香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   25.9%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 tomde 於 2009-8-16 15:54 發表
[而"停雲慢步"兄亦都係我今日見到既唯一......./quote]

西沙公路素來較少人幫襯的, 來來回回都是那數張熟悉的臉孔, 不及城門河吐露港那麼多人來人往, 但遊走在西沙時足下光景綠意盎然就適意得多.

待下回有機遇上, 你住將軍澳, 我居馬鞍山, 不若約日在大網仔迴旋處起步來回東霸共28km.

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 停雲慢步 於 2009-8-17 12:18 發表
    [quote]原帖由 tomde 於 2009-8-16 15:54 發表

登錄/註冊後可看大圖

[而"停雲慢步"兄亦都係我今日見到既唯一......./quote]

西沙公路素來較少人幫襯的, 來來回回都是那數張熟悉的 ...

"停雲慢步"兄,你既提意的確唔錯,但你既速度很高,我真的不敢與你一起跑!!
    我只可開慢車...快唔得去邊...恐怕未到3K已見唔到你既尾燈了!!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Tom,
    Thank you your encouragement
    原帖由 tomde 於 2009-8-17 10:09 發表

Mike兄,
    其實可能係我比較早出發,及後部份既路線有點樹蔭既關係, 所以先支持到,另一方面,我根本就無得選擇..
    因為都返唔到轉頭,暫時我都應付唔到回頭既長距..... ..唯一比較短的路就係向前走......不過當我入到 ...

升級   78.4%

該用戶從未簽到

好高興今晚喺運動場遇到ching, 大家都要加油!

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年8月17日 / 20:50
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 12K (6:10/K)
    天氣狀況: 28-32C / 濕度 : 81%  
    裝備: 背心 / Mizuno Wave Spacer R4 / Garmin 305

升級   29%

開心

原帖由 Terence86 於 2009-8-18 00:21 發表
    好高興今晚喺運動場遇到ching, 大家都要加油!

Terence兄,
    我都很高興與你相認!下次有機會運動場一齊練習啦!!

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年8月18日 / 19:36
    地點: 斧山道運動場
    原目標: Tempo 15K (400F+100S x30)
    天氣狀況: 大致多雲,亦有幾陣雷雨 / 28-32C / 濕度 : 85 %
    裝備: 背心 / Mizuno Wave Spacer R4 / Garmin 305

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 187# 的帖子

Tom ching  好勤力, 但如果有傷便要休息. 長跑是急不來的.  

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年8月19日 / 20:32
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 12K (6:10/K)
    天氣狀況: 28-33C (29C) / 濕度 : 80%  

升級   29%

開心

原帖由 arnold 於 2009-8-19 13:38 發表
    Tom ching  好勤力, 但如果有傷便要休息. 長跑是急不來的.  

知道,應該係時候要再調節一下操練了............

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年8月20日 / 19:37
    地點: 九龍灣運動場
    原目標: Interval (400+200 x5set)
    天氣狀況: 28-33C (29C) / 濕度 : 78%  

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-20 01:09 發表

知道,應該係時候要再調節一下操練了............

同意,如果有傷,一定要好好處理,不然,後患可大可少

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Tom, How are you? Long time not hearing you from blog. How up your injury?

升級   73.33%

該用戶從未簽到

Tom Ching 你無野吖嗎 ?

升級   29%

開心

Mike 兄, coxswain 兄,
    兩位師兄有心, 近幾日其實都有上,只不過係小出Post,
    因為暫停左幾日操練,觀察一下對腳,在停操下有無好轉及其他變化...
    基本上好似好DDDD.... 但又好似差不多,今晚會再落場試試...
    其實都有D擔心黎緊十月比賽,因為都係腳患問題,怕到時會令自己失望,
    自己估計頭30K應該可以頂到,之後可能會越來越痛...唯有發揮香港精神啦!!
    大家放心,我係唔會咁易放棄的!! 大家一齊加油啦!!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Tom兄:
    您腳患未癒,真希望Tom兄腳患能於比賽前好轉。Tom兄有沒有定下比賽方案?因應自已比賽前的狀態,訂定跑速分配。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-1 09:09 發表
    因為暫停左幾日操練,觀察一下對腳,在停操下有無好轉及其他變化...
    基本上好似好DDDD.... 但又好似差不多,今晚會再落場試試...
    其實都有 ...

希望Tom兄早日康復!

升級   73.33%

該用戶從未簽到

Tom兄,
    一齊加油, 祝你比賽順順利利 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-1 09:09 發表
    其實都有 ...

tom 兄....覺得對腳好番少少又去跑..
    只會令傷勢惡化...傷患一發不可收拾

倒不如你睇下醫生, 確定0左咩事才繼續訓練

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-1 16:26 發表

tom 兄....覺得對腳好番少少又去跑..
    只會令傷勢惡化...傷患一發不可收拾

倒不如你睇下醫生, 確定0左咩事才繼續訓練

暫時不妨去做做Eliptical,單車,游泳等non-contact的aerobic exercise,保持fitness但給腳有些時間養傷。