香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

有幸當上離島區版主, 因平日於赤鱲角上班, 所以午膳時間經常於區內練跑, 把一些路線提供比大家:

東涌赤鱲角緩跑徑
起步點: 東涌往屯門碼頭
結束點: 同上

地圖:

登錄/註冊後可看大圖

(1) 起步點: 東涌碼頭(往屯門) 私人屋苑對面

登錄/註冊後可看大圖

(2) 沿海邊行人路跑, 100米內會見到昂坪360覽車,係你頭頂經過

登錄/註冊後可看大圖

(3)之後經過行車及行人路既橋,此時開始進入赤鱲角機場後勤區,方向與360覽車相同

登錄/註冊後可看大圖

(4)跑過橋後, 紅色緩跑徑開始係地上出現, 一直沿紅徑前跑, 轉彎後會見到巴士站.

登錄/註冊後可看大圖

(5) Keep you way ! 之後會經過古窯公園及古物園.

登錄/註冊後可看大圖

(6) 繼續沿紅徑跑, 會見到指示牌, 咁就冇跑錯方向啦.

登錄/註冊後可看大圖

(7) 指示牌後係若100米大直路, 右邊繁密樹林.

登錄/註冊後可看大圖

(8) 左邊有3支旗桿

登錄/註冊後可看大圖

(9) 路隨隨向下, 會穿過橋底

登錄/註冊後可看大圖

+1 0
上一篇︰今日係「驚蟄」喎下一篇︰東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑

升級   0%

該用戶從未簽到

(10) 嘩,之後就見到剛才起步點. (碼頭景)

登錄/註冊後可看大圖

(11) 繼而無敵海景盡收眼底.

登錄/註冊後可看大圖

(12) 右邊海面不時會有中華白海豚出沒, 而盡頭兩座建築物為港龍及國航班公大樓.

登錄/註冊後可看大圖

(13) 你覺得咁既風景跑步點尼.

登錄/註冊後可看大圖

(14) 左邊不時會有機場快線列車經過

登錄/註冊後可看大圖

(15) 直至兩座建築物盡頭回程, 又係另一個景.

登錄/註冊後可看大圖

來回大約3K. 多謝收睇.

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

好正喎。

升級   0%

該用戶從未簽到

好似有些道路在跑大路之王有跑過的。
我在2000年從出江湖第一次比賽就在這裡。
好似跑到2004年後就無辦了,真懷念。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

thanks for sharing
I do like this running track ~

升級   0%

該用戶從未簽到

慢子兄, 原來大路之王係尼度搞過比賽, 可惜2000年o個段時間長註國內工作沒法參加, 我係1990年第一次參加Adidas King of the Road, 當時覺得好正, 而且跑步既風氣冇現在咁普及, 唔係甘多人參加. 但跑既路線好有創意, 可能當時年青, 好多地方都未去過, 跑步之餘又識多左好多地方. 屋企仲有件陳年大路之王既T. post上黎比大家睇下.

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 慢速小子 於 5-3-2008 21:56 發表
好似有些道路在跑大路之王有跑過的。
我在2000年從出江湖第一次比賽就在這裡。
好似跑到2004年後就無辦了,真懷念。  

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩!十幾年前的衫還保留!

升級   0%

該用戶從未簽到

好多紀念T(有紀念價值既)會好好珍藏,攞左都冇著過,所以仲 keep 到家吓. 好一於星期日著下, 不過唔知仲著唔著得落.

原帖由 慢速小子 於 6-3-2008 12:16 發表
嘩!十幾年前的衫還保留!hjfgchdf" />hjfgchdf" />  

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-5 18:03 發表
有幸當上離島區版主, 因平日於赤鱲角上班, 所以午膳時間經常於區內練跑, 把一些路線提供比大家:

東涌赤鱲角緩跑徑
起步點: 東涌往屯門碼頭
結束點: 同上

地圖:
http://i189.photobucket.com/al ...
GILLS你跑咁多年可否分享經驗?你跑道路或跑山?我學跑幾年,跑山多,有冇興趣一齊練跑?大東、鳳凰、或大澳、路線有多條。有冇參賽毅行.............

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

唔知沿住北大嶼山公路側邊條小路跑可以去到邊?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

好呀好呀, 一齊跑最好不過, 我好濫跑(咩路都跑一餐), 以前一早去(夏天5:00幾, 冬天6:00幾)通常晨咁早出去屋企人唔明我點解咁早去邊,現在返機場尼邊, 就轉左平日中午跑, 假日維持清早, 一般練習平路多, 但有時想接觸多D大自然就去跑山, 郊野公園等等. 想分同人享下跑步既樂趣, 或者介紹吓一D理想練習地方. 我諗著post多幾條離島區跑線, 計劃係東涌至昂坪,有冇好提議呀. 毅行者未參加過, 好唔好玩? 你講o個D路我都未跑過, 有機會帶我去跑番轉呀.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

ChARsoN兄, 講係唔係東涌道, 定係連接裕東o個條小路沿海邊去沙螺灣.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

Gills 兄,去沙螺灣一段風景極正,但而家東涌空氣差D,要等秋天。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

空氣有時都OK既, 不過要撞彩, 我會去試吓沙螺灣條線, 再影D相比大家睇.

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-7 10:11 發表
    好呀好呀, 一齊跑最好不過, 我好濫跑(咩路都跑一餐), 以前一早去(夏天5:00幾, 冬天6:00幾)通常晨咁早出去屋企人唔明我點解咁早去邊,現在返機場尼邊, 就轉左平日中午跑, 假日維持清早, 一般練習平路多, 但有時想接觸多 ...
    路線一:消防局起步----經逸東、沙螺灣、深凹、大澳、優點:有平路、上下斜、越野路、來回二十七公里左右,跑全程等同全馬體力相約。二......經逸東、赤臘角村、黃龍坑、大東山、白公坳、東涌道回。或加長:上鳳凰山、昂平、羅漢寺回。或再加長:深凹道、靈會山、大澳、全程約三十六公里左右 三.......白芒、牛枯朗村、梅窩、南山、二東山、大東山、路路相通 樂施 毅行一百公里香港其中一站(麥理浩徑全程)極有挑戰有冇興趣?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

嘩嘩嘩... ...睇到都想而家即刻去, 咁多條線, 長,斜,平,山,攪到我想舉家搬入黎住, 唔洗得午膳時間玩得o個一粒半粒鐘.願聞其詳.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-3-7 13:55 發表

Ching 我都想玩 ,風景一定不錯。尤其入大澳嗰條,另外Ching C姊,有冇興起組隊毅行?我想,但第一次。
    毅行一定組隊,要快腳,有冇興趣?男十二或十三個鐘、女十四或十五個鐘,如果更快更理想(一切安排.........全包)或十六、十七、十八個鐘可唔可以????有興趣出來練習,交流、分享、互相學習、取長補短、相信會更上一層樓。星期一至五都可以,六日有時可以,保持聯絡,有興趣快慢冇問題一齊走返轉。夏天到,有時下午六時走轉鳳凰 景色迷人...........

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-7 10:11 發表
    好呀好呀, 一齊跑最好不過, 我好濫跑(咩路都跑一餐), 以前一早去(夏天5:00幾, 冬天6:00幾)通常晨咁早出去屋企人唔明我點解咁早去邊,現在返機場尼邊, 就轉左平日中午跑, 假日維持清早, 一般練習平路多, 但有時想接觸多 ...
    計劃:東涌至昂平1全部消防局起步、逸東、棧道、昂平。2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。3逸東、沙螺灣、昂平。4東涌道、鳳凰山、昂平。保持聯絡,才時可以走返轉。