香港長跑網  - 長跑長友

樓主: franklcf

20090802 分齡組半奧運三項鐵人賽及小鐵人三項鐵人錦標賽 - 現已開始接受報名!

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

希望係咁啦 , 其實總會對推廣 3 項鉄人 , 宣傳嚴重不足 ,
舉個例 , 好似我以前未接觸呢項運動 , 有乜距離 , 参加方法,
真係一無所知, 最叻都係係泳池出面見到掛個 " 什么 3 項 , 青苗訓練班"
既 banner, 电視間唔樹介紹下 阿李致和....咁咁。係咁多.......

我第一個水陸係参加 revolution-asia, 阿鬼婆搞架 , 俾個 friend
叫去玩 , 雖然貴左 d , 最低限度有水 , power bar ....仲有班......
賓賓 cheerleaders.....幫我地打下氣....都係無行李寄全...
但参加總會既水陸又係另一个世界 ....俾我感覺好無助...
完全係覺得自己係咪黎錯地方, 無指示 , 無氣氛.....真係同自己
游完跑番 5 km 無乜分別......

所以我令遠参加 revolution-asia 搞既 , 總會..........唉

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-7-20 13:50 發表

今年ITU有新協辦單位, 希望有一番新境像啦

其實係呢D會既通病, 業餘田總咪一樣,
可能裡面負責管理既人根本唔係有參與呢個項目, 變左行政官僚,
所以氣氛係會差, 反而D細會細比賽我先覺得過癮,
好似AVOHK搞既比賽一流, 參加既人又有水準,
REVOLUTION ASIA D 兩項比賽都好氣氛架

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 14:30 發表

希望係咁啦 , 其實總會對推廣 3 項鉄人 , 宣傳嚴重不足 ,
舉個例 , 好似我以前未接觸呢項運動 , 有乜距離 , 参加方法,
真係一無所知, 最叻都係係泳池出面見到掛個 " 什么 3 項 , 青苗訓練班"
既 b ...

有次0係淺水灣比賽, HKTRIA 搞既,
AGE GROUP 係跑2圈,
身邊有個人跑左一圈, 去到唔知U 唔 U TURN 好,
佢問個工作人員, 個位工作人員好COOL 咁話"你覺得夠就沖線啦", 嘩~好冷漠,
我旁邊聽到都冇哂癮, 我幫口叫佢跑多個啦
我知選手自己有責任去COUNT,
但係你睇過時間都知條友冇可以沖得線啦...
唔使咁掛, 又唔係咩國際大賽, 幫幫手都得姐

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-7-20 14:40 發表

有次0係淺水灣比賽, HKTRIA 搞既,
AGE GROUP 係跑2圈,
身邊有個人跑左一圈, 去到唔知U 唔 U TURN 好,
佢問個工作人員, 個位工作人員好COOL 咁話"你覺得夠就沖線啦", 嘩~好冷漠,
我旁邊聽到都冇哂癮, 我幫口叫佢 ...

拫本o個 d 工作人員都只係 part-time job o者 (我估 5 會係 2 公??)
雖則 5 係要乜野熱招待 , 最低限度俾少少支持比 d 参賽者 , 我地不係乜野
精英運動員 , 但總會成日希望多 d 新面孔加入 , 我估咁既氣氛...只會焗限
左参賽人次, 來來去去都是見慣見熟.................
上次阿大圍兄第一参加陸上 2 項 , 到終点隋口問問坐响處收手帶位哥仔.....
得到既係......就放低得啦 (無面部表情 , 好機械式)......不如放個紙板公仔响處仲好........
我同大圍講.....take it easy.....黎多幾次你會習慣架啦

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 15:34 發表

拫本o個 d 工作人員都只係 part-time job o者 (我估 5 會係 2 公??)
雖則 5 係要乜野熱招待 , 最低限度俾少少支持比 d 参賽者 , 我地不係乜野
精英運動員 , 但總會成日希望多 d 新面孔加入 , 我估咁既氣 ...

早2年去大尾督玩痴住 ITU 個水陸賽,
沖完線咩指示都冇, 幾辛苦問人先搵到支水飲

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-7-20 16:05 發表

早2年去大尾督玩痴住 ITU 個水陸賽,
沖完線咩指示都冇, 幾辛苦問人先搵到支水飲

我比你幸運 , 我0個朋友比我快 , 所以都可以得到佢幾聲掌聲及鼓勵 ,
同帶我取水
跑完 10km, 己经 on 下 on 下 , 仲要問人邊樹攞水.........
真係幾大煱。

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 15:34 發表

精英運動員 , 但總會成日希望多 d 新面孔加入 , 我估咁既氣 ...

的確唔係2公,因為我都做過,收幾多就唔方便講!
鐵總比賽冷漠兼夾死氣沉沉的氣氛,我老早就慣左咯!
有得揀,寧願玩revolution-asia的比賽好過!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

好多Official都係讀緊運動科技、教練牌等等
做Official都係為左實習, 收果d錢只不過係車馬費
果班人做得咁無heart, 讀完出來靠佢地攪運動都唔知點算(當然唔係所有都係咁)

升級   84.4%

該用戶從未簽到

我都做過一次official, 除左小數實習o果班, 其他大部份人都係唔知乜野係三鐵, 佢地唔知係邊到搵唻

佢地係好無heart, 但係佢地要一早去到會場, 零晨4點, 一做做到11,12 點, 幾粒中做緊同一樣野, 如果天氣熱就更加辛苦, 所以我覺得有時都唔怪得佢地

問題的精結係大會的管理, 點樣令到班official覺得自己重要, 令佢地知道一個比賽咩係最重要(呢樣可能總會都唔知), 即使係做義工都可以好有heart。曾經參加Action asia的單車比賽, o果d工作人員都係義工,但係佢地都好有heart,好有交帶, 所以雖然budget有限, 比唔到d咩回報班official,但若大會識比到正面的價值佢地, 做sales最鐘意講的所謂,Mod到佢地有心機做先係重要

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 14:30 發表

既 b ...

"真係同自己游完跑番 5 km 無乜分別......"
好搞笑, 不過又真係事實

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-7-20 14:32 發表

其實係呢D會既通病, 業餘田總咪一樣,
可能裡面負責管理既人根本唔係有參與呢個項目, 變左行政官僚,
所以氣氛係會差, 反而D細會細比賽我先覺得過癮,
好似AVOHK搞既比賽一流, 參加既人又有水準,
REVOLUTION ASIA ...

依個係一個通病, 香港人只是識得講錢, 有幾多個知道運動嘅重要性, 除了健康, 還有是堅毅,意志,和恆心嘅鍛練呢 !!
而家d後生仔, 得閒只係識得行街唱K和打機, 睇佢地骨瘦如柴,臉無血色,手無殺之力,完全不像男人 !!

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-7-21 15:52 發表

依個係一個通病, 香港人只是識得講錢, 有幾多個知道運動嘅重要性, 除了健康, 還有是堅毅,意志,和恆心嘅鍛練呢 !!
而家d後生仔, 得閒只係識得行街唱K和打機, 睇佢地骨瘦如柴,臉無血色,手無殺之力,完全 ...

有時奇怪到, 一得閒就去行街唱k, 打機反而唔會比人話, 但係一得閒就去做運動, 為自己目標奮鬥,反而會比屋企人叫你唔好掛住玩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:02 發表

有時奇怪到, 一得閒就去行街唱k, 打機反而唔會比人話, 但係一得閒就去做運動, 為自己目標奮鬥,反而會比屋企人叫你唔好掛住玩

我做錯左一件最錯既事...........就係頂唔住o個大仔煩我買部 NDS 俾佢,
之後好多時都係為左打機呢類問題上爭坳 .
今年暑假由於 H1N1 , 學校連課外活動都無搞到 , 唔係打機就上網,
................

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 13:56 發表

我做錯左一件最錯既事...........就係頂唔住o個大仔煩我買部 NDS 俾佢,
今年暑假由於 H1N1 , 學校連課外活動都無搞到 , 唔係打機就上網,

我都係死都唔肯買遊戲機比我d仔女,因為我知道佢地一定沉迷到不能自拔   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-7-22 16:21 發表

我都係死都唔肯買遊戲機比我d仔女,因為我知道佢地一定沉迷到不能自拔     

o個 d 專家話要同細路仔約法 , 打機要限時 ............我見初期都幾有效
慢慢............你估 d 細路係機械人咩, set 左 programme 就得 ?
我0個個就唔 work.....有機會請教下 d 兒科專家 (好似好多專家都無有
小朋友, 呢下怪 d ).

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 13:56 發表

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 17:00 發表

o個 d 專家話要同細路仔約法 , 打機要限時 ............我見初期都幾有效
慢慢............你估 d 細路係機械人咩, set 左 programme 就得 ?
我0個個就唔 work.....有機會請教下 d 兒科專家 (好似好多專家都無 ...

同佢講,每日要跑番5K至有機打

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-7-22 17:12 發表

我惊俾人告我虐兒!

升級   94.21%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 17:24 發表

我惊俾人告我虐兒! [/quote

唔.....再唔係星期五晚帶呀仔一齊去練跑,
咁...我估最多佢都只係 告教練嘅啫,
如果佢真係咁夠膽連你都告嘅話 ,

起碼都有教練陪你吖,
哈哈......

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-7-22 17:12 發表

打跑online 一定得,跑5k就有難度