香港長跑網  - 長跑長友

新手問題

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

各位ching, ctse你地好

小弟係新手,有野想請問

而家小弟跑3.5x KM 用23mins度

應該要點先練到可以去跑下年半馬,我知道自己體能仲差好遠

同埋我未有跑鞋,有咩好介紹? 我只係著tick牌既去街鞋黎跑

唔該晒

我係167cm, 135 lbs

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-1 22:38 發表
各位ching, ctse你地好

小弟係新手,有野想請問

而家小弟跑3.5x KM 用23mins度

應該要點先練到可以去跑下年半馬,我知道自己體能仲差好遠

同埋我未有跑鞋,有咩好介紹? 我只係著tick牌既去街鞋黎跑

唔該 ...

有關要穿甚麽跑鞋,請看http://www.runnersworld.com/topic/0,7122,s6-240-319-0-0,00.html
一般來説,跑手的腳和跑法,可分幾類,你要選對你自己的類別,不然很容易受傷。
至於怎麽練半馬,介紹你看Advanced Marathoning (by Pfitzinger/Douglas). 雖然書的focus是全馬,但用來練半馬也很好.很多囯外的recreational 跑手,都用它來qualify for Boston 的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-15 00:22 發表

有關要穿甚麽跑鞋,請看http://www.runnersworld.com/topic/0,7122,s6-240-319-0-0,00.html
一般來説,跑手的腳和跑法,可分幾類,你要選對你自己的類別,不然很容易受傷。
至於怎麽練半馬, ...

唔該Ching 我諗我會買Rider thanks

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-16 19:34 發表

唔該Ching 我諗我會買Rider thanks

那跑鞋是neutral, cushioned, motion-control or stability類型呢?挑錯的話,會跑步舒復和很容易受傷的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-18 12:40 發表

那跑鞋是neutral, cushioned, motion-control or stability類型呢?挑錯的話,會跑步舒復和很容易受傷的

唔太明添

我係新手,最近可以跑到10km啦,用大約70分鐘

你介紹咩跑鞋? thanks

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-21 00:43 發表

唔太明添

我係新手,最近可以跑到10km啦,用大約70分鐘

你介紹咩跑鞋? thanks

跟時間和速度沒甚麽關係。
是跟你的跑姿有関。比如,你平常穿的鞋,鞋根通常是外則或是内則摩損。這是其中一個文章http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-327-7727-0,00.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-21 10:28 發表

跟時間和速度沒甚麽關係。
是跟你的跑姿有関。比如,你平常穿的鞋,鞋根通常是外則或是内則摩損。這是其中一個文章http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-327-7727-0,00.ht ...

我平時着既鞋多數係後踭蝕得較快

thanks ching

升級   100%

• 簽到天數: 4 天

個個都係蝕鞋踭架, 你仲要睇埋你前掌磨損程度先知
    要知道你身高體重, 咁先可以定一個比較合適既計劃喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 dreamusic 於 2009-7-28 23:49 發表
    個個都係蝕鞋踭架, 你仲要睇埋你前掌磨損程度先知
    要知道你身高體重, 咁先可以定一個比較合適既計劃喎

我唔高又唔算重果d人