e.g. Asics, Mizuno, NB, etc.  You may go to 10x in Wan Chai and the owners are very friendly and professional who can give you more useful information on selections.  However, they are selling mostly Asics & Mizuno and other accessories.

If you are looking for a pair of good racing shoes, I would suggest you to go for Asics because it is comparatively better than any other brands in terms of design, protection and performance.  Of course, it is more expensive than Mizuno, Nike and NB but it is worth to try in my opinion.  In Japan, the selling prices of all these brands are similar.  Therefore, most people will choose Asics for training and competition.

Even in Europe and America, most people will choose Asics because of the design and protection, e.g. Kayano, etc.   

I always visit this shop during lunch time to update the product knowledge because my office is very close-by.

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

樓上呢位Ching,可唔可以俾呢間鋪ge詳細地址我,等我放假去好好睇吓!
十分感謝你俾ge意見!等我又知道多d有關跑鞋的選擇方向!

登錄/註冊後可看大圖

升級   63.16%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

I don't think it is appropriate to mention here but you can find out their address from google.com and the location is just on the opposite side of Wan Chai Sports Ground along Gloucester Road on the first floor of a small office building.

升級   14.21%

該用戶從未簽到

買mizuno的跑鞋,那裡平(本人住係九龍區)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 keroro709394 於 2009-7-5 01:13 發表

旺角允x做八折跑鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-7-4 19:37 發表
樓上呢位Ching,可唔可以俾呢間鋪ge詳細地址我,等我放假去好好睇吓!
十分感謝你俾ge意見!等我又知道多d有關跑鞋的選擇方向!

登錄/註冊後可看大圖

ctse, 間野叫1x K, 係告士x道16x號, 佢地好多鞋款, 上去睇下都幾好

升級   26.84%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 keroro709394 於 2009-7-5 01:13 發表

在九龍區,除了允記或新青年(其實是同一集團),東京體育用品都是專賣 MIZUNO 的(其實是代理商的直營專門店),相信款式一定比其他店鋪多。

如想找一些兼有 MIZUNO 和 ASICS 的店鋪,可考慮九龍城區的 CK Sports 和旺角區(樓上鋪)運動國。

*上述商店大多數會有 9 至 8 折不等,除了東京體育用品(此店的新貨通常冇折)。
    *上述商店的地址和聯絡資料可以上網搜尋而找到。

希望對你有幫助

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 新類型跑人 於 2009-7-5 14:37 發表

在九龍區,除了允記或新青年(其實是同一集團),東京體育用品都是專賣 MIZUNO 的(其實是代理商的直營專門店),相信款式一定比其他店鋪多。

如想找一些兼有 MIZUNO 和 ASICS 的店鋪,可考慮九龍城區的 CK S ...

昨日去過東京既佐敦分店,真係唔算好多款,可能要去太子果間先有多d

升級   22.63%

該用戶從未簽到

可以去灣仔步X 或 10000M
    D款比較齊.....

升級   14.21%

該用戶從未簽到

謝謝各位師兄,提供意見

升級   14.21%

該用戶從未簽到

原帖由 新類型跑人 於 2009-7-5 14:37 發表

如想找一些兼有 MIZUNO 和 ASICS 的店鋪,可考慮九龍城區的 CK S ...

請問九龍城那間ck sport 在那裡???