香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Gills

東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑

關閉 [複製鏈接]

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 tsang 於 2008-3-7 23:24 發表
計劃:東涌至昂平1全部消防局起步、逸東、棧道、昂平。2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。3逸東、沙螺灣、昂平。4東涌道、鳳凰山、昂平。保持聯絡,才時可以走返轉。

你D路線好正喎,但係我唔係好熟個頭,介唔介意Port條Path黎看看。

另外,係相入面見到機場D風景真係好正,有機會我都想去跑番轉。

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2008-3-8 00:06 發表

你D路線好正喎,但係我唔係好熟個頭,介唔介意Port條Path黎看看。

另外,係相入面見到機場D風景真係好正,有機會我都想去跑番轉。
   近較忙,Port條Path黎看太遲,我星期日(20號  )走之前提的路線,有興趣一齊走,八時三十分東涌消防局集合走步,到時見。

升級   0%

該用戶從未簽到

tsang兄/姐, 咁跑邊條先?

計劃:東涌至昂平(全部消防局起步)
1逸東、棧道、昂平。
2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。
3逸東、沙螺灣、昂平。
4東涌道、鳳凰山、昂平。

計劃幾多位, 途中有冇水補給?

原帖由 tsang 於 14-4-2008 22:05 發表
    近較忙,Port條Path黎看太遲,我星期日(20號  )走之前提的路線,有興趣一齊走,八時三十分東涌消防局集合走步,到時見。

升級   42.63%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

星期日晨八時三十分東涌消防局集合起步,

升級   42.63%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

tsang兄/姐, 收到收到, 星期日晨八時三十分東涌消防局集合起步, 唔係跑哂四條線呱.... 小弟唔夠氣.... 咁有冇水補給定自備呀.

原帖由 tsang 於 15-4-2008 14:23 發表

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-4-15 11:49 發表
tsang兄/姐, 咁跑邊條先?

計劃:東涌至昂平(全部消防局起步)
1逸東、棧道、昂平。
2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。
3逸東、沙螺灣、昂平。
4東涌道、鳳凰山、昂平。

計劃幾多位, 途中有冇水補給?
現時十幾人,黃龍坑、大東、鳳凰、羌山、大澳、沙螺灣、糧水自傋。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

Kenneth兄, 條線好新鮮, 但有些路段係東涌跑過, 不過唔易跑, 睇下星期五跑完青山先決定玩唔玩.

原帖由 kennethwat 於 15-4-2008 14:44 發表

Gills Ching--> 閣下都很強 ,星期五走完青山,星期日再走大嶼山。

升級   60%

該用戶從未簽到

各位好....小弟剛考完會考...近幾日開始跑步( 無跑開 )...... 我想問..這條路線是否合適 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 30# 的帖子

Hi Chris兄 如果冇跑開,  最好跑吓 赤鱲角緩跑徑先, 暫時唔玩 Tsang C姐提果幾條線, 因為都有D難度. 除非C姐拍心口帶住走啦.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I began to join open running race in 2004.  King of the Road?  Never attended ah!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 Gills 於 2008-3-5 18:16 發表
    來回大約3K. 多謝收睇.

嘩 ! 咁多相, 以為要跑好遠 ?
    3km ? 等我得閒研究吓, 試吓先. 謝謝 !   

升級   0%

擦汗

今日跑咗過去機場, 原來就係哩條路.
    機場緩跑徑, 佢自己話有兩公里長.
    由映灣園嗰邊去到緩跑徑尾, 再返映灣園嗰邊, 唔知夠唔夠十公里呢 ?

聽落好似逸東嗰邊仲有好多路喎 ?!
    等我得閒都去試吓先.

想問吓, 大嶼山公路靠山嗰度咪有條路嘅 ?
    唔知可唔可以落去跑呢 ?
    由東涌跑去欣澳, 我估都有廿公里呀 ?!     

謝謝 !   

升級   0%

該用戶從未簽到

得得地C兄, 係咪講呢條路線, 來回都有10K.

東涌雖則為新市鎮, 但亦有很多舊古蹟.

路徑細明: 東岸路.赤立角南路.東涌海濱路.喜東街.白芒
    距離: 來回若10k
    地圖:

登錄/註冊後可看大圖

往日與友人行山時的照片 ( 由東涌可以行往大嶼山既另一邊梅窩)

登錄/註冊後可看大圖

經過沿海兩個私人屋苑

登錄/註冊後可看大圖

沿東涌海濱路到達喜東街

登錄/註冊後可看大圖

經前面油站旁小路進入沿海跑徑

登錄/註冊後可看大圖

行過油站後會經一閘口

登錄/註冊後可看大圖

沿海跑徑展現眼前

登錄/註冊後可看大圖

右手旁邊是機場列車及地鐵東涌線列車路

登錄/註冊後可看大圖

陽光普照時, 可遠望屯門海旁

登錄/註冊後可看大圖

路旁有不少奇趣之植物

登錄/註冊後可看大圖

跑至盡頭會見一行人隧道入口

登錄/註冊後可看大圖

穿過漫長之隧道後

登錄/註冊後可看大圖

旁邊有怡人之小湖

登錄/註冊後可看大圖

亦發現為奧運而建既奧運林, 沿奧運林經白芒可跑往大嶼山既另一邊梅窩, 但時間關係就此拆返.

升級   0%

擦汗

原帖由 Gills 於 2009-11-1 00:05 發表
    得得地C兄, 係咪講呢條路線, 來回都有10K.
    東涌雖則為新市鎮, 但亦有很多舊古蹟.
    路徑細明: 東岸路.赤立角南路.東涌海濱路.喜東街.白芒
    距離: 來回若10k

謝謝 Gills 師兄.
    我跑過嘅係下圖, 由映灣園去機場, 足 10km. (~ 10.4km)

原來油站嗰度有路出去, 正喎 !
    第時又可以多條路嚟跑.     
    東涌 -- 機場 緩跑徑.jpg

升級   33.68%

該用戶從未簽到

離島版真係好靜,要隔一段長時間才有新帖或回復。

小弟住過大嶼山(愉景灣、東涌)前後近十年,最多時間係東涌,差不多有7年時間,可以話睇住佢發展.以上兩位師兄所講的兩條路線亦是小弟以往經常跑的以下有一些提議可供參考

機場緩跑徑路線

1.
    紅色緩跑徑固然短但沿「過路灣路」跑到中航大廈的緩跑徑盡頭後是可以繼續向前的沿「東岸路」靠右挨近海邊跑車流其實好稀疏 (尤其早上),不用太擔心安全問題可以一直跑到亞洲國際博覽館沿途經油站哥爾夫球場新過境碼頭及萬豪酒店加上原先的紅色緩跑徑此段路覆蓋整個機場島的東北面

2.
    想加點上落斜及山路練習可以有以下變化 (此段路我亦間中見有些機場特警練跑時採用) :跑完緩跑徑回頭後沿「赤鱲角南路」出海濱公園入公園後向昂平纜車塔方向跑至盡頭近行人隧道沿山邊行人路(「順東路」旁)跑到約「東堤灣畔」對開有一條石級路可沿此路向上跑到小山頂後落山有分岔路向右跑落馬灣涌(較短而斜)向左跑落「逸東村」。

白芒路線

經映灣園中石化油站後的沿海行人路跑至白芒碼頭旁邊有一行人隧道跑過隧道即到大蠔灣可沿入村路跑此路初段較平中段較斜全段路有幾個分岔路口認清指示牌揀往梅窩方向便是此路線亦即是今年1/31心晴行動10K的路線到了梅窩可選擇回頭或者可選擇沿海灘跑向「東灣頭」,經過戶外康樂營後有一山徑可到愉景灣此段路上山部份或許較適合行山多過跑雖然多是石屎路但前半段上山路多石級及高度提升得快,半段落愉景灣則多大斜路尤其是「熙篤會神樂院」那段)。到愉景灣可搭穿梭巴士返回東涌。

升級   14.3%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2010-2-4 18:40 發表

Hi ching, we are neighbor!

Google map similar to your route 2 http://maps.google.com/maps/mm?ie=UTF8&hl=en&ll=22.281203,113.981888&spn=0.080534,0.135098&z=13

想問下eddiebuzz師兄,在東涌有無儲物、更衣、沖涼既地方? 我地住市區既好想搞一次跑這捚(東涌起步),最好長少少,e.g.去到大澳回頭都得,跑完可以沖涼,之後可以行東涌食下野咁。唔知有無呢方面既資料?