香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手買左對跑鞋唔知好唔好

升級   30%

該用戶從未簽到

我買左 WAVE Idaten 4 WIDE (藍色) ,我高155CM到 重43KG到,我係跑開長跑,一時跑係越野賽,平時都會跑下D石屎路同運動場。唔知有無買錯?
+1 0
上一篇︰比賽時釘號碼布問題下一篇︰李嘉綸教練介紹 香港島 – 南區跑步路線  請問c_hing 們 有詳細地圖路線嗎

升級   16.67%

該用戶從未簽到

平時跑街同運動場黎講
應該無乜問題
不過呢對好似都幾薄底喎

升級   30%

該用戶從未簽到

有分架咩,仲有我買左440算唔算貴

升級   0%

該用戶從未簽到

真奇怪... 買0左才問有無買錯.. 貴唔貴...

正經回應 :
1) 440 應該係正常價錢
2) 如果用埋來跑越野... 對鞋可能會有好大損耗..提早退休...
個人覺得呢對鞋保護性不足以用來跑山...
p.s. 呢對鞋在官網既 spec 係 racing.. 但你體重較輕..用來練習應該是沒有問題

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ~威~ 於 2009-7-8 04:12 發表
我買左 WAVE Idaten 4 WIDE (藍色) ,我高155CM到 重43KG到,我係跑開長跑,一時跑係越野賽,平時都會跑下D石屎路同運動場。唔知有無買錯?

Hi there ~

I suggest you go to a speciality store and get a gait analysis (a detailed look of how you walk/run) on you feet first to determine what TYPE of shoes will fit you the best. Either neutral, over-pronated or under-pronated.  Don't just buy what you like and don't like.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-7-9 00:42 發表

Hi there ~

I suggest you go to a speciality store and get a gait analysis (a detailed look of how you walk/run) on you feet first to determine what TYPE of shoes will fit you the best. Either ne ...

要另外比錢架喎.. 咁咪好貴

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-8 08:44 發表
要另外比錢架喎.. 咁咪好貴

They want to sell you a pair of shoes, right?  It should be free, isn't it?  Well, at least it is a free service in North America.