香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 豆豆媽
打印 上一主題 下一主題

豆豆媽之瘦身日誌

升級   17.95%

該用戶從未簽到

多謝曲奇ctse同埋nc ctse鼓勵, 尋日其實有少少唔服輸心態同埋極度不自量力......攪到今日周身骨痛........不過無可否認, 破左自己既目標, 真係好有滿足感架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-20 10:34 發表
多謝曲奇ctse同埋nc ctse鼓勵, 尋日其實有少少唔服輸心態同埋極度不自量力......攪到今日周身骨痛........不過無可否認, 破左自己既目標, 真係好有滿足感架hgj091" />" />" />" />hj

跑多幾次之後,就唔會周身骨痛........
不過...最初跑...千萬不要跑太多..跑傷左....咁樣有機會跑到討厭,以後唔再跑.
跑步的樂趣及興趣是需要時間去慢慢建立的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-19 22:35 發表
元朗大球場4K(第一次一口氣完成10圈)

原本星期三計劃放工去跑, 但到左放工既時候, 已覺得體力唔會應付到, 可能因為自己慣左唔食晏, 一到放工就好肚餓, 手腳又無乜力, 所以最終都係放棄左.......

休息左一星期 ...

豆豆媽加油~~
豆豆媽,小弟幾年前開始跑既時候減磅都減得幾快,如果跑步最主要目的係減磅,小分建議豆豆媽暫時唔好理個速度,放鬆慢跑,如果每次都跑到45-60min 效果應該會比較顯著~~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-20 11:30 發表

豆豆媽加油~~hgj091" />" />hj
豆豆媽,小弟幾年前開始跑既時候減磅都減得幾快,如果跑步最主要目的係減磅,小分建議豆豆媽暫時唔好理個速度,放鬆慢跑,如果每次都跑到45-60min 效果應該會比較顯著~~

多謝dee兄提點.....等我下次以時間為目標, 而唔係以圈數為目標

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-7-20 11:56 發表

多謝dee兄提點.....等我下次以時間為目標, 而唔係以圈數為目標

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜豆豆媽~完成目標 4K -> 10K 好大進步呀 !!!

每次定左target之後可以完成到, 真係好大鼓勵o架! 今次跑完10圈, 遲D可以再跑多D o架啦! 加油!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-7-20 13:44 發表
恭喜豆豆媽~完成目標 4K -> 10K 好大進步呀 !!!

每次定左target之後可以完成到, 真係好大鼓勵o架! 今次跑完10圈, 遲D可以再跑多D o架啦! 加油!!!

wingwing...
豆豆媽係由5個400m圈,進步至10個400m圈呀...

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-7-20 13:44 發表

係10個圈....唔係10k 呀.......我仲未有咁堅

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 20/7/2009 11:56 發表

當目標達到,就獎勵吓自己,再訂新目標,每次唔好太高,咁就有興趣繼續玩落去架嘞!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-20 10:48 發表

跑多幾次之後,就唔會周身骨痛........
不過...最初跑...千萬不要跑太多..跑傷左....咁樣有機會跑到討厭,以後唔再跑.
跑步的樂趣及興趣是需要時間去慢慢建立的.

還有,千萬不要跑太快,慢慢跑,不要急!

升級   17.95%

該用戶從未簽到

元朗大球場-55分鐘non-stop龜速跑6K

經過各位ching ctse指點, 我今日初初定既目標係non-stop慢跑30分鐘 之後再每次加5分鐘...

首先都係2圈半熱身再拉筋, 7:30準時起跑, 打算跑到8:00就收工
由於今次我唔係計圈數同速度, 所以我係比平時慢左起碼1/3, 仲慢過跑渣打果陣 不過咁樣反而仲好, 因為我可以keep到由頭都尾都係同一個速度(勁慢), 同埋呼吸十分穩定, 已經無出現扯蝦既情況
可能係我真係跑得太慢既關係, 跑到30分鐘我竟然一d都唔覺累, 於是我再訂多15分鐘俾自己, 睇下可唔可以啦 一路跑呀跑呀......我見parco爸已經收左工, 但我都唔理佢, 由佢等下我囉
我見隔離跑道有個太太行緊......但點解佢行都可以快過我既???? 我個心有d亂, 我係咪真係慢得過份左d呢, 我應唔應該跑快少少呢? 我內心不斷掙扎....但最後我都係決定維持住咁慢, 因為我知自己呢個時候加速一定應付唔到....

到8:15啦.....夠鐘啦......但我好似仲有少少力......於是就俾自己跑夠3個圈先收工啦, 最後8:25分完成15圈
我又有進步啦 下次一於non-stop跑夠60分鐘先得

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

有進步, 加油! 努力!
    唔洗心急, 等身體適應運動量.

升級   17.95%

該用戶從未簽到

退步了

今日o係酷熱天氣警告之下, 原本set個目標係45分鐘同最少10圈, 不過始終都敵唔過個天....
    一入到球場, 我以為自己上左大霧山, 成個場都濛查查, 個天仲要係粉紅色, 即係暴風雨好快又黎啦....
    首先2圈半warm up都無咩事, 到做完拉筋開始跑, 第3個圈已覺得係透唔到氣, 而溫度實在太高, 又一滴風都無, 真係最辛苦既一次囉...
    呢個時候已心知不妙, 唔會再同個天同埋自己鬥氣囉, 諗住跑到幾多就幾多, 唔會勉強, 反正仲有大把機會跑...
    今日最終只係完成到8個圈, 跑左30分鐘都唔夠, 唔合格呀!
    下次努力!

每月檢討
    唔經唔覺我個瘦身之旅已到左第5周啦, 係時候黎個小檢討:
    由第一次只可以連跑5圈, 到第四次可以連跑15圈, 進步都唔少呀, 不過離10k仲有好大段距離
    而我已經戒左飯, 咖啡同奶茶一個月啦, 而食量又減左好多, 但今日磅左, 只係輕過上個月大約5磅, 點解咁少既, 我真係唔明點解自己幾年前可以2個月瘦廿幾磅囉!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-2 22:45 發表
    而我已經戒左飯, 咖啡同奶茶一個月啦, 而食量又減左好多, 但今日磅左, 只係輕過上個月大約5磅, 點解咁少既, 我真係唔明點解自己幾年前可以2個月瘦廿幾磅囉!

豆豆媽, 要知道, 健康的減肥,
    係每星期減1-2磅, 你都算有成績, 唔使灰心既, 加油呀

升級   0%

難過

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-2 22:45 發表
    退步了
    今日o係酷熱天氣警告之下, 原本set個目標係45分鐘同最少10圈, 不過始終都敵唔過個天....
    一入到球場, 我以為自己上左大霧山, 成個場都濛查查, 個天仲要係粉紅色, 即係暴風雨好快 ...

就嚟打風, 今日酷熱天氣, 好悶熱, 出街行都成身汗, 妳堅持去跑步, 叻!
    減肥係漫長ge戰爭, 急不得, 減得太快好容易反彈, 減得太辛苦好容易放棄架!
    唔建議戒飯, 唔可能保持咁飲食習慣, 食唔飽會更想食嘢, 血糖低會暈.
    少糖, 少油, 少鹽, 少肉多菜, 每天兩份水果, 盡量唔飲凍飲, 都係可行的良好飲食習慣.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-8-3 00:16 發表

唔建議戒飯, 唔可能保持咁飲食習慣, 食唔飽會更想食嘢, 血糖低會暈.
    少糖, 少油, 少鹽, 少肉多菜, 每天兩份水果, 盡量唔飲凍飲, 都係可行的良好飲食習慣.

叮叮姐..你一言..勝我千萬句...

避開先..唔好有正面衝突...

升級   17.95%

該用戶從未簽到

sue ctse : 乜原來健康地減一星期只係輕1-2磅咋? 咁就屎得啦.......幾時先減到100磅
    叮叮噹 ctse : 我只係戒左飯姐, 但我有食米粉, 烏冬同意粉代替, 因為我係一個飯桶, 食飯一撈汁就一發不可收拾 而家我暫時都覺得OK呀, 食得唔多, 但又唔會好似以前咁好易肚餓, 可能個胃真係收窄左 少甜少油少鹽果D當然有注意啦, 但戒凍飲我諗唔掂啦, 本身個人熱底, 冷氣同凍飲先係我既好朋友

升級   34.67%

該用戶從未簽到

豆豆媽
    叮叮噹講得好啱,減肥唔急得,要慢慢來,適量運動+健康飲食先係長遠之計。加油啊!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

難過

原帖由 Parco爸 於 2009-8-3 09:15 發表
    叮叮姐..你一言..勝我千萬句...

避開先..唔好有正面衝突...

大家係女人, 同聲同氣, 又係減肥戰友, 接受意見的程度應該高少少.
    我都係分享自己經驗總結出來少少心得.
    Parco爸 有咩意見可以pm俾小妹.

升級   0%

難過

原帖由 豆豆媽 於 2009-8-3 09:38 發表
    sue ctse : 乜原來健康地減一星期只係輕1-2磅咋? 咁就屎得啦.......幾時先減到100磅
    叮叮噹 ctse : 我只係戒左飯姐, 但我有食米粉, 烏冬同意粉代替, 因為我係一個飯桶, 食飯一撈汁就一發不可收拾 而 ...

飯桶唔係問題, 撈汁......重要一發不可收拾先係死穴, 汁好肥架!
    食夠米粉, 烏冬同意粉, 夠飽就o.k.