香港長跑網  - 長跑長友

膝頭後條根 一跑就痛

升級   32.63%

該用戶從未簽到

點解 有咩解救方法 ?

升級   32.63%

該用戶從未簽到

無人答都我-.-?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

唔知係咪同我既情況差不多, 我係筋發炎
痛痛地+發唔倒力, 發力時軟軟咁
我休跑左個幾月, 都無咩好轉, 之後睇左骨科+4次物理治療, 現在好轉中

我提議你睇下醫生先, 因為哩個位有韌帶, 可能係韌帶問題

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

我過左一個星期 金日跑返 無晒是LO=0=''

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

711MF 該用戶已被刪除

升級   2.67%

該用戶從未簽到

可能係後蹬過度用力拉傷。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-7-3 12:00 發表

原來schinx 師姐情況同我之前差不多.後期重加埋水腫添...
    我就睇左幾次唔同嘅鉄打加中醫都唔掂..
    有d又話筋發炎,有d話關節炎.又有話韌帶有事...

4月開始已經開始傷, 但好D又跑下, 最後復活跑之後, 頂唔住了, 同一只腳3個筋位都有事
    休左個幾月都好唔倒, 就睇骨科,.... 因為就係怕韌帶有事, 好彩CHECK 左後只係發炎, 連X RAY 都唔使照, 最後都係要好物理治療, 電下佢先消倒炎, 而家好得8899 啦
    7 兄你都傷左好耐啦, 試下CHECK 下啦, 係咩問題都要早D 知道, 對正下藥先會好番呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-7-3 21:12 發表

呢個可能係最大嘅原因..8151

我就係哩個問題, 再加上拉HAMSTRING 拉得唔好
    現在跑得快少少, HAMSTRING 又會緊緊地, 所以都未敢跑快

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-7-4 01:01 發表

schnix 有心啦,,條韌帶好返好耐啦....而家未返痛過..
    我上次就係左膝頭後面條韌帶痛..唔知同你一唔一樣呢????

好返就好啦!
    我係右膝頭後面條筋, 痛就唔係好痛, 不過發唔倒力, 前掌企既動作做唔倒, 膝後下既位置好緊好緊扯住咁... 仲有膝內側同脛骨, 全部都係筋....一次過出晒黎, 不過而家ok 啦, 一次過ko 晒 (暫時... touch wood 啦)係要少少時間令佢完全好番, 同埋要強化佢, 所以仍然要好小心

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 711MF 於 2009-7-5 00:56 發表

下次見面交換下傷後心得.....hee...8283

受傷都可以交流心德. 見識又多了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-5 09:17 發表

hgj" />" />ghj 受傷都可以交流心德. 見識又多了

受傷在跑步路上係一種好既經驗...
    我之前傷0左 3 個月.. 時好時壞... 搞來搞好都未好番...
    睇住大家跑渣打.. 自己無得跑... 我好心 up...
    人人都想快 d 好番跑得番....
    如果有跑友有類似既經驗... 交流下... 傾下點解決.. 睇咩醫生.. 有甚麼好奇怪?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-7-5 00:56 發表

下次見面交換下傷後心得.....hee...8283

七兄..保重丫...

睇下醫生.. confirm 問題... 對症下藥~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   98%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-4 01:23 發表

好返就好啦!
    我係右膝頭後面條筋, 痛就唔係好痛, 不過發唔倒力, 前掌企既動作做唔倒, 膝後下既位置好緊好緊扯住咁... 仲有膝內側同脛骨, 全部都係筋....一次過出晒黎, 不過而家ok 啦, 一次過ko 晒 (暫時... tou ...

Hi schnix,

小弟同你症狀有八成似,不過再多你一樣就係連patpat都會痛。傷左到而家都差唔多半年,雖然有好轉,但都未能完全康復,大約得受傷前六成左右。醫生話係拉傷左hamstring,恢復過程係會比較慢。唔知你係咪同我傷同一樣野,又用左幾耐康復呢?