香港長跑網  - 長跑長友

新手跑步的問題><

升級   4.21%

該用戶從未簽到

我系跑步上stupid既student-v-"
今日系我第二日跑= ="
吾知點解一開始既時候膝頭有d痛,兩日刀系甘
結果跑左四個字就算-.-驚有咩野事-    -+
而且我跑步既時候好吾暢順,感覺到好似兩隻腳既大腿同小腿90度甘-_-好吾自然-.-
仲有=.=有冇好既跑步路綫可以介紹比我呢個新手0.0系東涌既=v=吾要機場果邊>口<太遠啦=.=(逸東果邊最好耶- -+)
仲有嫁!你地一開始系跑幾多個鐘嫁?

另外,我發現吾知系我跑步既問題定系對鞋既問題-.-
一跑既時候好嘈= =
很路既時候刀有d黏黏下既"唧唧"聲

系adidas既鞋:
圖如下..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

嘩 ,你對果然係正式既跑鞋黎,睇個低都知.好似仲有氣囊忝
    所以對跑鞋係絕對無問題,除非你跑爛了,但你是新仔,無可能咁快就跑爛.
    唔合理
    一開始跑最好去運動埸慢跑或跟住D阿伯跑,四個字差不多,
    膝頭痛可能係不習慣,最有可能的是你的跑姿

升級   4.21%

該用戶從未簽到

但系個運動場刀冇人跑-______-
    我刀吾知果個叫吾叫運動場-.-
    好似叫臨時康樂場所- -"長方形既-.-
    吾該晒岩岩ching幫我解答左兩個問題=.=
    仲有,跑步好嘈,東涌路綫,跑得吾暢既問題>w<

升級   98.95%

該用戶從未簽到

你對鞋唔係100 蚊留下戈D都無問題
    我幾十蚊D鞋都跑過, 而家咪又係無問題?
    的確, 穿戈D鞋係會好嘈(i mean 幾十蚊戈D ),
    但係你對就應該唔會跑傷腳
    唔駛擔心

跑幾耐睇你意志去到邊
    你跑到幾遠就有幾大個result
    要睇番你本身有幾多料
    總知你記住
    捱到過去就係一片晴天
    你經過兩個咁ge cycle 就應該ok

升級   98.95%

該用戶從未簽到

諗諗下, 一開始都係一個cycle 好D
    兩個cycle 等你跑左個月之後先la

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 stupidstudent94 於 2009-7-1 18:36 發表
    而且我跑步既時候好吾暢順,感覺到好似兩隻腳既大腿同小腿90度甘-_-好吾 ...

ching, 你可以去睇下我個日誌o既五月份記錄
    我跑得仲小過你, 不過之後就會慣左, 越跑越耐.
    你有無綁緊D鞋帶, 等對鞋貼實對腳呀 ?
    慢慢黎, 唔好一跑就博命沖, 因為你要跑長時間架.
    希望幫到你.

升級   4.21%

該用戶從未簽到

我有綁實鞋帶嫁- . -+
    貼實對腳嫁
    我感覺到啲聲系泥自鞋底的表面-.-
    咩野兩個cycle一個cycle=.=系米果個長方形既東西幾多個圈呀??

升級   98.95%

該用戶從未簽到

當你跑到覺得支持唔到戈陣
    你用意志再跑落去
    跑下跑下又會覺得順番

當你做到呢一步, 就係開始進步啦

升級   4.21%

該用戶從未簽到

甘樣撐會吾會暴斃-____-?

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 stupidstudent94 於 2009-7-3 11:35 發表
    甘樣撐會吾會暴斃-____-?

ching 真係要量力而為.. 周不時都見到d人跑到暈,

睇本書講過, 將吃力(辛苦)程度分10級, 即0度至10度

0度是沒有感覺
    2度是微弱感覺
    4度是稍吃力
    6度是幾吃力
    8度是非常吃力
    10度是極度吃力

因為每個人身體質數唔同, 好難用其他人尺度去評估自己.
    所以書中意思係按照上述指標, 去判斷自己的感覺, 由身體去告訴自己.
    千萬不要迫身體去到極度吃力的程度

(source: 香港馬拉松手冊)

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 stupidstudent94 於 2009-7-1 18:36 發表
    而且我跑步既時候好吾暢順,感覺到好似兩隻腳既大腿同小腿90度甘-_-好吾 ...

鞋有分regular,stability, 和 motion control.
    你要看你跑時會under-pronate,regular pronate, or over-pronate - http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-327-7727-0,00.html
    選對鞋非常重要.

另外,可以的話,避免在石屎路上跑,最好在草和泥地上跑.