香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: WAISMMAR
打印 上一主題 下一主題

膝頭後條根 一跑就痛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-7-7 00:59 發表

Hi schnix,

小弟同你症狀有八成似,不過再多你一樣就係連patpat都會痛。傷左到而家都差唔多半年,雖然有好轉,但都未能完全康復,大約得受傷前六成左右。醫生話係拉傷左hamstring,恢復過程係會比較慢。唔知你係咪 ...

CRE兄:
你真係傷左好耐好耐啦,又見返你上來講下近況都冇咁擔心,以後就算跑唔到都多d上來吹下水,期待你復出再一齊走長課架...加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-6 00:11 發表

七兄..保重丫...

睇下醫生.. confirm 問題... 對症下藥~

ee:
妳太緊張啦,7兄既問題不嬲都唔會係問題,我就冇擔心過,因為我對7兄好有信心~

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-7-6 08:59 發表

Hi schnix,

小弟同你症狀有八成似,不過再多你一樣就係連patpat都會痛。傷左到而家都差唔多半年,雖然有好轉,但都未能完全康復,大約得受傷前六成左右。醫生話係拉傷左hamstring,恢復過程係會比較慢。唔知你係咪 ...

Hi Cre hing ~

Half a year?   Just curious, was it a pulled (tear) or strained hamstring and what grade did the doctor say?

升級   98%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-7 09:42 發表

CRE兄:
你真係傷左好耐好耐啦,又見返你上來講下近況都冇咁擔心,以後就算跑唔到都多d上來吹下水,期待你復出再一齊走長課架...加油呀!

冇辦法啦,都係怪自己唔小心。呢排叫做好左d啦,起碼慢慢跑已經冇乜大礙,雖然速度似競步多過跑,仲要只係頂到45分鐘倒。其實耐唔耐都有上下黎嫁,不過冇乜留言啫。長課囉喎,睇怕係好遙遠既事囉。

升級   98%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-7-7 10:46 發表

Hi Cre hing ~

Half a year?   Just curious, was it a pulled (tear) or strained hamstring and what grade did the doctor say?

正確d講就係五個月零一個星期。至於係pulled (tear) 定係strained hamstring同埋咩grade我就唔多知,因為醫生淨係話一頭一尾拉傷左,冇講得咁詳細。(查實小弟才疏學淺,呢幾個用詞連聽都未聽過。)

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-7-7 00:59 發表

Hi schnix,

我應該係個排做後蹬既動作做得太多 (比賽+體能動作), 加上拉筋拉錯位, 休左個幾月都係差不多, 就去睇醫生, 之後物理治療, 現在每晚臨訓前都拉hamstring 10-15mins...上個月開始慢跑, 由傷到而家3個月多D, 恢復過程真係好慢... 只係覺得今個月隻腳又比上一個月好(都係係GYM做負重動作時先察覺到), 但唔會話突然間覺得好D囉, 現在行得多時腳都有d 唔舒服, 跑快/長d hamstring會有d 緊, 不過力量番左8成有多啦, 急都急唔黎

CRE ching (?) 你係做左d 咩治療哩? 仲有跑嗎? 現在腳會唔會發唔倒力?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-7-7 05:46 發表

正確d講就係五個月零一個星期。至於係pulled (tear) 定係strained hamstring同埋咩grade我就唔多知,因為醫生淨係話一頭一尾拉傷左,冇講得咁詳細。(查實小弟才疏學淺,呢幾個用詞連聽都未聽過。)

Cre hing ~

唔好咁講, 大家一齊交流交流吓d information.  小弟d中文程度只去到初中, 呢幾隻字小弟用手寫板一個一個寫出來的.  Anyway, here is a website with pretty good info. about hamstring and it tells you different grades of hamstring injuries.  Take a look at it.  Take care.

http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/back/hamstrings/hamstringstrain.htm

升級   98%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-7 22:26 發表

我應該係個排做後蹬既動作做得太多 (比賽+體能動作), 加上拉筋拉錯位, 休左個幾月都係差不多, 就去睇醫生, 之後物理治療, 現在每晚臨訓前都拉hamstring 10-15mins...上個月開始慢跑, 由傷到而家3個月多D, 恢復過 ...

計落都做過好多唔同既治療囉。起先係睇跌打,點知越整越衰,跟手就去睇骨科。果時醫生已經話呢種傷係要等佢自己復完,咩治療都唔會有顯注效果,多拉筋同適量運動係唯一恢復既方法。不過話就咁話,個心一直想快d好,於是都繼續有試搵其他方法醫下,諸如物理治療,針灸,推拿都試過,可惜真係俾醫生講中,全部都冇乜效。

大約兩個月前開始有慢跑下,一星期兩三次左右。發力都可以做到,不過捱唔夠十分鐘patpat位同膝頭後面就會扯得好緊,隻腳開始跨唔倒出去咁。若果再死頂,之前覺得緊果d位就會好唔客氣咁痛起上黎,令我冇辦法唔收慢。不過慢慢跑(大約8-9mins/k咁上下)就冇呢d感覺。另小弟蹬直隻腳果陣,會覺得膝頭後面條筋有野卡住卡住咁,好鬼唔舒服,唔知ctse(?)有冇d咁情況呢?

升級   98%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-7-8 00:12 發表

Cre hing ~

唔好咁講, 大家一齊交流交流吓d information.  小弟d中文程度只去到初中, 呢幾隻字小弟用手寫板一個一個寫出來的.  Anyway, here is a website with pretty good info. about hamstring and ...

唔該晒,個網d資料好有用。照睇我傷果野應該去到grade 3, 啱啱整親個禮拜要單腳跳同無辦法伸直隻腳,不過就唔多覺有腫。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-7-7 08:49 發表
唔該晒,個網d資料好有用。照睇我傷果野應該去到grade 3, 啱啱整親個禮拜要單腳跳同無辦法伸直隻腳,不過就唔多覺有腫。

唔駛唔該, 希望閣下早日好番哂, 長跑長友!  Take care

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-7-8 00:15 發表

計落都做過好多唔同既治療囉。起先係睇跌打,點知越整越衰,跟手就去睇骨科。果時醫生已經話呢種傷係要等佢自己復完,咩治療都唔會有顯注效果,多拉筋同適量運動係唯一恢復既方法。不過話就咁話,個心一直想快d好,於是 ...

另小弟蹬直隻腳果陣,會覺得膝頭後面條筋有野卡住卡住咁,好鬼唔舒服,唔知ctse(?)有冇d咁情況呢->無既, 最初係軟軟咁, 同埋伸直腳時, 後面條筋怪怪地, 膝蓋後面對下痛痛地, 覺得支撐唔起隻腳, 有好大壓力咁, 行都有D 唔穩

而家跑6MIN/1K 腳會最舒服, 跑快D就唔敢跑多, 慢就跑多少少都OK, 前兩日我用5'40" 1K 跑左6K.. 傷後第一次連續跑咁長, 可能因為唔算快, 腳仲OK, 腳應該去到傷前既8 成, 不過一快D, 大腿筋用得多D, 就開始有少少緊, 有時我會放番慢, 有時會停低拉HAMSTRING, 又或者唔跑住

現在前掌支撐身體既動作仲未敢做, 腳要再好番D, 肌肉強化先敢做

我上月初開始跑時, 差不多4MIN @400M, 慢慢加番快少少, 不可以心急, CHING 比D 時間對腳慢慢適應啦, 不要死頂呀, 腳仔唔會同你頂架!

CHING 可以做下GYM, 強化腳既肌肉對復原有幫助

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-7-8 00:49 發表

唔該lvrunner ching
我係2
hamstring assessment 既1, 2 都有做過. normal range of motion 係80-90度, 我只係去到大約70. 醫生即時已經話 "唔怪得你會傷啦"
所以而家要慢慢拉鬆佢

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-8 08:27 發表
唔該lvrunner ching
我係2
hamstring assessment 既1, 2 都有做過. normal range of motion 係80-90度, 我只係去到大約70. 醫生即時已經話 "唔怪得你會傷啦"
所以而家要慢慢拉鬆佢

Hi schnix ctse ~

You're welcome, hope you getting better soon and keep on stretching it.