香港長跑網  - 長跑長友

豆豆媽之瘦身日誌

升級   17.95%

該用戶從未簽到

I'm READY!

一切決定原自自己唔憤氣, 幾年前可以2個月瘦25磅, 點解而家唔唔可以?

我想以後著衫靚D, 影相唔水收腹, 雙下巴消失, BYE BYE肉同我BYEBYE........

不過睇返自己92磅時既相, 又好似真係瘦過頭, 我目標係100磅!!! 希望半年內可以實現!

o係呢樹開blog, 就係貪人多, 多d人睇著見証, 多d人可警惕自己.

不過我跑得好慢, 耐力唔夠, 每次只可跑幾K, 大家唔好笑我呀!

評分

查看全部評分

升級   17.95%

該用戶從未簽到

5-7-2009 元朗大球場 4K

本來今朝較左鬧鐘5:30AM起身, 諗住整個周日晨操第一GIG, 不過天公不做美, 而我又唔係好夠訓, 最後都係返去搵周公談心....

訓到9點幾, 之後出左去食野, 同埋買野, 本來只係打算買個SPORTY BRA, 點知最後仲買左件TEE同2對襪.

之後返屋企抖一抖, 4點幾見無咩陽光, 於是就出發去元朗大球場啦!

到左之後, 先跑左2圈半熱身(熱身都要2圈半......痴線架......)之後先正式開始做拉筋.

開始跑啦, 由於我係初哥, 現階段都唔會COUNT住自己時間, 只係會SET個目標距離俾自己去完成.

我初初都打算第一次.跑.....跑5圈算啦, 遲下再慢慢加上去啦, 頭2圈開始感到左腳有D唔自然....唔識形容, 又唔係痛, 好似好受壓咁, 唔係關唔關跑內圈既事呢?

跑到第4圈, 雙腳開始提唔起, 無乜力, 於是我完成左第5圈就到場邊做拉筋踢腿同飲水休息3分鐘.
之後, 發覺自己應該仲可應付到, 之後就SET多5圈俾自己做目標, 即係共10圈.

再次起跑後, 發覺之後左腳問題已消失左, 但橫隔膜就有少少痛, 到第7圈左胸仲突然勁痛, 痛到我成個人踎低左, 踎左幾十秒先識起返身, 跟住又再跑過, 最終, 我順利完成左10個圈啦!

其實我發覺自己既呼吸好無規律, 但又唔明點先係有規律既呼吸, 個人跑人死死下, 已再無力去諗點呼吸啦, 是但求其又口又鼻亂黎一通, 我相信如果我學識點呼吸, 我會跑得舒服好多.

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽 
開BLOG大吉 

恭喜恭喜 

add oil ar

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-6 16:58 發表
    I'm READY!" />" />fvhfgj

一切決定原自自己唔憤氣, 幾年前可以2個月瘦25磅, 點解而家唔唔可以?

我想以後著衫靚D, 影相唔水收腹, 雙下巴消失, BYE BYE肉同我BYEBYE........

不過睇返自己92磅時既相, 又 ...

恭喜豆豆媽開blog之喜, 加油呀, 我地會支持你架

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-6 16:59 發表
    先跑左2圈半熱身(熱身都要2圈半......痴線架......)之後先正式開始做拉筋.

其實我發覺自己既呼吸好無規律, 但又唔明點先係有規律既呼吸, 個人跑人死死下, 已再無力去諗點呼吸啦, 是但求其又口又鼻亂黎一通, 我相信如果我學識點呼吸, 我會跑得舒服好多.

2圈半熱身, 唔多架喇, 慢慢黎, 唔使心急
    呼吸方面, 其實都冇規定用口定用鼻, 話哂你都係初哥, 要慢慢習慣架喇

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽果然有keep fit之決心...
    咁快就開blog記低跑步日誌....
    跑步o既o野,切忌心急,慢慢加量...
    持之以恆,好快就能愈跑愈順、愈跑愈遠....
    加油~~~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

多謝速行兄同SUE姐鼓勵!
    SUESUE, 跑完2圈半我已無左半條人命 , 有一秒係想過放棄 , 不過見一場黎到, 死都頂埋佢囉

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽開blog之喜

升級   0%

該用戶從未簽到

都係個句..無限支持....

升級   0%

該用戶從未簽到

支持豆豆媽開blog~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-7-6 17:15 發表
    豆豆媽果然有keep fit之決心...
    咁快就開blog記低跑步日誌....
    跑步o既o野,切忌心急,慢慢加量...
    持之以恆,好快就能愈跑愈順、愈跑愈遠....
    加油~~~

我想心急都急唔黎啦, 生理上根本就應付唔到, 我會以自己能力可應付既範圍內慢慢加量架啦!
    Thanks!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 6/7/2009 17:15 發表

+ "fun"
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜開blog ... 元朗又多個跑友了...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 6/7/2009 17:15 發表

+ "fun"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-7-6 17:19 發表
    恭喜 豆豆媽開blog之喜,
    今日d分用晒明日補送賀禮....

7兄.等我tum佢入來大西北找你.....

升級   0%

該用戶從未簽到

+ "fun

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 喪Ken 於 2009-7-6 17:20 發表
    恭喜開blog ... 元朗又多個跑友了...

我夠係元朗囉...又唔見你咁對我

升級   17.95%

該用戶從未簽到

多謝各位靚仔加fun, 我會努力架啦