香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 豆豆媽
打印 上一主題 下一主題

豆豆媽之瘦身日誌

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

對你已經好仁慈啦, 唔影佢正面同大特寫, 企後面懞懞地都幾新淨呀

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-8-26 17:25 發表

對你已經好仁慈啦, 唔影佢正面同大特寫, 企後面懞懞地都幾新淨呀

suesue知我用心良苦呢

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽有事相求,830可否借你隻人見人愛的parco玩半日,然後請佢食飽寶路再還番俾你..如果唔方便就退而求其次,你放parco爸數小時風,讓佢呼吸下自由空氣,好嗎?求求你~~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

衝出元朗 - 青山公路汀九段6k

之前parco爸同我講荃灣西鐵跑去汀九橋底, 只係6k多少少, 我見果樹原途風景秀麗, 於是就一口答應搵日去跑啦, 典知跑前果一日, 佢先同我講話唔係6k.....係8k先真 死啦, 我最盡都只可以跑5k, 剩低果3k行返黎咩...... 是但啦, 試左先算, 已有定隨時

掉頭既心理準備...

放工去左荃灣公園, 換好衫, warm跑都無做, 剩係做左幾下拉筋就開始跑啦.

今次我想嘗試跑快少少, 所以開始時唔再係用超龜速, 但去到2k多d開始唔掂啦, 雙腳勁無力, 都係要減返做超龜速啦

跟住再跑多幾百米, 真係頂唔住, 要休息一下, 灌左幾大啖水, 做左幾下拉筋, 大約休息左2分幾鐘, 之後就決定掉頭回程

回程全程都係hea, 對腳已經完全無力提唔起, 額頭d汗不斷流入雙眼, 好辛苦, 我已經拿住毛巾仔一路跑一路抹架啦, 唔通真係要戴head band大約到4k開始有好肚餓既

感覺, 到大約5k 心口突然好痛, 好想停低, 又驚一停會休克, 都唔知點好, 唯有暗住心口

繼續hea返去.....

Rider 12 試後感 :
    老實講, 感覺真係同我果舊對200幾蚊既無分別, 初初著時係feel到後踭位輕左, 但其實跑到咁上下都無特別感覺, 不過最少唔會著到唔舒服囉.

瘦日紀錄 :
    繼上星期因為食左飯而重左, 之後都警惕住自己一定唔可以再食飯, 今個星期終於可回落3磅 不過都係有排先到我既目標

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-3 14:58 發表
    額頭d汗不斷流入雙眼, 好辛苦, 我已經拿住毛巾仔一路跑一路抹架啦, 唔通真係要戴head band

小妹都有呢個煩惱.. 但呢度有位網友 suggest 茶凡士林在額頭眉毛 (總之所有 d 汗有機會入眼既位置)就可以解決
    我試過... 都幾 work.. 下次不妨一試

豆豆媽..未做 warm up 開始時就唔好咁快.. 覺得自己 warm up 0左再加快少少
    小妹勸你一句.. 唔好戒飯/碳水化合物既食物.. 跑步需要能量.. 而消脂既能量正正響食物度來
    你感覺肚餓就開始收腳... 時間上唔足夠開始去燃燒身體既脂肪
    再者... 你咁做會令你身體復原得好慢... 你跑少0左而少0左機會燒脂令你減肥進度慢0左
    夾硬跑又可能會令你受傷
    如果你因為上星期食多0左飯而咁快重0左..咁似乎之前減既唔係脂肪
    有做開運動無理由反彈得咁快...
    我勤力果陣個磅數不變, 但個個都話我瘦0左
    靠磅重了解 keep fit 既進度只可以作參考 ... 有機會用脂肪儀去 monitor 比較好

長跑長有

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-3 15:12 發表

小妹都有呢個煩惱.. 但呢度有位網友 suggest 茶凡士林在額頭眉毛 (總之所有 d 汗有機會入眼既位置)就可以解決
    我試過... 都幾 work.. 下次不妨一試

豆豆媽..未做 warm up 開始時 ...

多謝EE咁詳細既解釋 下次都等我試下茶凡士林先, 次次D汗都"業"眼, 好辛苦架嘛
    我其實係無戒碳水化合物架, 烏冬, 米粉意粉, 蛋糕, 面包都會照食, 我剩係唔食飯咁大把咋 因為每次食飯我都忍唔字撈好多汁, 愈多汁就愈好味, 攪到愈食愈多停唔到 但食湯粉果D因為本身有湯, 所以唔水撈汁, 變相就會食少左啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-3 15:34 發表

多謝EE咁詳細既解釋" />" /> 下次都等我試下茶凡士林先, 次次D汗都"業"眼, 好辛苦架嘛" />" />" />" />
    我其實係無戒碳水化合物架, 烏冬, 米粉意粉, 蛋糕, 面包都會照食, 我剩係唔食飯咁大把咋" />" /> 因為 ...

原來係咁... 你家煮既飯似乎好好味..令你胃口大開

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽, 呢條路好好跑, 沿路風景又好, 拍住拖跑就更加正啦
    有機會一齊跑下啦

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-3 15:36 發表

原來係咁... 你家煮既飯似乎好好味..令你胃口大開

簡直係攞我命 前晚食左 : 蠔油九菜花, 白勺蝦, XO 醬炒墨魚仔, 紫菜湯....... 死未  個 XO 醬炒墨魚仔......如果有飯就大件事啦.....

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-3 15:38 發表
    豆豆媽, 呢條路好好跑, 沿路風景又好, 拍住拖跑就更加正啦
    有機會一齊跑下啦

拍住拖跑其實都有唔好架, 就係我會太依賴佢, 平時我可以跑完5K先飲水同休息, 但尋日可能就係因為有人陪, 攪到3K就要停低.......
    下次我都想JOIN大家一齊跑, 你地跑16K, 我跑6-8K, 應該大家差唔多時間返到荃灣公園

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-3 15:43 發表

拍住拖跑其實都有唔好架, 就係我會太依賴佢, 平時我可以跑完5K先飲水同休息, 但尋日可能就係因為有人陪, 攪到3K就要停低.......
    下次我都想JOIN大家一齊跑, 你地跑16K, 我跑6-8K, 應該大家差唔多時間返到荃灣公 ...

我都好耐無跑街啦
    如果開始跑返都係6-8k試下先咋, 咁啱晒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-3 15:39 發表

簡直係攞我命" />" /> 前晚食左 : 蠔油九菜花, 白勺蝦, XO 醬炒墨魚仔, 紫菜湯....... 死未" />" />  個 XO 醬炒墨魚仔......如果有飯就大件事啦....." />" />

要唔要我幫下你手 ---- 食

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-3 15:51 發表

要唔要我幫下你手 ---- 食

若然食得咁開心,預埋我一份....

我就覺得,有人陪著你一齊跑...
    你的意志就會提高少少..
    因為你唔想與其他人的距離咁遠而會keep住跑囉....

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-3 16:34 發表

若然食得咁開心,預埋我一份....

我就覺得,有人陪著你一齊跑...
    你的意志就會提高少少..
    因為你唔想與其他人的距離咁遠而會keep住跑囉....

咁要睇下果個係邊個啦..... 今次變相我就太依賴囉

升級   17.95%

該用戶從未簽到

青山公路汀九段 -8k

今朝先落8號風, 預測今晚應該好涼爽, 唔好浪費左個咁好既機會, 一於放工去跑一轉!
    因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但唔知5k個位置, 所以都係跑6k )
    可能上次因為頭段放得較快, 令到3k位置已頂唔住要調頭, 所以今次我一開始就再放慢d, 頭2k都幾輕鬆, 到左汀蘭居位置開始有少少累, 但知道自己頂得住, 而去到上次個3k位置時, 又突然唔累, 仲落左一陣大雨, 於是我就繼續去, 目標係4k 汀九橋底調頭....
    o係往橋底途中, 仲打算去到影返張相做証俾柏高爸睇, 因為佢一定唔信我可以跑到果度
    o岩o岩到左橋底, 就見到柏高爸迎面黎緊, 二話不說當然飲返啖救命水先啦 之後就調頭回程啦...
    回程時感到自己愈來愈有力, 可能之前放慢左, 而加上落雨, 個人真係無咁累, 於是我就略為加速, 直到最後1k, 雙腳寬關節都有少少痛, 但我始終都可以完成我第一個non-stop既8K

跑後感 :
    聽EE話, 燃燒脂肪係需要能量, 而能量就係要食野, 我今次跑前個幾鐘食左2個面包,所以今次跑足8K都無肚餓. 下次跑前我都一定要打底先!

瘦身紀錄 :
    好穩定, 同上星期一樣無起跌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-16 00:02 發表
    青山公路汀九段 -8k

今朝先落8號風, 預測今晚應該好涼爽, 唔好浪費左個咁好既機會, 一於放工去跑一轉!
    因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但 ...

好野~ 豆豆媽可以完成 8k..
    加油丫.. 你慢慢加下加下就可以跑得愈來愈遠 gala~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

青山公路汀九段 -8k

因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但 ...

恭喜! 完成青公8k, 有上落斜, 進步左喎!
    跑步前係要早少少食

升級   17.95%

該用戶從未簽到

多謝ee同叮叮噹
    我都估唔到自己可以完成到8K, 我好希望2個月後可以跑到10K
    到我可以跑到10k, 我先會開始玩計時間
    2個月後應該會涼好多, 到時我都會跑密dd 呢期太熱, 都keep唔到一個星期跑一次

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

豆媽, 加油呀, 等你2010年一齊出戰

升級   0%

該用戶從未簽到

青山公路汀九段 -8k

因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但唔知5k個位置, 所以都係跑6k )
    可能上次因為頭段放得較快, 令到3k位置已頂唔住要調頭, 所以今次我一開始就再放慢d, 頭2k都幾輕鬆, 到左汀蘭居位置開始有少少累, 但知道自己頂得住, 而去到上次個3k位置時, 又突然唔累, 仲落左一陣大雨, 於是我就繼續去, 目標係4k 汀九橋底調頭....
    o係往橋底途中, 仲打算去到影返張相做証俾柏高爸睇, 因為佢一定唔信我可以跑到果度
    o岩o岩到左橋底, 就見到柏高爸迎面黎緊, 二話不說當然飲返啖救命水先啦 之後就調頭回程啦...
    回程時感到自己愈來愈有力, 可能之前放慢左, 而加上落雨, 個人真係無咁累, 於是我就略為加速, 直到最後1k, 雙腳寬關節都有少少痛, 但我始終都可以完成我第一個non-stop既8K

跑後感 :
    聽EE話, 燃燒脂肪係需要能量, 而能量就係要食野, 我今次跑前個幾鐘食左2個面包,所以今次跑足8K都無肚餓. 下次跑前我都一定要打底先!

瘦身紀錄 :
    好穩定, 同上星期一樣無起跌

豆豆媽一定係食左柏高爸既菠蘿三兄弟啦, 當日430佢都係靠佢地先跑到入屯門架咋!!

你而家可以跑到呢個路程, 咁我地下次約跑應該可以叫埋你一齊反啦~