香港長跑網  - 長跑長友

樓主: franklcf
打印 上一主題 下一主題

20090802 分齡組半奧運三項鐵人賽及小鐵人三項鐵人錦標賽 - 現已開始接受報名!

關閉 [複製鏈接]

升級   78%

該用戶從未簽到

frankie兄
又中毒了嗎?你出車之前又話玩幾年咩都唔upgrade,咁快又换铃.
racing 3只係一對比較輕的綀習铃,上山又唔係特別輕,直路又不是特別去.一係唔换,要换就racing zero or更毒的刀铃
ea铃我未用過,答不到你

升級   21.55%

該用戶從未簽到

你吾聽書喇, 之前就係留錢用作輪組upgrade, 所以groupset 吾上ultegra 同105.
我都會在927之後先upgrade, 練下先同玩多場, 睇下單車方面有冇大進步, 攞多d意見先.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-8-5 19:59 發表
你吾聽書喇, 之前就係留錢用作輪組upgrade, 所以groupset 吾上ultegra 同105.
我都會在927之後先upgrade, 練下先同玩多場, 睇下單車方面有冇大進步, 攞多d意見先.

咁可以等2010年款或09款做特價先决定

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2009-8-5 00:12 發表
一個失敗感好大嘅比賽,一個難忘嘅經驗。

今次又再一次證明自己太失敗太大意,再加上之前一直唔夠瞓以致到體力完全去唔到自己所定嘅目標,唉…完全失敗嘅比賽就係咁樣結束……& ...

好慘呀, 下次要小心 d 檢查下架子車先。
當經驗0羅。
你 5 好話 MTB 一定慢過 RB, 真系看什麼車和人詐,
當日我踩返上水,在單車徑遇到架 MTB, 聽到 hubs d 聲好大聲下,
下意識側個頭去右邊看下, 好快他就過左我, 看下自己當時速度,
都有 28km/hr...5 慢呀,點知他還快,越來越遠,好。。。。。。追。
0華都幾辛苦下,要 keep 住 31km/hr, 先吊住他尾???
不其然問, 有沒餃菜? 我0尼架 RB 泥架?後來同他平排, 多口打個 招呼。
我 :  ching, 踩 MTB 有這速度, 好野呀。
MTB ching : 以前好慢架詐, 好能以前住 mongkok, 日日踩練返來。
我 : 你支叉, 好野來(他用緊支 FOX )
MTB ching : 0向牛牛買架, 5 千幾。剛剛踩完大冷,返屋企姐麻。
我 :100公裡大冷?
MTB ching : 5 系, hkci, 有隊叫 “天幕騎士”, 我叫 mike (好似系, 下次見到他再問他), 會出車踩下大冷,
                   100km d 多數系RB, 速度 keep 住 avg 40km/hr, 我跟不上。
我 : 我返上水, 你返邊樹?你對 fulcrum racing 1, 系0米好難踩得它動?
Mike : 我返 fanling, 都 5 系,不過真系要練下, 買對好 d 的單車鞋和 LOCK 踏。
           SIDI,幾好,好受力,又輕,壞邊樣都可以更換,除左個鞋拷。(0尼我知,但是價格
我 : 有機會真系要跟你地學下野先得。
Mike : 5 好敢講,如果真系,可以去 HKCI, 留個 post, 差不多個個星期都有團。
踩下, talk 下, 好快去到 tai wo.
Mike : 以前我住 mongkok, 你 5 好看小 d 外買子( 他們的僅僅是GTA 鐵車, 下下爆你, 上 40 等閒呀。
           沒它,他們日日踩,自自然然練成好好的腳力。

” san 兄“ 所以, 你不要灰心,原來不僅僅是你一個,還有我

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-8-5 22:29 發表

咁可以等2010年款或09款做特價先决定

其實我都想換輪組

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-8-5 15:53 發表
我最驚就係喺ITU呢d咁重要嘅賽事中爆軚   

我都有想過這問題,如果真的,沒法0拉,
安然接受,下年再來過

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-8-5 15:53 發表
我最驚就係喺ITU呢d咁重要嘅賽事中爆軚   

意外既野好難避免, 有人比幾千蚊出國比賽竟然爆軚收場
但係機會實在唔大
建議打氣唔好太低或太高, 100psi應該好安全啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-8-5 17:57 發表

frankie兄
又中毒了嗎?你出車之前又話玩幾年咩都唔upgrade,咁快又换铃.
racing 3只係一對比較輕的綀習铃,上山又唔係特別輕,直路又不是特別去.一係唔换,要换就racing zero or更毒的 ...

同意, EA比較少人用,
以下都是評價不錯既鈴, 相信換左之後效果會較明顯
Fulcrum Racing 1, Racing Zero
Campagnolo Eurus, Shamal
Mavic SL
刀鈴唔易踩, 新手都係玩熟d先

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-8-5 22:32 發表

好慘呀, 下次要小心 d 檢查下架子車先。
當經驗0羅。
你 5 好話 MTB 一定慢過 RB, 真系看什麼車和人詐,
當日我踩返上水,在單車徑遇到架 MTB, 聽到 hubs d 聲好大聲下,
下意識側個頭去右邊 ...

重車係平路都可以好有慣性架, GTA上到40又真係幾勁
記住唔好同架車抗衡, 順住去, 好似遷秋咁每次比多d力, 就會越fing越高

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 148# 的帖子

froum 有人放ea90 tt 比我話 $4800 9成新.
小弟實力未夠, 816之後一星期踩3次車青公+單車機, 練下先再諗過, 來日方長.
下年先upgrade啦, 今年太急喇. 可能睇得多, 中左小小毒, 跑下山解下毒先今個星期

升級   21.55%

該用戶從未簽到

升級   94.21%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-8-5 10:36 發表

唔好氣餒呀, 孱鐵 兄, 不如下次我地約埋一齊練, 大家交流吓心得吖

key兄收到晒,

9月果場我會做好d咖啦!!!

升級   94.21%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-8-5 14:06 發表

之前你開工做到唔夠訓, 又break住咁踩, 難怪會老抽
呢d係熱身賽, ITU先係我地既終極目標
9月27日再來多過熱身賽!

J神兄, ginny姐, Loud兄, newfoot兄,

冇錯 ITU先至係我地今年年尾嘅終極目標 !!!!!!