香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Aero 8 vs Rider 12 一問

升級   0%

該用戶從未簽到

我走左去試呢兩對

我主要就係跑街既

我有個問題,我着上對rider 12既時候,覺得對腳係對鞋裏面好似有好多空間, 即係會郁黎郁去
但係Aero8就冇呢個問題

各位ching, ctse, 其實着rider 12你地有冇呢個問題? 即係唔夠貼腳

唔該晒
+1 0
上一篇︰2009.9.06 第25屆泰基盃10公里賽下一篇︰外國單車網Flood Sale 一折起

升級   26.84%

開心
  • 簽到天數: 3 天

其實你要先弄清楚你試的 Rider 12 是否 Super Wide(4E)鞋頭,因為此款鞋有分 2E 和 4E 闊度。

而 Aero 8 就有 2E 和 3E 鞋頭闊度。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 新類型跑人 於 2009-7-5 14:46 發表
    其實你要先弄清楚你試的 Rider 12 是否 Super Wide(4E)鞋頭,因為此款鞋有分 2E 和 4E 闊度。

而 Aero 8 就有 2E 和 3E 鞋頭闊度。

我試果對rider 12唔係Super Wide黎架, 而Aero 8應該係"正常版",唔係WIDE

我唔知點解有呢個問題
    唔該ching

升級   0%

該用戶從未簽到

我有rider同spacer, 一樣係wide版, 但rider就比較松, spacer就剛好! 我度兩對鞋嘅鞋墊係一样size, 唯一解釋係rider鞋空间較多。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-5 20:20 發表
    我有rider同spacer, 一樣係wide版, 但rider就比較松, spacer就剛好! 我度兩對鞋嘅鞋墊係一样size, 唯一解釋係rider鞋空间較多。

ching, 想請問空間較多係好定唔好? 好似唔多舒服咁喎多空間

升級   54.74%

該用戶從未簽到

我著開Rider,亦有著其它Mizuno(Sub3, Idaten, LSD),RIder會鬆D,原理其實rider係一對集所有mizuno大成的超強保護鞋,係所有Mizuno跑街鞋最重又最厚,包括鞋面,亦由於rider鞋面比其他mizuno,如果size一樣,由於鞋面軟皮厚造成鬆的感覺,所以我著rider係直接穿不需解鞋帶。
    成日聽見rider同areo比較!以下本人意見﹔
    因為這樣所以你可界定rider同areo分別在於你要保護或成績;好似我d容易受傷的男人練習時就要一對超強保護鞋,始終跑得多隻腳一定要好保護,相反比賽時我就盡地一煲換上無保護可言重會易受傷的Nike bowermen,呢d是我認為的直博率。
    如果你係練習時都唔可以太差areo係一個好選擇,其實佢保護都ok!Areo確實輕rider好多!P.S.以前著過
    個人意見如果你著rider都跑得好你再換鞋跑你會有進步的滿足感。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 terryisrunner 於 2009-7-7 16:54 發表
    我著開Rider,亦有著其它Mizuno(Sub3, Idaten, LSD),RIder會鬆D,原理其實rider係一對集所有mizuno大成的超強保護鞋,係所有Mizuno跑街鞋最重又最厚,包括鞋面,亦由於rider鞋面比其他mizuno,如果size一樣,由於鞋 ...

其實兩對價錢都一樣

保護性聽番黎就係Rider較好

但係我着上去個感覺唔舒服呀,好似郁黎郁去咁,所以唔係因為個重量既問題而去揀Aero 8
    講真練習時,個成績我又唔介意呀,始終我都係想練下氣做下運動姐

其實係咪大家着rider都覺得幾鬆下? 我着上去好似對腳會"朗下朗下"咁, 唔實在既感覺

試鞋既地方你又冇得跑既,不過行幾步覺得好似"甩下甩下"咁. 所以唔敢買

升級   54.74%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 econecon 於 2009-7-7 17:00 發表

其實兩對價錢都一樣

保護性聽番黎就係Rider較好

但係我

升級   54.74%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 econecon 於 2009-7-7 17:00 發表

其實rider是否鬆我已答了你,係軟皮厚有彈性的感覺,所以我只係得佢呢對跑鞋係直接穿同除不需解帶。
    同埋所有著得rider的人早已放棄重量問題,作為你/妳我都認為areo配合你,原因你/妳係無需經常練又高強度areo已夠用!rider最適合主要係d成日跑唔跑唔舒服又傷過先後悔的人!
    其實Rider係我十幾廿年前有位前輩介紹我用。個時我後生無咁易傷,就算傷都係兩三日課仔就唔明點解要買對這樣重又唔平的鞋!年紀大了而家傷親都最少

升級   54.74%

該用戶從未簽到

其實rider是否鬆我已答了你,係軟皮厚有彈性的感覺,所以我只係得佢呢對跑鞋係直接穿同除不需解帶。
    同埋所有著得rider的人早已放棄重量問題,作為你/妳我都認為areo配合你,原因你/妳係無需經常練又高強度areo已夠用!rider最適合主要係d成日跑唔跑唔舒服又傷過先後悔的人!
    其實Rider係我十幾廿年前有位前輩介紹我用。個時我後生無咁易傷,就算傷都係兩三日課仔就唔明點解要買對這樣重又唔平的鞋!年紀大了而家傷親都最少二、三個月甚至成大半年就明白了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 terryisrunner 於 2009-7-7 17:29 發表
    同埋所有著得rider的人早已放棄重量問題,作為你/妳我都認為areo配合你,原因你/妳係無需經常練又高強度areo已夠 ...

哦,其實我呢排比較得閒,日日都有跑咁濟,每次跑大約半小時,由於未有跑鞋,只係着一般波鞋跑

腳係有少少痛

鞋係我叫左人幫我去買,不過我身痕,唔跑唔得,所以明知鞋唔好都照跑

ching意思似乎係由於我冇大傷過,所以就唔會知道點解要着rider

你意思係咪,如果我怕大傷,就最好買對rider , 因為始終個保護性大d

話時話,我係新手,跑左都唔係好耐, 而家大約都係跑到4.5Km左右架姐,有排練啦

講真我係覺得唔舒服着rider, 而重量同成績唔係我所考慮既,舒適度同保護性先係我考盧既野

我鞋而家可能仲有彎轉唔買Aero, 咁ching係咪建議我買Rider好d 如果我想長遠保護對腳同埋,唔想咁易大傷

唔該晒

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-7 20:53 發表

哦,其實我呢排比較得閒,日日都有跑咁濟,每次跑大約半小時,由於未有跑鞋,只係着一般波鞋跑

腳係有少少痛

鞋係我叫左人幫我去買,不過我身痕,唔跑唔得,所以明知鞋唔好都照跑

ching意思似乎係由於我冇 ...

既然你係D唔跑唔舒服到著住對唔係跑鞋都跑o既人,相信你著咩鞋都無乜所謂o既…

著重舒服唔係得個講字…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-7-7 21:34 發表

既然你係D唔跑唔舒服到著住對唔係跑鞋都跑o既人,相信你著咩鞋都無乜所謂o既…

著重舒服唔係得個講字…

因為我而家着果對鞋冇好"朗下朗下"既情況出現呀嘛,所以唔會覺得點既

我叫左人幫我買架啦, 不過未到手, 似乎miller ching咁講係覺得我點都跑到 但係我都怕長遠易傷d嘛, 咪想買對鞋囉

錢又唔係多,梗想揀對岩d架啦

升級   54.74%

該用戶從未簽到

econecon兄可能我寫得唔清楚,
    其實Aero已經係一對好保護又好適合跑街既練習鞋,佢冇Rider的笨重係一大買點,我覺得你用Aero並不因為話你唔怕傷,而係對比你綀習量同強度!
    一般業餘跑手會有幾對唔同跑鞋有不同用途!例如比赛會用輕身又咬地好的跑鞋,練速度就一些輕又好避震的跑鞋,運動場練速度就以輕為主,因膠地以經好避震,而毎練完呢高強度的第二日就會作恢復跑或低強度的LSD,這時最好用保護同避震好的跑鞋減低腳部負苛!
    即係話冇一對跑鞋係最好只係你想要d乜!
    重有最好有多一對跑鞋輪流換,記住跑鞋同人一樣要休息.
    MILLER係一個對跑步好執著的人,佢對跑鞋認知比我高好多,有好多時我都請教佢問乜跑鞋好唔好!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 terryisrunner 於 2009-7-8 00:42 發表
    其實Aero已經係一對好保護又好適合跑街既練習鞋,佢冇Rider的笨重係一大買點,我覺得你用Aero並不因為話你唔怕傷,而係對比你綀習量同強度!
    一般業餘跑手會有幾對唔同跑鞋有不同用途!例如 ...

唔該晒

咁我有錢先再買多對啦

唔該ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-8 01:24 發表

唔該晒

咁我有錢先再買多對啦

唔該ching

我諗CHING你下次買鞋最好親身上試....唔適合就浪費錢了.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-7-8 16:47 發表

我諗CHING你下次買鞋最好親身上試....唔適合就浪費錢了.

Ching,其實我試左兩款鞋,覺得好似Aero 8岩d

我都叫左人幫我手拎貨,不過個fd仲未拎到對鞋

但係同時間好似rider個保護性強d ,所以買佢好似好d咁

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 terryisrunner 於 2009-7-8 00:42 發表
    一般業餘跑手會有幾對唔同跑鞋有不同用途!例如 ...

衰鬼,做乜擺我上台?

講到跑鞋,好似你咁講,無一對鞋係可以天下無敵到岩所有人著,正如個個都話rider我自己覺得呢對鞋我著得最辛苦,熱身我會著o既…

升級   16.67%

該用戶從未簽到

我覺得第一對鞋黎講,選擇呢兩對之中邊對無乜所謂,品質又唔會相差好遠
    第一對鞋反正都預左係試感覺,而感覺又好個人

今次試左Rider12覺得重既,下次咪買對輕啲
    接受到既,可以繼續著

今次試左Aero8覺得保護性唔夠,下次咪買對保護性強啲
    接受到既,又可以繼續著

一對啱自己既鞋邊有可能第一對就比你搵到咁好彩
    慢慢試慢慢試,最後試到邊對感覺最好,就Keep住買個對鞋,除非有更好選擇或者試新野

我自己就著Rider12,不過我體重只係50公斤
    因為聽聞保護性比較好,我覺得啱我呢啲乜都唔識亂咁跑既新手
    重唔重就唔多識分啦,因為呢對係我第一對,無其他鞋做比較
    我下一對鞋會向比較薄底既鞋進發
    Aero, Idaten等等都係目標之一

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-7-8 23:22 發表

衰鬼,做乜擺我上台?

講到跑鞋,好似你咁講,無一對鞋係可以天下無敵到岩所有人著,正如個個都話rider我自己覺得呢對鞋我著得最辛苦,熱身我會著o既…

Miller ching德高望重, 小弟自問咩都唔識

請見諒