香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lynnling
打印 上一主題 下一主題

Nike unveils the new Nike+ SportBand

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 苯蕉 於 2009-9-18 22:48 發表

以我所知,你隔一段時間可以自己去運動場跑一兩個圈,跟住自己連接上網時可以較正,跑街無問題,但上落斜有差距,跑山的話可能唔準,錶可以望到跑左幾遠,upload上網可以清楚紀錄每一日跑步資料,包括邊一日跑,起跑時間, ...

係網度買?點解專門店冇既.  咁睇都幾正喎. 有得計距離, 不過唔用Ipod得唔得架. 有Ching post左link買蓋仔網上, 不過唔work now

唔該Ching 而家上網睇睇先

升級   10.53%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-19 00:04 發表

係網度買?點解專門店冇既.  咁睇都幾正喎. 有得計距離, 不過唔用Ipod得唔得架. 有Ching post左link買蓋仔網上, 不過唔work now

唔該Ching 而家上網睇睇先

可以唔用ipod
因為焗你買nike鞋嘛....但我就咁放sensor入鞋帶內都無問題
不過隻錶有以下缺點
1)無背光燈(但唔會跑D黑麻麻既地方...所以可以接受)
2)個SCREEN係打直...睇得唔太方便

升級   14.21%

該用戶從未簽到

今日買左$459 (俾女朋友鬧左一鑊,話我買冇謂野 )

試下先~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Cyrus 於 2009-9-19 00:41 發表

可以唔用ipod
因為焗你買nike鞋嘛....但我就咁放sensor入鞋帶內都無問題
不過隻錶有以下缺點
1)無背光燈(但唔會跑D黑麻麻既地方...所以可以接受)
2)個SCREEN係打直...睇得唔太方便

可以唔用Ipod, 咁其實佢係點運作架? 唔用Ipod既話

另外,想問果個蓋仔(可以唔著Nike+鞋果個),專門店有冇得買埋? 我唔多用網上買野(加上唔太知道邊度搵到)

同埋隻錶係用咩system計距離架? gps? 係咪一定要upload去nike網先用到?

另外,佢除左有步距,仲有咩功能? 好似有計時(計到幾多個圈就唔知啦),但係冇心跳帶似乎

打直.睇得唔方便.. oh.. 無得按個制整光個畫面架? 唉... 有冇保用另外想問 thanks

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 teruyoshi 於 2009-9-19 01:20 發表

試下先~~

阿嫂唔知有咩好姐

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 苯蕉 於 2009-9-18 22:48 發表

以我所知,你隔一段時間可以自己去運動場跑一兩個圈,跟住自己連接上網時可以較正,跑街無問題,但上落斜有差距,跑山的話可能唔準,錶可以望到跑左幾遠,upload上網可以清楚紀錄每一日跑步資料,包括邊一日跑,起跑時間, ...

以前有用 Nike+ and IPod Nano,後來不用了。Nike+ (最少是第一代的)非常不準,除非你是用Calibrate它的速度跑,如果你時快時慢,或者要跑 Interval,那就非常不準。
第二,Nike+ 常常 Crash 我的 IPod,害我要常reset我的iPod,差點把它搞爛。

帶一個Garmin好很多倍。方便,又準確。

Nike+ 網站也太多的騙子。我不相信世界上有這麽多人可以跑 12 分鐘的 5k。各位如果想騙人,很容易,把 1k calibrate 成 2k,你就差不多可以跑快一倍了 (最少是在Nike+ 網站上).

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 teruyoshi 於 2009-9-19 01:20 發表

試下先~~

我會同意你女友的想法,我覺得Nike+ 是幾useless。我也有Nike+,但我已很久不用,現在只用Garmin

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-19 02:25 發表

我會同意你女友的想法,我覺得Nike+ 是幾useless。我也有Nike+,但我已很久不用,現在只用Garmin

咁garmin一定正好多啦 冇得比架喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-19 02:23 發表

以前有用 Nike+ and IPod Nano,後來不用了。Nike+ (最少是第一代的)非常不準,除非你是用Calibrate它的速度跑,如果你時快時慢,或者要跑 Interval,那就非常不準。
第二,Nike+ 常常 Crash 我的 IPod,害我 ...

12分鐘5k... 不是吧.. 世界級..?

升級   64.74%

該用戶從未簽到

試下先~~

你同佢講隻膠錶幾十蚊佢地都會信

升級   64.74%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-19 11:03 發表

咁garmin一定正好多啦 冇得比架喎

價錢已經反映左
隻 SportBand   對我(暫時)已經好夠用---入門級

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-19 11:04 發表

12分鐘5k... 不是吧.. 世界級..?

騙人的,我也可以用Nike+來upload 一個12分鐘的5公里。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lynnling 於 2009-9-19 11:53 發表

價錢已經反映左
隻 SportBand   對我(暫時)已經好夠用---入門級

如果佢唔係真係咁好.. 我又唔捨得用成四百幾元去買..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-19 12:16 發表

騙人的,我也可以用Nike+來upload 一個12分鐘的5公里。

我12分鐘得2k多少少... 一半都冇同佢地比

升級   67.89%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-19 12:16 發表

我知點樣可以咁做,係刻意俾假數據入去,但話分兩頭,咁做係無意思,買隻錶係要同自己計時,唔係用作係網度同人鬥數據,我認為呢個指標唔可以用作隻錶好用與否.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 苯蕉 於 2009-9-19 15:58 發表

我知點樣可以咁做,係刻意俾假數據入去,但話分兩頭,咁做係無意思,買隻錶係要同自己計時,唔係用作係網度同人鬥數據,我認為呢個指標唔可以用作隻錶好用與否.

不過放上網好似都幾好玩同人鬥

都係果句 一分錢一分貨

升級   10.53%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-19 01:34 發表

可以唔用Ipod, 咁其實佢係點運作架? 唔用Ipod既話

另外,想問果個蓋仔(可以唔著Nike+鞋果個),專門店有冇得買埋? 我唔多用網上買野(加上唔太知道邊度搵到)

同埋隻錶係用咩system計距離架? gps? 係咪一定要up ...

1)我諗佢係用個sensor黎detect落地果下既震動...由你既跑步頻率黎計番距離...所以唔係gps計
2)專門店無個蓋仔賣...呢d係非官方野
3)upload D資料上nike網...會有晒你邊日跑左幾多...最快10公里又係幾多....又可以set program, target俾自己..同埋有d比賽玩...10公里鬥快..30日跑最多公里等等
4)無lap..無心跳...無背光(按住都無...因為無燈呢個function)
5)keep單..專門店會保一年

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Cyrus 於 2009-9-19 20:11 發表

1)我諗佢係用個sensor黎detect落地果下既震動...由你既跑步頻率黎計番距離...所以唔係gps計
3)upload D資料上nike網...會有晒你邊日跑左幾多...最快10公里又係幾多....又可以 ...

又無lap 又無心跳, 似乎買佢黎真係上網計距離玩下架咋喎

想請問個操作易唔易, 好似幾複雜咁

要上網買蓋仔.. 我好少網上買野..

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Cyrus 於 2009-9-19 20:11 發表

3)upload D資料上nike網...會有晒你邊日跑左幾多...最快10公里又係幾多....又可以 ...

它不是 Pedometer, 它是一個 Acceleromter. Pedometer 纔是detect落地果下既震動。但是,它是一個很差的Acceleromter,跟 Polar S625x 不能比較 (在下也有)
用 Nike+算時間,然後upload 到網站 , 我10公里可以破Kenenisa Bekele 的26:17 世界紀錄。很容易 cheat 的

可以說,Nike+ 是玩具,認真跑時,就會覺得實 useless,太不凖了,要慢跑凖,快跑就不凖,又快又慢的跑,像Interval,就絕對非常不凖。 幾年前新出時,在美國也流行了一段日子,現在沒有認真跑手還用了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-20 12:26 發表

它不是 Pedometer, 它是一個 Acceleromter. Pedometer 纔是detect落地果下既震動。但是,它是一個很差的Acceleromter,跟 Polar S625x 不能比較 (在下也有)
用 Nike+算時間,然後upload 到網站 , 我10公里可以 ...

原來係咁, 咁其實心跳帶都唔會好準? 我聽呢度ching講話唔多準(要跑到勁快先得).. 我想睇下自己個心臟負荷到幾多.. 所以想買番隻心跳帶錶