香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

練習日期及時間: 2009年7月15日 / 20:00
    地點: 將軍澳澳景路上斜訓練團跑
    原目標: Easy Run 改為 奪命斜訓練跑 (希望進步小小)
    天氣狀況: 天氣炎熱  28C / 濕度 : 89 % (吹和緩東風)
    裝備: 背心 / Nike Zoom Air / Garmin 305

升級   0%

該用戶從未簽到

tom 進步神速,繼續努力!邁向sub 9!
    另外你寫d野好傳神,繪聲繪影,好勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   29%

開心

chairman ching, 多謝支持,睇我個blog!! 其實都無諗過會有人有興趣睇我長篇大論的!!
    今晚雖然PB,但仍追你唔到!! 期望十次後可追平你!! (希望你第十次暗中讓賽比我追平啦!)

升級   0%

該用戶從未簽到

Tom 加油呀~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-15 02:30 發表
    練習日期及時間: 2009年7月14日 / 22:59
    地點: 將軍澳港鐵站對面馬路單車徑
    原目標: Tempo Run : 400(Fast)(1:54) + 100(Slow)(57") X 20組
    天氣狀況: 天氣炎熱 27-31C / 濕度 : 85 % (吹和緩至清勁東至東南風)
    ...

ching, 你這個訓練應該算是interval而不是Tempo RUn.
    Tempo Run 的定意可以在這裡找到 http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-267--11909-0,00.html

升級   29%

開心

佐治男孩 ching 你好,
    其實我都唔係好懂得認真去分Tempo 定係Interval, 但比你講一講後,真的翻閱一些資料, 以及看看你給我的weblink,
    的而且確,當日的小弟的練習係應該是tempo run 的方法吧. 不過我都係半桶水,如果有任何錯誤,多多體諒!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-16 02:50 發表
    chairman ching, 多謝支持,睇我個blog!! 其實都無諗過會有人有興趣睇我長篇大論的!!
    今晚雖然PB,但仍追你唔到!! 期望十次後可追平你!! (希望你第十次暗中讓賽比我追平啦!)

其實睇你既blog,都知道你平日經常練跑,只要你練既方法正確,相信你唔駛好耐就可以快我好多 ~~ 當然我都會努力,雖然呢排跑少好多,但昨晚都幸運地PB,都好開心。希望大家長PB長有!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-16 15:28 發表
    其實我都唔係好懂得認真去分Tempo 定係Interval, 但比你講一講後,真的翻閱一些資料, 以及看看你給我的weblink,
    的而且確,當日的小弟的練習係應該是tempo run 的方法吧. 不過我都係半桶水,如 ...

無問題,大家研究研究一下。在下是在囯外開始練跑,在非洲和歐美,tempo run通常有幾種練法:
    Jack Daniels 派: 短一些和快一些,最optimized是大概20分鐘左右(沒有break),如果想練長一點,可以跑3到4x1600到3200m,1分鐘break,速度大概比十k比賽速度慢一點
    Pfitzinger 派: 長一些和慢一些。warmup 加 8k到11+k + cooldown,用15k到半馬的比賽速度來跑。

看了一些資料,好像香港跑手有不同的tempo 練法。在下是比較多用Pfitzinger 法,進步是幾明顯的。囯外的tempo run,是用來增強身體Lactate threshold,所以太短和不對的速度,效果就沒有這麽好了。

400 (或其它的)interval主要功能是練 VO2 Max,對Lactate Threshold幫助較少.

升級   29%

開心

多謝你的指導及意見,唔同人有唔同既方法,你提議既Pfitzinger 派(長一些和慢一些),我都好想試下,因為我喜愛慢一點!
    不過有點唔明白既地方, 就係點樣warmup 加 8k到11+k + cooldown <== 即係? Total 分幾多組? 及有無break架?
    可唔可詳細一點講解呢?請多多指教!!

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月17日 / 06:00
    地點: 將軍澳運動場外圍
    原目標: Interval (7mins 1K+Rest)
    天氣狀況: 天氣酷熱  28C / 濕度 : 82 % (吹和緩偏東風)
    裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 71# 的帖子

Tom

下次我又試下衝1k先~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-17 09:39 發表

多謝你的指導及意見,唔同人有唔同既方法,你提議既Pfitzinger 派(長一些和慢一些),我都好想試下,因為我喜愛慢一點!
    不過有點唔明白既地方, 就係點樣warmup 加 8k到11+k + cooldown  

Tom師兄,我跑的Pfitzinger類Tempo Run是不分組的。我在星期二剛跑了一次Tempo Run,是這樣的:
    熱身跑了大概6k,去了一個廁所,喝點水,然后就跑了8k的Tempo Run,跑完馬上跑了5k多的cooldown
    熱身跟cooldown可長可短。在下步入中年,需要較多的熱身。而且採用高哩數訓練,所以跑多一些。

我認識另外一些在囯外的跑友,是用Jack Daniels類Tempo Run,擧個例,大概可以是這樣:
    熱身跑幾k,跑3200米,1分鈡jog, 跑3200米,跑幾k Cool Down.

Pfitzinger類Tempo Run的速度大概是在15k到半馬的比賽速度。(可看他的書:Advanced Marathoning)
    Jack Daniels類Tempo Run的速度要看他書上的表。(可看他的書:Daniels' Running Formula)

但是rule of thumb是用你全力跑一個小時比賽時的速度。

跑Tempo Run是練Lactate Threshold.  若果跑一組組的interval(e.g. 8x800, 6x1k, etc) 是練VO2 Max. 兩種訓練都重要,但最好是在適當的時候練,才能事半功倍。

大部份在美囯波士頓全馬的Qualifiers都是用Pfitzinger或是Jack Daniels的方法。我覺得這兩本書很值得一看。

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Tom Ching開blog大吉

升級   29%

開心

原帖由 火仔11 於 2009-7-17 11:18 發表
    Tom

下次我又試下衝1k先~

火ching,
    你慢衝都一定快過我快衝啦!!" />" />

原帖由 慢子 Wilson 於 2009-7-17 12:12 發表
    恭喜Tom Ching開blog大吉

慢子 Wilson ching,
    你好,多謝光臨,多多支持!!

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-17 11:45 發表

Tom師兄,我跑的Pfitzinger類Tempo Run是不分組的。我在星期二剛跑了一次Tempo Run,是這樣的:
    熱身跑了大概6k,去了一個廁所,喝點水,然后就跑了8k的Tempo Run,跑完馬上跑了5k多的cooldown
    熱身跟cooldown ...

George ching,
    多謝你既解釋, 現在應該明白好多, 我將會在下星期試下你介紹既方法!!
    但會有少量更改, 先跑2.5K熱身, 7K Tempo Run 後加 2.5K cool down, 可否這樣改動呢?
    等我適應下再調節...

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月17日 / 20:28
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run (Around 6:10/K )
    天氣狀況: 天氣酷熱  30C / 濕度 : 68 % (吹和緩西至西北風)
    裝備: 背心 / 某牌子A貨鞋(以下就稱為A仔啦) / Garmin 305

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-17 23:56 發表
    練習日期及時間: 2009年7月17日 / 20:28
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run (Around 6:10/K )
    天氣狀況: 天氣酷熱  30C / 濕度 : 68 % (吹和緩西至西北風)
    裝備: 背心 / 某牌子A貨鞋(以下就稱為A仔啦) / G ...

Tom ching, 難道你幾年前去夜店開P時一時不慎就搞出了一個女兒

我非常同意鞋一定要好的。我省錢的方法是每次大減價時就會買好幾雙!不減時就不買。年中真省了不少的。

升級   73.33%

該用戶從未簽到

Tom ching,
    好勤力呀, 早晚一課, 仲係 10 k.
    我今日放左工,攰到訓左三個鐘
    + oil ar

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-18 00:30 發表

Tom ching, 難道你幾年前去夜店開P時一時不慎就搞出了一個女兒

我非常同意鞋一定要好的。我省錢的方法是每次大減價時就會買好幾雙!不減時就不買。年中真省了不少的。

我都好少泡夜店......好采小雞唔係運動場,如果唔係,返到屋企實比佢扭耳仔!!
    香港既運動舖真係好少大減價架...每次都係減得小小......

原帖由 coxswain 於 2009-7-18 01:53 發表
    Tom ching,
    好勤力呀, 早晚一課, 仲係 10 k.
    我今日放左工,攰到訓左三個鐘
    + oil ar" />" />

我都係死頂咋....今朝起身對腳勁攰!今晚都未知跑唔跑好,天氣又唔係幾好,個風又好似好接近..
    你都唔好偷懶呀,加油呀!!