香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-18 08:59 發表
我都係死頂咋....今朝起身對腳勁攰!今晚都未知跑唔跑好,天氣又唔係幾好,個風又好似好接近..
你都唔好偷懶呀,加油呀!! ...

好彩卒之有跑到
大家都加油呀

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 coxswain 於 2009-7-18 23:59 發表

好彩卒之有跑到
大家都加油呀

打風了,大家跑得如何呢?

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

練習日期及時間: 2009年7月18日 / 18:44
    地點: 將軍澳運動場外圍至調景嶺
    原目標: Long Slow 22K (5:29-6:10/K)
    天氣狀況: T3 天陰,有狂風大雨  24-28C / 濕度 : 90 %
    裝備: 背心 / 水樽腰袋 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

今日返工時直到中午四點幾多既天氣超酷熱,而且空氣既質素都同樣超差...呼吸都感覺有點困難,如果仲叫我跑,
    我相信真係未必頂得住.原先都有諗過今晚先練長課,但今晚估計會打成風,因此就唯有決定係六點開始練習...
    其實落樓時,都撞正橫風橫雨,但都係果句,既然決定左又計劃好,就要堅持!
    話雖打緊風,但空氣既質素反而比中午時大大不同,好清爽,溫度又適中,認真正!!雖則天氣情況好理想跑,
    但就要務著比小雞"丙"完一大輪先落得樓,##$%%&&&*&&##....打風呀仲出去跑!!唔知其他ching/ctse會唔會有共鳴呢?

今晚既Target係慢跑長課22K,大約每公里5:29-6:10之內,其實呢排真係日日都好攰,返工都無精神,我諗可能仲未適應到這樣操練法,
    又可能根本呢個Plan係唔適合我,都要諗諗有無需要重新調整一下黎緊既Schedule,再咁落去,真係唔得掂...
    講返今日練習,做跑前拉筋先做了20分鐘,而且仲係雨中做,有小小涼,直到開跑時竟然雨停了,真係時間剛剛好!!
    就係咁,我就係一個舒適既環境跑足全程,頭尾兩公里warm up/cool down跑,以及第13K補水,所以時間會再慢D..
    今日對腳認真唔掂,跑到頭十公里,已經見痛,膝頭痛到落腳板,都唔知係跑姿問題,定係對新鞋問題,
    結果係點,當然又係反面教材,忍到尾,跑到尾! 又係好奇怪,真係無論任何時候,都會見到有人跑步!!連打風也不例外...
    返到家,條肥腰好痛,可能係個水樽腰袋太緊,整到損左幾條大痕..仲流血添......有時間都係找過另一款好D先得....

以下是今晚既每程時間:
    第01公里 6:08.62 (Warm Up)
    第02公里 5:32.12
    第03公里 5:18.83
    第04公里 5:29.14
    第05公里 5:46.78
    第06公里 5:37.71
    第07公里 5:54.35
    第08公里 5:41.07
    第09公里 5:50.67
    第10公里 5:45.06
    第11公里 5:49.61
    第12公里 5:56.43
    第13公里 6:38.93 (Water)
    第14公里 5:52.85
    第15公里 5:56.23
    第16公里 5:48.41
    第17公里 5:57.31
    第18公里 5:50.09
    第19公里 5:56.47 (Water)
    第20公里 5:46.26
    第21公里 5:56.50
    第22公里 5:54.15
    第23公里 5:25.52
    第24公里 6:59.09 (Cool Down)

升級   0%

該用戶從未簽到

好勁呀,打風都照跑!
    不過如果腳痛就真係要忍下腳喇 ~~
    另外見到頭段(3-4K)d時間都好快下,下次可以試下全程keep住大約一個速度 ~~~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-19 01:31 發表
    原目標: Long Slow 22K (5:29-6:10/K)
    天氣狀況: T3 天陰,有狂風大雨  24-28C / 濕度 : 90 %
    裝備: 背心 / 水樽腰袋 / Asics Gelfeath ...

Tom ching, 打風都跑24k,真犀利! 以你的熱誠,你很快一定進步神速的!

升級   29%

開心

原帖由 =chairman= 於 2009-7-19 01:41 發表
    好勁呀,打風都照跑!
    不過如果腳痛就真係要忍下腳喇 ~~
    另外見到頭段(3-4K)d時間都好快下,下次可以試下全程keep住大約一個速度 ~~~

Chairman, 我唔敢keep住頭幾K既時間,因為怕之後keep唔到自己既target時間之內..
    因為這個星期疲態盡現... 而且對腳既毛病又黎....

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-19 02:14 發表

Tom ching, 打風都跑24k,真犀利! 以你的熱誠,你很快一定進步神速的!

George ching,
    我有腳患,恐怕未必再堅持到....可能真係要操小D先得....

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-19 02:21 發表

Chairman, 我唔敢keep住頭幾K既時間,因為怕之後keep唔到自己既target時間之內..

我有腳患,恐怕未必再堅持到....可能真係要操小D先得... ...

若有傷患危險,可以暫停Interval.Interval跑是最容易引起受傷和需要最多recover time的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-19 01:31 發表
    裝備: 背心 / 水樽腰袋 / Asics Gelfeath ...

Tom

你真係好勤力

升級   56%

該用戶從未簽到

tom ching
    如果跑將軍澳運動場外圍至調景嶺
    可以試下掉低支水係運動場
    每跑完一圈, 經過運動場, 就飲啖水
    咁就唔洗帶水跑咁辛苦

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-19 02:31 發表

若有傷患危險,可以暫停Interval.Interval跑是最容易引起受傷和需要最多recover time的.

你既建議都唔錯!可能loading 大既練習真要就一就先得!

原帖由 火仔11 於 2009-7-19 09:10 發表

Tom

你真係好勤力" />" />" />" />

火ching,
    我唔可以偷懶架, 我講過,底差就要將勤補絕,除非對腳有事啦,否則都會盡量練既....

原帖由 finewong 於 2009-7-19 09:26 發表
    tom ching
    如果跑將軍澳運動場外圍至調景嶺
    可以試下掉低支水係運動場
    每跑完一圈, 經過運動場, 就飲啖水
    咁就唔洗帶水跑咁辛苦

finewong ching,
    其實有時我都會放係運動場外圍某D隱蔽地方,但昨晚,我怕跑跑下隨時打8號,
    運動場關門取唔返支水......因此我就帶住佢跑,安心D!
    多謝你既經驗分享!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-19 02:21 發表

哎呀 ~ 你誤會左我的意思添 ~~
    我係覺得如果你練LSD的話,頭幾K放得太快會影響後段的表現,所以建議keep住一個全程均速來跑 (eg 5:40-6:00/K)

升級   29%

開心

原帖由 =chairman= 於 2009-7-19 12:12 發表

哎呀 ~ 你誤會左我的意思添 ~~
    我係覺得如果你練LSD的話,頭幾K放得太快會影響後段的表現,所以建議keep住一個全程均速來跑 (eg 5:40-6:00/K)

Chairman ching,
    唔好意思,誤會左你既意思添!!  其實我都希望盡量keep住一個慢既步速,可能要入返運動場練,就比較容易D控制步速..
    跑街實在有太多變化....

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月20日 / 20:56
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 10K (6:10/K)
    天氣狀況: 大致天晴,天氣炎熱,吹和緩東南風 27-32C / 濕度 : 89 %
    裝備: 短袖Tee / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

昨日係回氣休息星期日,並沒有進行任何操練!但今日返到公司仍然超攰,繼上星期既體力透支,順延落今個星期,
    今日仲有D鼻水和周身酸痛,相信今個星期都係凶多吉少... 直到中午仍心大心細,究竟今晚應否停操呢?這個疑問...
    就咁就拖過了一個長命既會議而直到收工時間...結果又講左一個大話"呃"自己,就係快D去跑,出一身汗,會精神D架...
    如是者,就"呃"左自己落場跑了...好采今日係Easy Run嗟!!

一如已往,為左平均雙腿承受到既壓力,採取頭五公里順圈跑,尾五公里逆圈跑!而第一及尾圈就更慢WarmUp及CoolDown跑!
    今晚運動場都算有D風,唔算太熱!不過個場真係好多人,應該係好多游人(唔係跑,而係游黎游去一家大細既朋友),
    其實運動場都有好多作用,有情侶拍拖,有合家歡既一家大小親子團,有老亦老嫩,有學生,年青朋友及真正跑步既人.
    這是大家茶餘飯後的慣性節目,不過無論甚麼人使用也好,最緊要守運動場既規則,唔好橫衝直撞!!

唔知係唔係今日抱住一個放鬆既心情去跑,因為要放鬆個人既關係,有點隨意及隨心,導至每公里既時間都有很大偏差.
    而第十公里其中一部份更因為有個跑手突然地從後加速,使抑制左9K沉悶壓力既我,一下子釋放出來,與他鬥足四百米.
    結果係點,你地自己估啦....

最後結論,跑完真係一身鬆晒!有時跑步真係可以鬆弛神經,好多好處的!!不過如果真係有病就要休息!唔好勉強!!

以下是今晚既每程時間:
    第01公里 5:27.31 (Warm Up)
    第02公里 6:00.29
    第03公里 6:34.70
    第04公里 6:21.34
    第05公里 5:57.13
    第06公里 5:48.90
    第07公里 5:43.55
    第08公里 5:25.58
    第09公里 5:44.78
    第10公里 4:45.55
    第11公里 7:43.08 (Cool Down)

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-21 00:44 發表
    天氣狀況: 大致天晴,天氣炎熱,吹和緩東南風 27-32C / 濕度 : 89 %
    裝備: 短袖Tee / Asics Gelfeather GS / Garm ...

Tom ching, 如果很不舒復的話,休息一天會比較好.如果只是有點鼻水,那就看情形了.請保重啊

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-21 01:45 發表

Tom ching, 如果很不舒復的話,休息一天會比較好.如果只是有點鼻水,那就看情形了.請保重啊

多謝你的提點! 如果真係很不舒復的話,我就可能真係無奈地休息的!! 不過唔知係唔係有好多愛長跑的朋友都好似我咁...
    有時明知自己身體響了警號,仍然很固執地繼續練...結果會導致新傷變成舊患 , 其實有時休息下都係應該既...

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-21 00:44 發表
    裝備: 短袖Tee / Asics Gelfeather GS / Garm ...

尋晚我都喺運動場入面跑。你應該喺最外圍逆線跑嘅人。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-21 09:12 發表

多謝你的提點! 如果真係很不舒復的話,我就可能真係無奈地休息的!! 不過唔知係唔係有好多愛長跑的朋友都好似我咁...
    有時明知自己身體響了警號,仍然很固執地繼續練...結果會導致新傷變成舊患hc ...

可能真喺需要休息吓,停跑幾日。

升級   29%

開心

原帖由 WPHo 於 2009-7-21 09:33 發表

尋晚我都喺運動場入面跑。你應該喺最外圍逆線跑嘅人。

WPHo ching,
    eee...應該係,通常我都會順圈跑最外線...逆圈跑最外線以外的線,因為唔想block到正常順圈既跑手,及遵守場內既規則!
    唔好意思呀,可能昨晚人太多,認唔到你呀!! 下似大家再相認啦!!

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-21 10:11 發表

WPHo ching,
    eee...應該係,通常我都會順圈跑最外線...逆圈跑最外線以外的線,因為唔想block到正常順圈既跑手,及遵守場內既規則!
    唔好意思呀,可能昨晚人太多,認唔到你呀!!" />" />hjfgchdf 下似大家再相認啦!!hgjg ...

喺第三線跑到死吓死嘅就喺我啦。

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月21日 / 19:43
    地點: 斧山道運動場
    原目標: Fartlek 8K
    天氣狀況: 大致天晴,天氣炎熱,吹輕微至和緩東南風 27-32C / 濕度 : 86 %
    裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305