香港長跑網  - 長跑長友

一連串問題

升級   32.63%

該用戶從未簽到

我想+強 腳肌 肉
我想問下 兔仔跳 有冇幫助
仲有 我聽人講做兔仔跳 隻腳會變得勁粗 係唔係真?

升級   98.95%

該用戶從未簽到

真ga
一日做幾組都幾有用

升級   0%

該用戶從未簽到

兔仔跳咁土法仲有人做咩???

加強肌肉有好多種方法.. 用不到呢 d 傷膝既方法

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

咁有咩方法=0=''

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

老兄,有去過健身室嗎?   個D儀器加強腳肌一流, 唔過90度,做幾多下都得
    唔想比錢, 去跑樓梯,我而家可以去到30樓 (公屋 38層)
    http://ecoledudos.uqat.ca/chinois/032.html

升級   0%

該用戶從未簽到

好多方法, 在占房 可以做 squat, leg extension, leg curl, leg press
    無得做占... 鴨仔行, lunges, 踏梯級, 坐無影 chair .....
    做到你想死都仲可以...

但做以上既野之前.. 第一個條件就係..你要先知道你係做緊邊一組肌肉.. 用錯力.. d 力去膝頭而導致受傷恕不負責

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

我做過你比我個網子D動作 做完膝頭好痛喔=0=''

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

我組組都想做呀=0=''

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 WAISMMAR 於 2009-7-3 12:57 發表

咁大鍋. 慘.下次費時比意見"
    膝頭痛去哩到 下面有編文一流, 不過最好都係去睇醫生
    https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=2310&goto=lastpost#lastpost

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAISMMAR 於 2009-7-3 12:57 發表

完全用錯力.. 做完至多都係肌肉痛, 膝痛即係你膝頭用0左力...
    我之前都提0左.. 要知自己做緊 d 咩... 果個動作係練緊邊一組肌肉
    有番咁大個人..要用腦思考一下果 d 動作應該要點做...
    覺得唔得就要自己識得停...

你跟住 website 來做 ... 做傷0左無人會負責...

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-3 16:25 發表

完全用錯力.. 做完至多都係肌肉痛, 膝痛即係你膝頭用0左力...
    我之前都提0左.. 要知自己做緊 d 咩... 果個動作係練緊邊一組肌肉
    有番咁大個人..要用腦思考一下果 d 動作應該要點做...
    覺得唔得就要自己識得停 ...

ee 師姐說得很好呀.
    任何事情要"量力而為",不可為了"點解人地得,我自己點解唔得"而去硬跟或急進,後果只會令自己與醫生打好關係

升級   27.25%

奮鬥

老兄,我見你係受傷哪說膝頭後痛,要停的必須停,一個星期後又一條好漢
    我之前就膝頭外痛,因跑得太多,過到摸擦發炎,都要成個星期先好得返

膝蓋骨後痛(Retropatellar Pain)
    原因:
    􀀯 膝蓋骨向中央傾斜。
    􀀯 弓形腿(tibia varum)並伴隨著補償性的腳
    部旋前(compensatory pronation)。
    徵狀:
    􀀱 跑步時或/及跑步後膝蓋骨後痛。
    􀀱 上、下台階或上、下坡跑時(特別是下台階
    及下坡跑)膝蓋骨後痛。
    􀀱 踏單車時亦可以出現同樣情況。
    􀀱 坐久了(膝關節成90 度)會痛,起來行一
    會又很快消失。
    治療:
    􀀬 冰敷(運動後,一日數次)。
    􀀬 加強四頭肌力量。
    􀀬 使用矯正鞋墊或裝備。
    􀀬 改善大腿後肌及髖關節週圍肌肉的柔軟度。
    􀀬 減少下坡跑、跳躍、蹲下、踏單車等活動。