香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

今日係「驚蟄」喎

關閉 [複製鏈接]

升級   24.74%

該用戶從未簽到

美化鵝頸橋 吸引遊客「打小人」
下週三是驚蟄,不少市民都會到灣仔鵝頸橋「打小人」。灣仔區議會昨日通過,撥款600萬元美化鵝頸橋(),擬在橋底20多條橋柱配上驚蟄的24節氣,以反映民間傳統習俗,藉以吸引遊客。
區議會地區工程及設施管理委員會委員李繼雄表示,通過的美化構思是以「打小人」的民間習俗,與驚蟄所屬的24節氣為主題來裝飾鵝頸橋橋底,並會加裝照明系統、鋪設地磚及栽種植物等,期望吸引更多在銅鑼灣購物的遊客到訪。
李說,區會已通過撥款600萬元作為美化工程開支,稍後會就工程招標,並希望能有一些藝術家能在美化工程上可義務給予意見。
有「打小人」的攤檔對建議表示歡迎,附近的香燭店亦期望美化後能帶旺生意。李繼雄又說,雖然有部分市民指「打小人」時的煙火影響市容,但「打小人」的攤檔只有23檔,稍後會與他們商討安排。 (都市-20080228
星期四)

鵝頸橋底600萬大變身
「打你個小人眼,等你日日被人斬;打你個小人頸,等你爛嘴兼性病。」向來是「打小人」集中地的灣仔鵝頸橋橋底將會大變身,灣仔區議會昨日通過撥款600萬元在該處實施美化工程,闢設打小人專區及介紹中國二十四節氣的鋁板裝置,將鵝頸橋打造成地道文化景點。
下周三是「驚蟄」,一班以婆婆為主的「職業打手」,都會雲集俗稱鵝頸橋的堅拿道天橋底替客人打小人。這項本港地道文化多年來聞名中外,但該處環境狹窄,衞生條件惡劣,灣仔區議會決定實施美化工程,將鵝頸橋變為旅遊景點。區議員李繼雄表示,工程將拆卸現時位於橋底的休憩處、重組巴士站、增加行人使用空間,又會重鋪行人路,加強綠化和照明系統,最大特色是設置鋁板介紹包括驚蟄在內的二十四節氣,以凸顯鵝頸橋的傳統特色。(蘋果-20080228
星期四)
如果各位c hing、c 姐覺得過去一年唔係幾暢順,努力o左,但成績仍欠理想 ,今日不妨到鵝頸橋走一轉 ,搵人代打都得o既喎…
+1 0
上一篇︰工聯會業餘進修中心4月份有跑步運動訓練課程下一篇︰東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

搵阿洋蔥頭代打,得唔得o架?

升級   0%

該用戶從未簽到

我驚洋蔥頭俾人拍扁攞去炒餸

升級   17.89%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

我都o黎趁o下熱鬧,洋蔥頭化身職業打手,又幾可愛喎,好! 等我今晚去鵝頸搵o下佢先得,CK你質疑阿蔥頭,使o吾使叫佢幫你打埋?

升級   24.74%

該用戶從未簽到

但求心安,搵邊個打都得,搵我都得o架

升級   24.74%

該用戶從未簽到

c hing:祈禱仲好啦,效果都係一樣o者  
唔使走到咁遠,今晚鵝頸橋可能要排隊添呀 ,不如留番D時間同個仔仔跑o下步

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

c hing 你就好啦, 你個仔肯陪你跑。我個仔同我跑左幾次就唔肯再跑啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

CK:你個仔都同你跑o左幾次,我個仔初時話一星期陪我跑一次,點知跑o左一次就無晒下文喇

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

ching的建議非常好。
小兒13歲,去年還間中會陪我打羽毛球或到九龍灣運動場跑步,通常佢同我一齊跑4至5個圈就坐低休息,然後等我跑到第15個圈,佢就出來再陪我慢跑幾個圈。不過現在時常約同學上網打機,無心跑步,甚至連做功課都無心機,真係要請教各位c hing、c 姐有乜辦法啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

ching的建議我也曾經試過,初時有所改善,但過了不久他似乎又忘記了。而且他比較容易受同學影響。另外,我還有一個大兒子,今年16歲,下個月會考了,他比較自動自覺,雖然也有上網打機,但功課方面不需太操心。總之為人父母真是甚艱難,所謂養兒一百歲,長憂九十九。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 何老四 於 2008-3-5 14:27 發表
我都o黎趁o下熱鬧,洋蔥頭化身職業打手,又幾可愛喎,好! 等我今晚去鵝頸搵o下佢先得,CK你質疑阿蔥頭,使o吾使叫佢幫你打埋?

四哥,我終於明白你對腳點解少左隻鞋,梗係今晚拎左去鵝頸橋打小人啦!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 謝二保 於 2008-3-5 15:16 發表

c hing:祈禱仲好啦,效果都係一樣o者  
    唔使走到咁遠,今晚鵝頸橋可能要排隊添呀 ,不如留番D時間同個仔仔跑o下步  

嗯...
    d 咁難聽ge說話少講/少聽為妙~
    當黑就賴人地....

升級   92.85%

該用戶從未簽到

So funny!  You guys are cracking me up!!!  

登錄/註冊後可看大圖

升級   24.74%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

c hing唔好介意 ,只係講吓笑,唔係攞宗教o黎玩…

升級   17.89%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-3-5 20:31 發表

四哥,我終於明白你對腳點解少左隻鞋,梗係今晚拎左去鵝頸橋打小人啦!

o甘都俾你估到