香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

晨跑後的飲食

升級   90%

該用戶從未簽到

小妹最近終於的起心肝朝早跑啦, 但發覺跑完異常肚餓, 似食多左野,
唔單止咁, 睇唔少文章都話, 盡量等兩個鐘先食野, 但我平時都仲可以遲食, 晨早跑完特別肚餓...
有咩方法可以解決呢個問題呢?
+1 0
上一篇︰新手 OCM 報到下一篇︰TOM - 的隨筆日誌 !

升級   2.11%

該用戶從未簽到

其實運動後幾時進食都無問題(條腸運動後吸收率比平時高20%左右)
只要控制到全日既卡路里總吸收<支出就沒問題或者你要控製個早餐的份量

建議你晨跑步隔30-45min先飲一杯豆奶/吃一個蘋果
2小時後再食少少野,如一包小餅乾

如果真係頂唔住等唔到2小時
你可以等30min沖好涼,就吃一個7分飽的早餐(即是吃平時早餐份量的7成)
計番條腸吸收多/快左,你都冇吸收多左

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 catalyst 於 2009-7-8 10:21 發表
其實運動後幾時進食都無問題(條腸運動後吸收率比平時高20%左右)
只要控制到全日既卡路里總吸收<支出就沒問題或者你要控製個早餐的份量

建議你晨跑步隔30-45min先飲一杯豆奶/吃一個蘋果
2小時後再食少少野,如一包小餅乾

如果真係頂唔住等唔到2小時
你可以等30min沖好涼,就吃一個7分飽的早餐(即是吃平時早餐份量的7成)
計番條腸吸收多/快左,你都冇吸收多左

建議你晨跑步隔30-45min先飲一杯豆奶/吃一個蘋果 <-- 好, 試試先, 唔該哂!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-7-8 08:50 發表
小妹最近終於的起心肝朝早跑啦, 但發覺跑完異常肚餓, 似食多左野,
唔單止咁, 睇唔少文章都話, 盡量等兩個鐘先食野, 但我平時都仲可以遲食, 晨早跑完特別肚餓...
有咩方法可以解決呢個問題呢?

我晨跑完番屋企沖涼換衫再搭車番到公司附近先買早餐食...時間上真係差不多過左2hrs嚕! 如果跑完之後特別肚餓, 可以o向屋企食個生果, 番到公司先買麥包食呀 !

e.c. 咁積極~日子有功一定會見成效! 支持你

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-7-14 09:52 發表

我晨跑完番屋企沖涼換衫再搭車番到公司附近先買早餐食...時間上真係差不多過左2hrs嚕! 如果跑完之後特別肚餓, 可以o向屋企食個生果, 番到公司先買麥包食呀" />" /> !

e.c. 咁積極~日子有功一定會見成效 ...

多謝wing wing, 今朝努力令自己唔好食野住, 整左支烏龍茶飲, 即係跑完過左大約個半鐘先食野... 希望我成功啦, 不過朝早跑完個人真係好醒神, 瘦唔瘦真係其次, 身體健康, 就人都靚d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-7-15 15:27 發表

多謝wing wing, 今朝努力令自己唔好食野住, 整左支烏龍茶飲, 即係跑完過左大約個半鐘先食野... 希望我成功啦, 不過朝早跑完個人真係好醒神, 瘦唔瘦真係其次, 身體健康, 就人都靚d

犀利呀~e.c. 起到身已經係一個好開始! 如果注意飲食,相信好快可以見成效!