香港長跑網  - 長跑長友

工聯會業餘進修中心4月份有跑步運動訓練課程

關閉 [複製鏈接]

升級   49.6%

該用戶從未簽到

據悉工聯會業餘進修中心與城東體育會合辦的「跑步運動訓練課程(長途及越野跑)」初夏課程,將於本年4月21日開課。

課程內容及詳情,可參閱以下網址:

http://www.hkftuorc.org/hkftustsc/chtm/c-t3381.htm

報名日期:2008年3月16日(工聯會會員);3月17日(公開報名)
課程查詢電話:2712 9165
業餘進修中心網址:http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm

升級   24.74%

該用戶從未簽到

可惜上課地點太「隔涉」

升級   73.7%

該用戶從未簽到

你住邊度?因為其實個兩個場已經係好多跑友練習的地方。

升級   24.74%

該用戶從未簽到

樓上c hing:我住葵涌
去九龍仔好唔方便,返夜晚班o既話,放學之後,果度靜英英  ,星期六下晏又唔得閒;去跑馬地車費又貴 如果葵涌有呢D課程,或者有跑會就好lor ,一句講晒:咁多藉口,因為我好懶

升級   17.89%

該用戶從未簽到

隔涉都有好處o既!
第一格局靜
第二空氣清
第三鬼影o吾多隻 o甘就o岩o西我o尼D獨孤老人o勒

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

四哥,九龍仔個場夜晚真係好鬼黑喎!老人家小心睇路呀!

升級   17.89%

該用戶從未簽到

CK真係敬老,成日擔心四哥會仆親,好彩我擒晚趕得切去鵝頸搵阿蔥仔 仲順便加埋餸添

升級   74.21%

該用戶從未簽到

我參加過這個跑步班。那時我在星期六下午到九龍仔上課。
老師很好人,循循善誘,但學員質素比較參差。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

你真正是我的師兄了,我也曾經報過兩期這個班,亦是在九龍仔,導師是謝sir,教得都幾用心,試過一班女多男少,另一班則是男丁較多,對於後者,他教得似乎比較用心 ,而且要求較為嚴格 ,可能因為要就住同學。在此聲明並不表示女子跑手中沒有高手 ,也不是性別歧視,只是說說實情。

升級   17.89%

該用戶從未簽到

樓上ching,我哋都係師兄弟喎,睇CK o甘興奮, 我都o黎拉o下關係至得。記得舊年剛想練跑時疑慮多多,因為第一年事已高,o吾知心肺機能頂o吾頂得住  二來半傷殘,o吾知膝關節會o吾會愈磨愈蝕 所以同CK、阿保商量之下決定報讀訓練班,學習正確跑步概念同動作技術。就係報o左工聯會o尼個班o勒,逢星期三晚上九龍仔謝sir教。

我覺得謝sir都好有心機,除o左教授熱身拉筋同埋跑步技巧,每一節課都有不同的課題,CK好有心機o甘每課做筆記,到最後一課我o地仲去九龍山莊刷餐勁o既添

升級   24.74%

該用戶從未簽到

我又o黎拉o下關係o各,好高興能與"chengcc209"師姐(曾在"大家玩長跑有左幾耐? "中看過師姐的自我介紹)做過同學 ,最記得謝Sir在第一堂作簡介時,提到叫我o地要搵醫生檢查o下身體,睇o下自已可以承受幾多o既運動量 …我覺得阿Sir在教第二期時開心D,時時面帶笑容  ,阿Sir除咗上課時用心教導,課程完o左 仲約我o地練跑和行山…真係好好人…唔知有無同學在今年o既全馬見到阿Sir呢?

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 謝二保 於 2008-3-5 11:45 發表
樓上c hing:我住葵涌hjhvbj" />
去九龍仔好唔方便,返夜晚班o既話,放學之後,果度靜英英  ,星期六下晏又唔得閒;去跑馬地車費又貴 如果葵涌有呢D課程,或者有跑會就好lor ,一句講晒:咁多藉口,因為我好 ...

小弟都係住葵涌,兩個地點都係比較遠
否則小弟真係好想參加~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

Sorry, "chengcc209"師姐,多得阿保提點,原來係師姐至o岩,請勿見怪。以後還望多多指教。

升級   0%

該用戶從未簽到

原來咁多師兄/姐有高人指點,唔怪得咁勁啦!

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

回想當時一齊練習,真係好開心,雖然第一期女仔較多,但我覺得同學間反而容易熟絡,最後重攪左餐謝師宴,阿sir不知幾開心。後來也想過跟他一齊練跑,但恐怕跟不上,所以最後都係無去。阿sir真係好好o架,唔係代人賣廣告,因為我們完成課程後,他都有繼續發電郵給我們,又給我們看他在日本比賽時的相。
今年渣打馬拉松我也留意可否見到阿sir,因為我在半馬回程時的途中,可以見到全馬的跑手起跑,但實在太多人了,加上我又近視無戴眼鏡,所以可能走漏眼。不過我在網上搵到佢o既成績。

升級   17.89%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

CK:我都想知佢成績o咼。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 何老四 於 2008-3-10 16:56 發表
CK:我都想知佢成績o咼。

上網搵佢個名,就可以睇到,上次你都係咁睇啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

啱啱報咗名(跑馬地),仲有無ching參加咗呢?

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2008-4-8 12:31 發表
啱啱報咗名(跑馬地),仲有無ching參加咗呢?

ching 上課後可否在此分享一下你的感受與心得呢?