香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

練習日期及時間: 2009年8月3日 / 20:25
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 11K (6:10/K)
    天氣狀況: T1  
    裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

今日帶著小許疲態兼沉重既身體,去跑這課應該要輕鬆一點的課,可能自己長期睡眠不足,體內的疲倦一點一滴累積,
    總覺得這些應該用作回復狀態輕鬆容易走的路,越來越不易走.

今晚一號風球,天氣清爽,一邊跑一邊受著陣陣強風迎面吹著!雖然舒適,但風阻甚大.總比炎熱天好吧!
    今天沒有甚麼特別的可說,不過今日又在運動場上撞到Renee及Alan,佢地今次比我早到,看來他們已對這項運動已認真起來,
    因為他們比之前早到,及態度認真了,衣著也一樣比前認真,見到他們又諗起自己都要鞭策自己,唔可偷懶吧.
    我承認,我並不是一個跑得快及天生的一個好跑手,但無可否認,我會因為自己先天既不足,跑步知識既貧乏,
    而認真和努力去惡補及勤力練習.其實有時見到D師兄師姐成績好好,真係好利害,都會諗下自己有無可能做得到,
    不過想得多有何用,將勤補綴才是我的態度.今日做唔到未必聽日都做唔到,唯有一步一步前進啦...
    希望各師兄師姐都一齊加油啦!

小雞成日問我,你寫左Blog都好似無人睇既,又無人回應... 我通常都唔會出聲,因為唔識回應.
    其實唔緊要啦,無人睇都無辦法啦,起嗎比自己比人地知到,Tom:原來你仲係到默默耕耘的,仍然存在架!!(又黎呀Q精神)

以下是今早每公里既分段時間:
    第1K 6:00.05
    第2K 6:16.74
    第3K 6:16.86
    第4K 6:09.32
    第5K 6:13.65
    第6K 6:05.78
    第7K 6:07.89
    第8K 6:28.77
    第9K 6:00.61
    第10K 6:20
    第11K 6:30.56

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年8月4日
    地點: 斧山道運動場
    原目標:
    天氣狀況: T3  
    裝備:

今日原本係上斧山跟宇宙集訓,但人算不如天算,自己臨陣退縮.
    其實日曬雨淋腳患都應該不會影響到我的,點知我最怕的事發生了:今日回到公司後就開始身體不適,
    而且仲肚屙左好多次,腳仔都軟了,人也沉了,意志都埋沒了...這個狀態延續到中午飯後,而戰友S亦給了速治O給我,
    之後情況得了改善,雖然回復了小許意志,但直到放工時才最後決定今日自己暫停練習,唔去運動場而改去看醫生.
    其實這課集訓,一向都是好期待的,因為可以吸收到新事新法,亦都可以培養鬥志.
    因此今晚未能出席,真有點無奈及可惜.不過我亦唔想污染運動場,另一方面,我個膝蓋亦都可以休息一下,都係一件好事!
    今晚真要早點休息,大家晚安了!

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 141# 的帖子

你可以話給小雞知,你的Blog好多人看,(成千幾人[次]),雖然少D人回應. 正面的去想,是因為你寫好詳細,大家一看便明,所以很少回應lor!

長跑長有, 長寫長有, 口吾好俾佢停!

By the way, who is 小雞 - 你的腰包?

升級   99.67%

奮鬥

回復 128# 的帖子

"今日再接再厲再test一下街坊既禮貌回應度,今日比上次好得多,對象大約13-14人,有8-10人有回應早晨,
    而且今次亦見返上次既街坊,比上一次更熱情,感覺人間溫暖! 我諗再試多幾次會更好效果!!
    今次TEST有開心既地方就係可以令到一D凶猛外表既伯伯都有回應,反之有好多25-35歲既組別係最無禮貌既一群"

Tom 兄, 你都好科學口下!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-5 00:08 發表
    練習日期及時間: 2009年8月3日 / 20:25
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 11K (6:10/K)
    天氣狀況: T1  
    裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

今日帶著小許疲態兼沉重既身體,去跑這課應該要 ...

有看的。tom兄,繼續努力,繼續寫。

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年8月06日 / 19:37
    地點: 小西灣運動場
    原目標: Interval 10K
    天氣狀況: 30C / 濕度 :

升級   29%

開心

原帖由 arnold 於 2009-8-6 13:54 發表
    你可以話給小雞知,你的Blog好多人看,(成千幾人[次]),雖然少D人回應. 正面的去想,是因為你寫好詳細,大家一看便明,所以很少回應lor!

長跑長有, 長寫長有, 口吾好俾佢停!

By the way, who is ...

arnold ching,
    多謝支持及鼓勵,睇完你既留言後,笑左成晚!!
    因為小雞都有問我 : "好慘呀,我變左個腰包呀!!"
    突然間你又令我諗起一套戲,係Tom Hanks 主角, Cast Away 劫後重生, 當佢流浪荒島後,
    就用左個排球做Friend---Wilson, 佢既唯一朋友..
    而睇完你既留言,就令我覺得我變左一路以來我係同個腰包對話, 好有趣!!好正,就好似Tom Hanks 與 Wilson 既關係一樣!!

註:其實小雞係我老婆! 自從昨晚後小雞又多左一個稱號了--- 腰包!!哈哈

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-6 22:18 發表

有看的。tom兄,繼續努力,繼續寫。

多謝George兄!!
    有你地既支持,我會繼續寫的!!
    就算無人想睇,小雞話佢都會繼續睇的....
    不過當然係有多D人支持會更加開心啦....一個人既世界係無意義的!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-5 00:08 發表
    小雞成日問我,你寫左Blog都好似無人睇既,又無人回應... 我通常都唔會出聲,因為唔識回應.

師兄,我係你個BLOG既忠實 fans黎架.
    我諗住2010渣打跑第一次全馬,所以想睇下你點準備,跟你學下野架......

升級   29%

開心

原帖由 迪迪仔 於 2009-8-7 12:00 發表

我諗住2010渣打跑第一次全馬,所以想睇下你點準備,跟你學下野架......

迪迪仔 ching,
    多謝你支持!! 既然你來年跑渣馬,咁就要早D準備喇!!
    我會繼續寫,雖然我好怕打中文字,因為超慢......(英文又唔好...哈)
    但都唔緊要,慢都好過無!!
    大家一起努力啦!!

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-8-7 12:00 發表

tom ching
    我都係你個blog既忠實 fans
    你跑步同寫blog都咁落力
    點都要支持下 北馬努力呀

另外, 請問”s”係咪stanley?

升級   99.67%

奮鬥

回復 147# 的帖子

"註:其實小雞係我老婆! 自從昨晚後小雞又多左一個稱號了--- 腰包!!哈哈"

請代我向Tom嫂講對不起.  可能我都係俾Tom Hank's部片影

升級   29%

開心

原帖由 finewong 於 2009-8-7 14:13 發表

tom ching
    我都係你個blog既忠實 fans
    你跑步同寫blog都咁落力
    點都要支持下 北馬努力呀" />" />fvhfgj

另外, 請問”s”係咪stanley?

finewong 兄,
    原來你就係呀輝!!
    S話你好勁架!!我後來知道係你後,就話比佢知係呀,你真係好勁!!
    失敬!失敬!

升級   29%

開心

原帖由 arnold 於 2009-8-8 16:25 發表
    "註:其實小雞係我老婆! 自從昨晚後小雞又多左一個稱號了--- 腰包!!哈哈"

請代我向Tom嫂講對不起.  可能我都係俾Tom Hank's部片影

arnold 兄,
    言重喇!! 小雞都無嬲你,而且個新名重好有趣添!!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Tom兄要參加10月北馬,未知Tom兄練習了多久?因為只餘下有兩個多月時間,但8月和9月香港天氣也十分熱,練長課也十分品吃力!按我過往經驗,這星期tom兄應完成或已完成一個長課 (~32Km),全馬練習應有三個32Km的練習。如Tom 兄還未跑長課,便要加油。你的第一次要有美好的回憶,便要有充份的準備,要不然只有遺撼!
    Tom兄,加油!

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年8月8日 / 07:36
    地點: 沙田運動場-科學園-來回再向逆方向跑6公里來回
    原目標: Long SLow 25K (6:00/K +-10秒)
    天氣狀況: 天氣酷熱 28-33C / 濕度 : 63 %
    裝備: 背心 / 雙水樽腰袋 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305 / Vaseline / 太陽油 SPF30

以下是今早每公里既分段時間:
    第1K 5:57.42
    第2K 6:01.22
    第3K 6:10.79
    第4K 5:53.25
    第5K 6:04.99
    第6K 6:07.81
    第7K 6:00.26
    第8K 6:01.53
    第9K 5:59.86
    第10K 5:58.55 (Water)
    第11K 6:04.84
    第12K 6:00.39
    第13K 6:04.53 (Water)
    第14K 5:57.91
    第15K 6:01.03
    第16K 5:58.66 (Water)
    第17K 6:20.61
    第18K 8:38.44 (水機補水)
    第19K 6:16.27
    第20K 6:09.79
    第21K 6:14.51 (Water)
    第22K 6:16.19
    第23K 6:08.48
    第24K 6:09.15 (Water)
    第25K 5:34.85

升級   29%

開心

原帖由 Mike_Li 於 2009-8-8 21:08 發表
    Tom兄要參加10月北馬,未知Tom兄練習了多久?因為只餘下有兩個多月時間,但8月和9月香港天氣也十分熱,練長課也十分品吃力!按我過往經驗,這星期tom兄應完成或已完成一個長課 (~32Km),全馬練習應有三個32Km的練習。 ...

Mike 兄,
    直到現在,已跟跑會既Schedule跑了八個星期.
    32km仍未到呀,按schedule會係Sep5.
    今日都只係到25km...... 我真的怕未必頂到全馬既長距離比賽...
    因為時時都有腳痛既跡象....

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-9 01:41 發表
    練習日期及時間: 2009年8月8日 / 07:36
    地點: 沙田運動場-科學園-來回再向逆方向跑6公里來回
    原目標: Long SLow 25K (6:00/K +-10秒)
    天氣狀況: 天氣酷熱 28-33C / 濕度 : 63 %
    裝備: 背心 / 雙水樽腰袋 / Asic ...

Tom兄,其實很多時心理是很重要的,你只要告訴自己,就是像螞蟻這麽慢,都要跑完,很奇怪的是,力氣可能就來了。當然,要準備足夠的水。最好還是在太陽出來前開跑。

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-8 18:22 發表
    finewong 兄,
    原來你就係呀輝!!
    S話你好勁架!!我後來知道係你後,就話比佢知係呀,你真係好勁!!
    失敬!失敬!

多謝tom ching讚賞
    其實我都唔係好勁,
    跑一二兩k仲可以食老本(因為以前跑中距離), 但係走再長d就耐力唔夠啦

原帖由 tomde 於 2009-8-9 01:41 發表
    今個暑假究竟幾時完,今日頭十八公里都無風,直到近尾既6公里才有小量既涼風,可能係地形位置既問題..
    另一方面,今日對腳有多處感覺到有問題,例如,膝頭,腳掌...其實也有其他位置,但真的好留心各部份對我既"痛訴",而我亦盡量去安撫佢地,希望可以跑返鬆佢地...如是者,來來回回,忍下痛,頂下熱,安撫自己,各樣那樣,堅持住,十分忙!!
    而忙下忙下,續K續K咁十分勉強地最終都走到尾... 到了呢個時候,亦都想問自己,究竟係唔係繼續練落去就真係可以跑到全馬這個路程呢?真的充滿無限疑問.....

我都覺跑得步, 有難無傷痛
    之前傷得多, 開始識做返保養
    而家跑完會敷冰, 沖涼時按摩, 沖完再拉筋
    情況係有所改善, 只係有幾處舊患清唔哂, 要搵專家診治

跑步係辛苦(仲要咁熱天氣下跑咁長), 跑完又好開心喎, 仲有想再跑既衝動, 唔知你覺唔覺?
    有時覺得難捱, 我會諗返當初去跑步原因,
    或者簡單d諗, 既然一場黎到, 都跑左咁長啦, 仲有少少唔差在跑埋佢
    而且仲有班一齊跑既戰友互相鼓勵, 其實都唔係係好難跑

有決心去完成全馬的都英雄
    tom ching加油!~我地班fans都會支持你

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-9 02:21 發表

Tom兄,其實很多時心理是很重要的,你只要告訴自己,就是像螞蟻這麽慢,都要跑完,很奇怪的是,力氣可能就來了。當然,要準備足夠的水。最好還是在太陽出來前開跑。

George 兄,
    多謝支持!! 我都覺得長跑除左練體力,腳力,跑姿,仲有好重要既就係心理及耐性...
    所以真的好少有後生既朋友玩這運動.....
    你講得對!!我諗我都要多多磨練先得..! 我真要催眠自己,就算慢D,都要跑完,唔可放棄!
    謝謝!!

升級   29%

開心

原帖由 finewong 於 2009-8-9 10:48 發表

我都覺跑得步, 有難無傷痛
    之前傷得多, 開始識做返保養
    而家跑完會敷冰, 沖涼時按摩, 沖完 ...

finewong 兄,

我現在每次跑完返黎都有敷冰,沖涼時都順便按摩,的確可以有舒緩作用,
    自從腳痛後,已經很小心保護對腳,就算平時行路都好小心,而跑步時就更加留意,
    尤其注重跑姿,慢慢調整,避重就輕!我昨日走去吉之島,買左兩個按摩球,
    用黎比腳掌踏著按摩,希望係公司平時用,睇下有無效啦!!

其實每捱完一個長課,都真係好有滿足感,越困難,越高興!!
    我都有這同感,可能這就是長跑既魅力吧!
    尤其大家一齊練,一齊推,果種感覺真係好正!!

好多謝你地既鼓勵,支持!! 我希望可以堅持落去啦!!
    大家都要努力!!