香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 阿保

今日係「驚蟄」喎

關閉 [複製鏈接]

升級   45.45%

該用戶從未簽到

same here .... for religious reason, I would choose 祈禱 to solve the problem...

Actually no such funny custom in Melbourne
In contrast, it is autumn there and insects are going to
It is not "驚蟄" there but "亡蟄"

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-3-5 17:18 發表
ching的建議非常好。
小兒13歲,去年還間中會陪我打羽毛球或到九龍灣運動場跑步,通常佢同我一齊跑4至5個圈就坐低休息,然後等我跑到第15個圈,佢就出來再陪我慢跑幾個圈。不過現在時常約同學上網打機,無心跑步,甚 ...

讚成﹗ 可以學習各位點樣引導孩子做運動喎

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

c hing:你當年o既情況,正好似小兒早幾年o既情況,佢唔係去機舖,而係去網吧,我要半夜搵佢番屋企 ,為o左想留佢o係屋企,於是換電腦,轉寬頻,佢將所有零用錢,甚至可能用埋午飯錢,用晒o黎買點數卡玩online game,時時玩到好夜,第二日返學無精神,果時真係好擔心 ,所有識o既道理都同佢講過 ,訂o左好多獎罰制度,但效果都唔大
c hing所講:「…站在你兒子的立場想一想,這件事有什麼能吸引他,有什麼好處及壞處等,帶領他去分析做此事的後果…」
呢D正正係依家好多兒童心理專家所講o既道理,當年我也曾嘗試走入小兒內心世界,睇佢鐘意o既漫畫,請佢傾得埋D同學仔返屋企,為o左想佢唔玩機 ,陪佢踩單車、學游水 ,去行山…但呢D效果都好短暫,依家佢放低o左呢D運動,反而我對行山上o左癮

近年…可能佢玩厭o左機,又或者佢大個o左DD,終於再無沉迷虛擬世界之中,不過依家間中都會玩o下單game,佢話係心癮…
不過…依家唔擔心呢樣,又擔心佢第二樣
正如CK所講:「…養兒100歲,長憂99…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-3-6 12:38 發表

C 姐如此用心教導兒子,小弟佩服佩服。貴子能有一個如此好的媽媽,他真

C hing:我只係想盡量做好呢份工  ,而且陪佢玩,我都樂在其中
為人父母,個個都係為o左D仔女,C hing 和 CK 都係一個好爸爸,好「錫」仔仔

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 michaelyw 於 2008-3-6 09:53 發表

same here .... for religious reason, I would choose 祈禱 to solve the problem...

Actually no such funny custom in Melbourne
    In contrast, it is autumn there and insects are going to gh ...

I would choose to pray rather than to "beat to little man" too

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 謝二保 於 2008-3-6 13:09 發表

C hing:我只係想盡量做好呢份工  ,而且陪佢玩,我都樂在其中
    為人父母,個個都係為o左D仔女,C hing 和 CK 都係一個好爸爸,好「錫」仔仔  

你的處事方理,比很多父母做得更好。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

升級   24.74%

該用戶從未簽到

如果小朋友變成咁,真係唔識教,可能要搵社工幫幫